Open side-bar Menu

Archive for 2011

Center for Urban Waters in Tacoma by Perkins+Will

Tuesday, March 1st, 2011

The Center for Urban Waters was envisioned by the City of Tacoma to be a beacon on the water and an example of using building and site sustainable strategies for all future projects in the City. The 51,000 sf, three-story building functions as a shared research facility for City of Tacoma and University of Washington Tacoma to receive and analyze water samples from the waterways of Tacoma and surrounding areas. The building program is comprised of laboratories, offices, conference rooms, a lunch room, an exhibit center, a customer service center at the lobby entrance, and related building services including a mooring facility on the Thea Foss Waterway. The building is sited to optimize views across the waterway toward the city and views toward Mt. Rainier, to maximize public open space, and to provide access to the shoreline esplanade and to on-site parking.

The Center for Urban Waters

  • Architects: Perkins+Will
  • Client: National Development Council and the City of Tacoma
  • Completion Date: 2010
  • Square Footage: 51,000 sf
  • Structural/Civil Engineer: AHBL, Inc.
  • Mechanical/Electrical Engineer: WSP Flack + Kurtz
  • Lighting: WSP Flack + Kurtz
  • Landscape Architect: Swift &Company
  • Commissioning Agent: Rushing
  • Acoustical: Yantis
  • Cost Estimator: Davis Langdon Associates
  • Developer: Loring
  • Contractor: Turner Construction
  • Photographer: Benjamin Benschneider
  • Software: Revit BIM Software, Ecotect, Sketchup, Photoshop, Autocad


House on a Dune in Bahamas by Oppenheim Architecture+Design

Tuesday, March 1st, 2011

Harbour Island is a relaxed yet luxurious getaway perched in the surreal cerulean waters of the Atlantic edge of the Great Bahama bank. In this earnest and timeless place, the architecture for this private residence is conceived as simultaneously powerful, yet comfortable; primitive, yet innovative; casual, yet elegant; raw, yet refined. The result is a sensual and sensitive experience, reduced to its essence through the use of elemental forms and sincere materiality and detailing. The most dramatic view of the ocean is obtained towards the crest of the dunes, the location of this modest vacation home.

House on a Dune

  • Architects: Oppenheim Architecture+Design
  • Scope: 2500 SF private residence. Architecture/Interior finishes
  • Location: Harbour Island, Bahamas, West Indies
  • Status: Under construction; will be finished in 2011


The hidden depth in Seoul by thegroundstudio

Tuesday, March 1st, 2011

This project is located near by the entrance of the Seoul National University’s main gate , OMA’s SNU Museum and MT.Gwanak in Seoul. This design aims to be ‘the hidden depth (gradation wall)’ which is to show the value of a natural landscape throughout architectural wall-frame. The hidden depth means architecture as the background and perceptual tool.

The Hidden Depth - Perspective

The Hidden Depth - Perspective

  • Architects: thegroundstudio / Choi, Soon-Yong
  • Location: Seoul, South Korea
  • Expected Completion: February 2011


Podčetrtek Sports Hall in Podčetrtek, Slovenia by Enota

Tuesday, March 1st, 2011

The municipal sports hall is located at the main road to Podčetrtek near Terme Olimia spa resort. It is located directly by the road, behind the existing roadside dyke. The main entrance itself is facing the road and is accessible via a connecting path between two driveways at the extreme points of the dyke.

Road View

  • Architect: Enota
  • Project: Podčetrtek Sports Hall
  • Location: Podčetrtek, Slovenia
  • Type: commission
  • Year: 2007
  • Status: Completed 2010
  • Size: 3.570 M2
  • Budget: 3.600.000 EUR
  • Client: Municipality of Podčetrtek
  • Location: Podčetrtek, Slovenia
  • Project Team: Dean Lah, Milan Tomac, Maruša Zupančič, Polona Ruparčič, Anna Kravcova, Zana Starovič, Tomi Maslovarić, Dean Jukić, Darja Zubac, Sabina Sakelšek, Nuša Završnik Šilec, Marko Volf, Esta Matković, Andrej Oblak
  • Structural Engineering: Elea iC
  • Mechanical Services: Nom biro
  • Electrical Planning: Forte Inženiring
  • Photo: Miran Kambič


Shoe Shop in Valletta, MALTA by Chris Briffa Architects

Tuesday, March 1st, 2011

The site for a new shoe shop in Valletta, presented a very limited volume – one 3x7m room with an underlying basement – which provided the most significant challenge. From the early sketches, we adopted a vertical approach rather than a horizontal one, and the volume was fragmented into one giant staircase which would combine display, seating, storage and all services into one. We imagined clients walking up, down and around the stairs, choosing their favourite shoes and actually sitting next to them to try them on, rather than looking at the merchandise through a glass. The experience of being surrounded by the products, together with the constantly changing vistas while exploring the shop enhances both the shopper and the shopped in a surreal, stepped space reminiscent of Japanese shoe-box architecture adorned by traditional Maltese textures; wrought iron railings, the Maltese eight-pointed cross, traditional lace.

Shoe Shop

  • ARCHITECT: Chris Briffa Architects
  • PROGRAM: Shoe shop. Completed Dec 2007
  • CLIENT: One Fashion Ltd
  • LOCATION: Valletta, MALTA
  • DESIGN: Chris Briffa, Bernard Vella, Marcia Calleja
  • PROJECT COST: €70,000
  • PHOTOS: Ali Tollervey, Chris Briffa Architects, David Pisani
  • CONSTRUCTION: Saw Ltd. (Main Contractor), MMCL Ltd (Steel), Brilliant (Lighting), I-secure (Fire & Saftey), Doneo (Sound & IT system) (more…)

Vortex House in Malibu, California by murmur

Monday, February 28th, 2011

vortex n, a mass of fluid (as a liquid) with a whirling or circular motion that tends to form a cavity in the center, and to draw toward this cavity bodies subject to its action.

The project’s ambition lies in its dramatic spatial and climatic modulation and the saturation of its interior with visual and physical material of the surrounding site. The surrounding geometric and topographic features, and the air currents these features produce, are drawn into the interior to condition its atmosphere. The man-made and the natural are characterized as of the same fluid medium, and the house is a vortex into which this material is drawn. This ambition informs each part of the house’s organization: its five-sided sculpted form, environmental control system, folded roofscape, exterior wrapper and involuted covered patios.

Vortex House - Exterior Rendering

  • Architect: murmur
  • Location: Malibu, California
  • Materials: Steel and timber frame, zinc roofing, plaster, stucco exterior walls
  • Dimensions: 1276 sf interior, 468 sf
  • Other: covered patio
  • Year: 2008-present


Warroad Land Port of Entry in Minnesota by Julie Snow Architects

Monday, February 28th, 2011

The Warroad Land Port of Entry is a 40,108 square foot facility that supports the mission-driven demands of US Customs and Border Protection (CBP), the federal agency responsible for securing the nation’s borders and promoting legal trade and travel. Conceived as a specific response to the vast open landscape along the Minnesota-Canadian border, its form reiterates the dominant horizon of the landscape while making reference to the East-West border. Inflected building forms facilitate intuitive use by visitors, the officers’ ability to survey the entire site, and vehicle access to secondary and commercial inspection areas.

View from HWY 313 Looking West toward Outbound Booth and Secondary Inspection Areas

Warroad Land Port of Entry - View from HWY 313 Looking West toward Outbound Booth and Secondary Inspection Areas

  • Architect: Julie Snow Architects
  • Project Name: U.S. Land Port of Entry
  • Project Location: Warroad, MN
  • Project Size: 40,108 GSF
  • Project Completion Date: February 2010
  • Client/Owner: U.S. General Services Administration
  • Photography Credit: Paul Crosby


Dow Chemical Company Brazilian Corporate Headquarters, São Paulo, Brazil by Athié | Wohnrath

Sunday, February 27th, 2011


One recent interior design project that highlights many of the benefits A|W has derived from using Building Information Modeling (BIM) is the Dow Chemical Company’s new Brazilian corporate headquarters—a 10-story, 12,000-square-meter building in São Paulo that will accommodate around 800 employees and include office space, an auditorium, and a restaurant, as well as laboratories and other technical facilities.


Dow Chemical Company’s new Brazilian corporate headquarters

Corporate Interior and Architectural Design Projects: Athié | Wohnrath (A|W)

Location: São Paulo and Rio de Janeiro, Brazil

Project: Dow Chemical Company Brazilian Corporate Headquarters

Area: 10-story, 12,000 Square Meter Building

Software employed: Autodesk Revit Architecture, Autodesk 3ds Max Design, Autodesk Inventor


Black Pearl Rotterdam South designed by Studio in partnership with Zecc Architecten

Sunday, February 27th, 2011

Social context

This house takes part of a program of the congregation Rotterdam who wanted to revitalize disadvantaged neighbourhoods by selling metier houses to private persons.

These homes have in common that they are neglected the last few years and have to be refreshed. The buildings usually consist of several small apartments, one per layer. The purpose of the municipality by selling the buildings is to attract inhabitants with more carrying-capacity. Condition of sale is that the property will be restored within a specified period and will transformed into one house. This causes less, but larger houses. This is the opposite trend to what happens in many inner cities where larger houses are divided into several small apartments.

Black Pearl - photograph by Frank Hanswijk

  • Date preliminary design: Jnauary, 2008
  • Start construction activity: December 2008
  • Acceptance: September, 2010
  • Floor area: 170 sq meters
  • Design facade: Studio in partnership with  Zecc architecten
  • Design interior: Studio
  • Project architects: Rolf (Studio, Yffi van den Berg & Marnix van der Meer
  • Contractor: Eugene Schenkels
  • Interior constructor: De Bouwfli
  • Furniture design: Studio
  • Photographer: Frank Hanswijk


Ten Museum Park, Miami, Florida by OPPENHEIM Architecture+Design

Sunday, February 27th, 2011

Ten Museum Park, Miami, Florida by OPPENHEIM Architecture+Design is an exploration of the hedonistic possibilities of architecture in a futuristic tropical playground of urban sophistication. A crisp, well proportioned exoskeleton engages a pure crystalline volume soaring 50 stories above the bay—a dynamic beacon for the cruise ships as they return from their voyages around the globe.

50 Story Condominium

Project: Ten Museum Park, Miami, Florida

Architect:         OPPENHEIM Architecture+Design, Miami, Florida

Scope:             600,000 SF mixed-use condominium. Architecture/Interior finishes

Location:        Miami, Florida


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy