Open side-bar Menu

Archive for 2011

Penang Global City Center in Malaysia by Asymptote Architecture

Sunday, May 29th, 2011

Article source: Asymptote Architecture

Penang Global City Center in Penang, Malaysia as designed by the award-winning, New York-based firm Asymptote under the leadership of architect Hani Rashid, will be a 21st-century symbol for Penang on both a local and global scale through the simultaneous embrace of natural landscape, contemporary urbanism and innovative, energy-efficient design. This project is an opportunity to create a new image for the city of Penang by creating a precinct that is complementary to the existing character of the city and takes advantage of the lushness of the surrounding mountainous landscape by pulling it into the urban fold. The intertwining of the two creates a new model for a rich and dynamic urban landscape.

Penang Global City Center

  • Architects: Asymptote Architecture
  • Project: Penang Global City Center
  • Location: Penang, Malaysia
  • Principals: Hani Rashid + Lise Anne Couture
  • Structural Engineer: ARUP, New York
  • MEP Engineer: ARUP, New York


University Library Utrecht (UBU) in the Netherlands by Wiel Arets Architects

Sunday, May 29th, 2011

Article source: Wiel Arets Architects

The UBU, comparable to a data recorder, is more than a place where people can consult books; it is a place where they can work in a concentrated fashion, but also one where they can meet other people without the need of any other stimulation except the atmosphere that the building radiates.

Night View

  • Architect: Wiel Arets Architects
  • Name of Project: University Library Utrecht (UBU)
  • Location: University Campus ‘De Uithof’, Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht, the Netherlands
  • Project team: Wiel Arets, Bettina Kraus, Harold Aspers, Dominic Papa, René Thijssen, Frederik Vaes, Henrik Vuust
  • Collaborators: Pauline Bremmer, Jacques van Eyck, Harold Hermans, Guido Neijnens, Michael Pedersen, Vincent Piroux, Jan Vanweert, Michiel Vrehen, Richard Welten
  • Photographs: Kim Zwarts (façade print), Jan Bitter, Henryk Gajewski, Bas Princen, Christian Richters, Héléne Binet
  • Software used: Vectorworks


Red Office Building in Marseille, France by François Leclercq and Zakarian-Navelet

Sunday, May 29th, 2011

Article source: François Leclercq and Zakarian-Navelet

The red office building is part of the global town planning project EUROMED in Marseille.  In an ill-asserted and growing-up environment our project chooses continuity and simplicity. Continuity is based on a permanent architectural dialogue with the renovated neighbourhood. Simplicity is achieved by restricted use of materials and creation of elementary volumes.

The Red Office Building

  • Architects: François Leclercq & Zakarian-Navelet
  • Project: Red Office Building
  • Location: Marseille, France
  • Project team: Romain Dufour, Olivier Navelet, François Leclercq, Stanislas Zakarian


Santa Rita Restaurant in Lisbon, Portugal by Pedro Pacheco

Sunday, May 29th, 2011

Article source: Pedro Pacheco

The intervention site is located in Lisbon’s historical centre, on the ground floor of a Pombalinian building. It is a very common type of warehouse in these buildings, characterized by a single space defined by three vaulted areas with stone masonry walls and solid brick domes. Its maximum height is 4,15m and it is 16 meters long, 5,50m wide, having a total area of 102 m2. One of the ceiling tops has direct contact with the street, via two doorways, while the other has contact with a ventilation patio.

Restaurant Santa Rita

  • Architects: Pedro Pacheco
  • Project: Santa Rita Restaurant
  • Location: LISBON – PORTUGAL Rua S. Mamede, 24
  • Project: 2007-2009
  • Construction: 2010
  • Colaboration: Leonor Pereira, Joana Oliveira, João Pereira and Nuno Mesquita
  • Software used: Autocad, ZWCad for drawing, and photoshop for images


“Hayrack” apartments in Cerklje, Slovenia by Ofis arhitekti

Sunday, May 29th, 2011

Article source: Ofis arhitekti

The site is located on the edge of an alpine town called Cerklje (near Ljubljana Airport) with beautiful views of the surrounding fields and mountains. On the site there is a beautiful protected 300 year old lime-tree. The plan of the building is therefore L-shaped and embraces the green area around the tree. Most of the apartments also have beautiful views due to the courtyard opening onto a view of the surronding mountains. Apartments are social – they were sold to the Slovenian Housing Fund for young families at a price of 900 EUR/m2 which is extremely cheap. Therefore the budget had to be very limited (600 EUR/m2) and materials had to be simple and economic.

Front View

  • Architect: Ofis arhitekti
  • Name of Project: “Hayrack” apartments
  • Location: Cerklje, Slovenia
  • Type: social housing
  • Project: Apartment block with underground garage
  • Client: Gradis G group, Ljubljana
  • Software used: AutoCAD and 3DSMAX


Attic apartment in Barcelona, Spain by Pepe Gascón

Sunday, May 29th, 2011

Article source: Pepe Gascón

Refurbishment of a duplex attic apartment, whose floors were originally not connected. It is a rectangular, long, narrow and highly compartmentalized space, which called for unitary organization with a sequential layout of spaces. This together with the furnishings designed made the longitudinal axis more dynamic along its length. Taking advantage of the magnificent views the apartment boasts, the façade’s openings were maximized and optimized, affording the entrance of a constant flow of natural light.


  • Architect: Pepe Gascón
  • Name of Project: Attic apartment
  • Location: Carrer Salmerón, 2 àtic 2ª. Terrassa (Barcelona) Spain
  • Project Team: Josep Gascón, Jesús Gallego
  • Photographer: Adolfo Fernández
  • Developer: Metrònom Inversions, S.L.
  • Project area: 105,00 m2
  • Cost: 13.613,00 €


Monumental School Reprogrammed into Apartments in Utrecht, The Netherlands by BYTR Architects

Sunday, May 29th, 2011

Having lost its original function in 2005, this former school, located in the centre of Utrecht, was divided into eight elements each to be sold separately and renovated into new residential properties.

Monumental School Renovation

  • Architects:BYTR Architects
  • Project: Monumental School Reprogrammed into Apartments
  • Location: Utrecht, The Netherlands
  • Project team: Richel Lubbers, Tjerk van de Wetering


Stolarczyk Residence in Columbus, Ohio by Jonathan Barnes Architecture and Design

Saturday, May 28th, 2011

Article source: Jonathan Barnes Architecture and Design

This project involved the addition to a 1960’s era international Style house, an anomaly in this typical suburban Columbus neighborhood.  The existing house, a long white box that sits atop a steep, heavily wooded slope, consists of a first floor and a walk-out basement.  The addition includes two kid’s bedrooms and two baths on the first level and an entertainment room on the lower level.

Exterior night shot

  • Architect: Jonathan Barnes Architecture and Design
  • Project Name: Stolarczyk Residence
  • Project Location: Columbus, Ohio
  • Client’s Name: Michael and Pam Stolarczyk
  • Completion Date: 2007
  • Photographer: Brad Feinknopf, Feinknopf Photography
  • Software used: Autodesk Viz / Autocad


Winner project from Copa Arquitectura 2011 in Moreno, Argentina by Urban Recycle Architecture.Studio

Saturday, May 28th, 2011

Article source: Urban Recycle Architecture.Studio

Brazil office wins Copa Arquitectura Contest

“Football is one of the best vehicles for social change (not to mention it’s fun to play). As fans of social change AND fun, Architecture for Humanity, Nike, and Fu.De (Football for Development) have teamed up to host a design competition for a prototype football, education, and health center for Liga FOS a project that promotes social development through sport in vulnerable Buenos Aires suburbs.”

Model 01

  • Architect: Urban Recycle Architecture Studio
  • Name of Project: Winner project from Copa Arquitectura 2011
  • Location: Moreno, Buenos Aires, Argentina
  • Project Team: Diego Viana Gomes, Juliana Meira Araujo Aguiar, Saul Kaminsky Bernfeld Oliveira
  • Contractor: Architecture for Humanity
  • Project Area: 2543.22 sqm
  • Project Year: 2011
  • Renders: Urban Media
  • Software used: Autocad, Sketchup with vray (last edition), Photoshop CS 4 and ‘Molesquine” rsss


Indoor Pool in Buckinghamshire, UK by Paul+O Architects

Saturday, May 28th, 2011

Article source: Paul+O Architects

Paul+O Architects have completed a dramatic contemporary brick pool house in the grounds of a Victorian country house in Buckinghamshire. The new 525 sq m building comprises a gym, playroom and a 15-metre swimming pool and features a link corridor to the main house.

Indoor Pool

  • Architects: Paul+O Architects
  • Project: Indoor Pool
  • Location: Chalfont St Giles, Buckinghamshire, UK
  • Gross internal area: 525 sq m (Basement: 100 sq m, Ground: 380 sq m ( building): 45 sq m)
  • Project Architects: Paul Acland + Paulo Marto


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy