Open side-bar Menu

Archive for 2011

Mercedes-Benz Business Center in Terian Street, Armenia by HTDSTUDIO DESIGNOFFICE

Thursday, November 10th, 2011



The Mercedes-Benz Business Center and Intercontinental Hotel stands alone as a singular business destination in the Northern Middle East region.

Situated atop a promontory overlooking the Old City via the axis of Terian Street,  the Mercedes-Benz Business Center and Intercontinental Hotel will be a beacon of progress, sustainability and excellence that is customarily associated with both global brands.


Exterior View

  • Name of Project: Mercedes-Benz Business Center
  • Location: Terian Street, Yerevan, Armenia
  • Software used: Sketchup Pro / AutoCad 2008 / Kerkythea Rendering Engine / Photoshop CS5 / Illustrator CS5


Music Hall and House in Algueña MUCA by Cor & Asociados

Thursday, November 10th, 2011

Article source: Cor & Asociados

The memory of existing architecture and the opportunity of a new program

Algueña is a small village in the interior of Alicante County, with a population of two thousand and an economy based in agriculture and marble industries.

We were asked for a building able to bring together all the activities related to music and culture that took place in the village, and also promoting its cultural future. We were commissioned to search for an opportunity, articulate it and carry it out.

Images Courtesy David Frutos

  • Architect: Cor & Asociados
  • Name of Project: Music Hall and House in Algueña MUCA
  • Location: Algueña, Alicante, Spain
  • Design team: Miguel Rodenas + Jesús Olivares
  • Client: Town Council of Algueña
  • Principal Use: Music Hall
  • Floor Area: 750 square meters
  • Budget: 776.885 €
  • Photography: David Frutos


House Hoefman in Heerenveen, Netherlands by Lautenbag Architectuur (designed using AutoCAD)

Thursday, November 10th, 2011

Article source: Lautenbag Architectuur

The parcel is 18 meter wide and 32 meter deep and is situated with the garden on the south side. The strict regulations of this development site define for a large part the shape of the building. However, there is enough room to give the house an individual character and to create a high quality home. It’s the organization and technical detailing that makes the house special. The orientation of the site asks for a living space as large as possible adjacent to the garden, to create maximum contact between the living room and the garden. Therefore the total rear facade of the house is glass.

In the matt timber front facade the shiny aluminum is a real eye-catcher

  • Architects: Lautenbag Architectuur
  • Project: House Hoefman
  • Location: Heerenveen, Netherlands
  • Engineer: Bureau 44
  • Construction Company: Bouwbedrijf Siebenga
  • Project Area: 580 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Diana Lautenbag
  • Software used: AutoCAD



La Gaîté Lyrique in Paris, France by Manuelle Gautrand Architecture

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Manuelle Gautrand Architecture

Re-structuring an old theatre of the 19th century in the heart of Paris to turn it into an interactive platform for 21st century music and arts poses a number of difficult problems. To sum them up we have conceived of a place that could cater to all the artistic activities of today, a place open to public visits but that was also a working studio where artists could actually create, produce and present.

Image Courtesy Philippe Ruault

  • Architects: Manuelle Gautrand Architecture
  • Project: La Gaîté Lyrique
  • Location: Paris, France
  • Surface: 9.500 sqm, 5 levels open to the public and 2 private levels (where there are work spaces reserved to the artists). A total capacity of 1.400 peoples. The facade, the lobby and the historic foyer are originals (1862) and where restaurated. All other places were rebuild.
  • Big room: 300 seating places / 750 standing places, adjustable stage: multiple heights, configuration and surfaces; 46 independent screens spread out over the 4 sides of the room for total immersion of the audience.
  • Software used: a number of architectural and graphic design software programs, but for the most part the architects work with AutoCad


King’s College Library in Somerset, UK by Mitchell Taylor Workshop

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Mitchell Taylor Workshop

Mitchell Taylor Workshop have an increasing interest in education buildings, that grew out of working on projects like the (RIBA award winning) ‘Room 13’ project. Kings College in Taunton commissioned the new 500m2 library in 2008. The site is tight and reasonably complex: existing listed buildings had to be retained at ground level and were enveloped in a jigsaw like fashion by the new building.

Images Courtesy Peter Cook

  • Architect: Mitchell Taylor Workshop
  • Name of Project: King’s College Library
  • Location: Somerset, UK
  • Structural Engineer: Structures 1
  • Mechanical and Electrical Engineer: Buro Happold
  • Contractor: RG Spiller
  • Photography: Peter Cook
  • Project Cost: £1,300,000
  • Area: 800m2


Diderot d’Alembert School Infirmary in Aubervilliers (93), France by Chartier Dalix Architects

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Chartier Dalix architects

The project involves the construction of offices, treatment rooms and sanitary facilities for students. These two programs are independent in their use and access. The building, located in the courtyard of the college requires some discretion, so natural light is overhead through SkyDome large. The main facade consists of a multitude of glass blocks (100) producing a texture effect full / empty, which takes place on a wall divided into 3 parts. A concrete bench with chamfered edges decorate this wall and accentuate the movement of the wall.

Exterior View

  • Architects: Chartier Dalix Architects
  • Project: Diderot d’Alembert School Infirmary
  • Location: Aubervilliers (93), France
  • Client : Conseilgénéral du 93 – DBD
  • Cost : 307 000 € HT
  • Area : 154 m²
  • Status : Completed in January 2010


Redeveloper Apartment in Ottawa, Ontario by Kariouk Associates

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Kariouk Associates

Re-developer Condominium

This project called for the rethinking of an 850 square-foot apartment on the seventeenth floor of a new condominium building in the city’s downtown core.  The slogan employed by the developer for marketing this building championed the apartments as “…statements of modern, urban living.”  This cliché of developers has come to describe small apartments that feature the very same suburban spatial logic of segregated spaces.

Images Courtesy Photolux Studio (Christian Lalonde)

  • Architect: Kariouk Associates
  • Name of Project: Redeveloper Apartment
  • Location: Ottawa, Ontario
  • Project Dates: 2010-2011
  • Task: To re-develop a developer’s “model” condominium suite
  • Photography: Photolux Studio (Christian Lalonde)
  • Software used: Photoshop, FormZ, and AutoCAD


Albisola Superiore in Albisola Superiore, Italy by 3S studio

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: 3S studio

The project encompasses the entire stretch of the retired railroad and its fixtures between Albissola and Celle Ligure (SV) , transforming it into  an environmentally accentuated pedestrian promenade.  The project focalises the nature pathes, view points, a new overhang walkway made by corten steel and wood, The restoration of the railway tunnel will  function as a “container” for visionary art exhibitions and artistic installations.

Image Courtesy Daniele Voarino


Tiburon House in San Francisco, California by Andrea Ponsi Architetto (designed using Vectorworks and SketchUp)

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Andrea Ponsi Architetto

The setting

On San Francisco Bay, on the eastern side of Tiburon peninsula, at the end of a short road running steeply downhill amidst the vegetation, a narrow triangular valley slopes gently down to a little beach.

The house is located in the center of this valley and opens directly onto the beach, which in the course of the day widens and contracts with the rising and falling of the tide.

Deck opening onto the beach (Images Courtesy Richard Barnes)

  • Architect: Andrea Ponsi Architetto
  • Project name: Tiburon House
  • Location of site: San Francisco, California
  • Architect of record: Jensen & Associates, San Francisco
  • Production team: Scott Davis, Dean Orr
  • Photographer: Richard Barnes
  • Software used: Vectorworks and SketchUp


Acceleration Pavilian – ARTIC by Meridian 105 Architecture (designed using Revit)

Wednesday, November 9th, 2011

Article source: Meridian 105 Architecture

The Acceleration Interchange is M1A’s proposal for an installation at Anaheim’s new regional transportation hub ARTIC. The project, a wayfinding pavilion, reflects Meridian 105²s ongoing exploration of equation-based parametric modeling and design-to-fabrication processes.

East View

  • Architects: Meridian 105 Architecture
  • Project: Acceleration Pavilian – ARTIC
  • Location: Anaheim, CA
  • Software used: Revit 2011


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy