Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for 2011

Fortress of Franzenfeste in Italy by Markus Scherer, Meran with Walter Dietl, Schlanders Designed using Microstation

Sunday, September 25th, 2011

Article source: Markus Scherer, Meran with Walter Dietl, Schlanders

“Begun under Francis I in the year 1833 – completed by Ferdinand I in the year 1838”, reads the Latin inscription over the gate of the fortress. In just five years, over 6,000 workers and soldiers built a blocking position at one of the narrowest points in the Eisack valley. It has the dimensions of a small town and, with a surface area of 20 hectares, is the largest fortification in the Alpine region. With this monumental defensive work the Habsburgs hoped to halt the advance of the revolutionary changes provoked by the French revolution.

Public main square (Images Courtesy René Riller)

  • Architect: Markus Scherer, Meran with Walter Dietl, Schlanders
  • Name of Project: Fortress of Franzenfeste
  • Location: Festung Franzensfeste, Franzensfeste, Italy
  • Client: Autonome Provinz Bozen
  • Project management: Arch. Josef March (main coordinator), Geom. Hans Peter Santer (Project leader), Hbpm Ingenieure – Ing. Julius Mühlögger, Ing. Gunnar Holzer (Project leader)
  • Photographers: Alessandra Chemollo, René Riller

(more…)

Snaefellsstofa, Vistitor Center in Skriduklaustur í Fljótsdal by ARKÍS ARCHITECTS

Sunday, September 25th, 2011

Article source: ARKÍS ARCHITECTS

Visitor´s Center – “SNÆFELLSTOFA”

Snæfellsstofa Visitor Center communicates the dignity of the surrounding nature and is closely connected to its immediate surroundings. It attracts visitors to its unique appearance and simultaneously works as an attractor for indoor and outdoor activities. The building is divided into three parts so that it can be utilized in different ways, depending on the season. The visitor center is placed on the site at the location of a pronounced change in elevation, so that the building gently glides over the terrain. The location is selected to ensure shelter from winds, ample daylight and mountain views.

 

The marriage between the building and the landscape (Images Courtesy SigurgeirSigurjónsson)

  • Architect: ARKÍS ARCHITECTS – Birgir Teitsson architect faí, Arnar Þór Jónsson architect faí, Lárus Guðmundsson architect faí.
  • Project title: Snaefellsstofa, Vistitor Center
  • Location: Skriduklaustur í Fljótsdal
  • Construction dates: June 2010
  • Area: 750 m2
  • Function: Visitor Center, visitor information center, tourist information center
  • Owner/Customer: Vatnajökulsþjóðgarður – Vatnajökull galcier
  • Photographer: SigurgeirSigurjónsson, Birgir Teitsson and Arnar Þór Jónsson

(more…)

Emil “Lucky’ Reznik Administration, Maintenance & Operations Facility in South Bend, Indiana by RNL

Sunday, September 25th, 2011

Article source: RNL

RNL, in association with Forum Architects of South Bend, Indiana and Maintenance Design Group (MDG), was selected to design South Bend Public Transportation Corporation’s (TRANSPO) Emil “Lucky” Reznik Administration, Maintenance & Operations Facility. Incorporating sustainable design and construction strategies for energy efficient building systems, the facility creates a healthy work environment for employees and visitors. The project is certified as LEED-NC Platinum by the US Green Building Council’s Leadership in Energy and Environmental Design program.

 

Images Courtesy James Steinkamp

  • Architect: RNL
  • Formal name of building: Emil “Lucky’ Reznik Administration, Maintenance & Operations Facility
  • Location: South Bend, Indiana, USA
  • Gross area: 164,200 SF
  • Date completed: October 2010
  • Client: South Bend Public Transportation Corporation (TRANSPO), South Bend, Indiana
  • Photographer(s): © James Steinkamp; © Ken Paul
  • Software used: SketchUp, Revit, Autocad, and Adobe’s Suite of products

(more…)

Building for Multifunctional center in Yecla, Spain by Bordallo y Carrasco Arquitectos

Sunday, September 25th, 2011

Article source: Bordallo y Carrasco Arquitectos

From the understanding of the location as a big natural park surrounded by the city of Yecla, it derives an intervention strategy with a main aim: To achieve the introduction of the activity with no impact, building a new symbiotic relationship where the man inhabits the forest without violence and the landscape obtains usability. After visiting the location we stated that the best option is an intervention without transforming the forest, keeping a responsible intervention strategy, respecting the forest and avoiding big felling or earthworks which may break the continuity of the vegetation cover and natural cycles.

Outdoors

  • Architects: Bordallo y Carrasco Arquitectos
  • Project: Building for Multifunctional center
  • Location: Yecla, Murcia, Spain
  • Architects Design: Juan Bordallo Ruiz y Francisco Carrasco Rodríguez
  • Project collaborators: Antonio José García Amat, Luis Requena Guerra, Cosmin Dragomir
  • Structural Engineer: Alfonso Sánchez Navarro

(more…)

Seixal City Hall in Portugal by NLA

Sunday, September 25th, 2011

Article source: Nuno Leónidas Arquitectos

The seixal city hall building is located on a site with a steep slope in the east-west direction and forms a group that provides facilities for the mayor and technical services and is also the workplace for some 700 council workers. The design was of two linked bodies of an atrium and distribution space. these include three levels above ground and are connected to the east in the first two.

 

Exterior View (Images Courtesy José Manuel)

  • Architecture: NLA – Nuno Leónidas Arquitectos
  • Name of Project: Seixal City Hall
  • Location: Seixal, Portugal
  • Date: 2007-2009
  • General coordination: NLA – Nuno Leónidas Arquitectos, lda. – Nuno Leónidas
  • Client: ASSLMEC
  • Photography: José Manuel
  • Software used: Arris (Cad),  Sketch Up,  Autocad LT,   DWF Composer,  Autodesk Max Design, Autodesk REVIT,     Maxwell Render,  V-Ray, Lightscape, Adobe Creative Suite Premium, Adobe Photoshop, ACDSee, Corel Draw Graphic Suite, Ecotect,  Google Earth Pro, Ms office (Word, Excel, Access, PowerPoint),  MS Project

(more…)

Sasso House in Santiago, Chile by 57STUDIO Designed using ArchiCAD

Sunday, September 25th, 2011

Article source: 57STUDIO

The project consists of the expansion of a 1960’s single unit house, transforming it into a hairdresser shop and residence for the owners, a young entrepreneur couple. The two programs – hairdresser shop and residence – were separated by relocating them according to their relation to the street through regular and compact volumes differentiated by the use of color. The hairdresser shop is a brown parallelepiped with the large front towards the street. The house is developed in a red cube towards the backyard, conserving the old dwelling’s structure on the first level, with the second floor emphasized over the hairdresser shop.

Image Courtesy Luly Pozo

  • Architects: 57STUDIO
  • Project: Sasso House
  • Location: Santiago, Chile
  • Contractor: Francisco Sasso
  • Structural Engineering: Roberto Ibaceta
  • Land Area: 350 mt2
  • Built Area: 154 mt2
  • Materials: Steel, FRC Panels, Glass
  • Completion Date: 2008
  • Software used: ArchiCAD

(more…)

San Francisco Waldorf High School receives LEED Gold Certification

Sunday, September 25th, 2011

 

FIRST SCHOOL IN SAN FRANCISCO TO RECEIVE LEED GOLD CERTIFICATION

 

SAN FRANCISCO – September 16, 2011¬– As the first school in San Francisco to be awarded the coveted LEED Gold certification from the U.S. Green Building Council,  San Francisco Waldorf High School begins the 2011-12 academic year with a tremendous accomplishment to celebrate. The award was received for San Francisco Waldorf’s new 1.7 acre high school campus in West Portal, located in what was formerly a Pacific Bell call center. The centerpiece of the project, led by David Bushnell of the San Francisco based 450 architects, involved the conversion of a 1970s-era 23,000-square-foot concrete structure into a sustainable learning environment featuring classrooms, science labs, art studios, a library, and administrative spaces. This marks the first time that a school in San Francisco has obtained LEED Gold certification.

The overall goal of the project was to create an environment that is in harmony with the philosophy of Waldorf Education. Perhaps the greatest reflection of this success is the fact that the building itself will be incorporated into the curriculum as an educational resource for environmental studies. The principals of the Waldorf philosophy and the actual building serve as a teaching tool for students, demonstrating how to become actively involved in today’s social issues.

In order to achieve the LEED Gold designation, the design team sought improvements that not only make the school environmentally friendly, but also have a positive impact on the daily lives of the students, faculty, and staff. The architects designed Waldorf High School to connect the students to their environment by visually integrating the building with the surrounding eucalyptus grove.  In addition to reducing water usage, increasing energy efficiency, and using a high percentage of recycled and repurposed materials, the architects of the project created better air and light quality that are conducive to learning.  To that end, they installed a state-of-the-art HVAC system that monitors and controls the level of carbon dioxide in the classrooms, as CO2 levels are known to directly affect brain function.  They also replaced the existing fixed windows with operable wood windows to provide fresh air and give the learning spaces a connection to nature. One teacher remarked that the quality of the light and air was so refreshing that she felt like she was outside.

The Waldorf curriculum is designed to help students achieve their full potential. Every aspect of the high school experience, from the science lab to the playing field, to internships and community service, is viewed not only from the standpoint of academic preparation, but also from its contribution to the student’s developing sense of self. Through its emphasis on ethical values and social responsibility, Waldorf education helps students become a force for transformation in the world. Studies have found that Waldorf students have a tremendous degree of social responsibility and are unusually oriented towards improving social conditions.

“The reaction to the new campus has been tremendously positive,” said 450 architects principal David Bushnell, AIA.  “With one daughter a recent graduate and one a current student, I have a unique insight into how the facility is meeting the needs of our young people.  And what I’ve seen continues to amaze me.  The school’s main goals are to provide our students the basis on which to develop into free, morally responsible, and integrated individuals and I can’t think of a better way to do this than to demonstrate our commitment through putting into practice these philosophies in a concrete building project.  They are inspired by what we’ve done and are now coming forward with projects that build upon lessons learned from our project.”

Founded by Bushnell and his partner, Richard Lee Parker, 450 architects has a common vision that architecture is an art that can be formed as well as give form to who we are and how we feel, both in the present and for generations to come.  The studio exemplifies dedication to the client and attention to detail, while being fully committed to green building principles and embracing a spirit of advocacy and activism.  The firm has worked on a variety of projects including (we chose these from the website/can be edited by Bushnell) The Argonne Child Development Center, Japanese Weekend commercial building, and residences extending from Sonoma County to Europe.

# # #

Media Contact:
David Bushnell
450 architects
415-546-0450
http://david@450architects.com

Mitch Mitchell
San Francisco Waldorf School
415-931-2750
http://mmitchell@sfwaldorf.org

Observation Tower for ‘De Onlanden’ by UNStudio

Sunday, September 25th, 2011
UNStudio’s design for an Observation Tower for ‘De Onlanden’ presented to Natuurmonumenten
On September 22nd the design for an observation tower for the nature reserve ‘De Onlanden’, situated to the South-West of the City of Groningen, was presented to Natuurmonumenten (the Dutch Society for the Preservation of Natural Heritage) during the mini-symposium ‘Experience Nature with innovative concrete’ in Peize. The observation tower is the result of a study into the optimal application of Ultra High Performance Concrete by a case study team comprising of UNStudio, ABT, BAM Utiliteitsbouw en Haitsma Beton. Natuurmonumenten received the design as a gift from the case study team.
  • Architect: UNStudio
  • Location: Groningen
(more…)

P-K House in Punitz, Austria by Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH

Saturday, September 24th, 2011

Article source: Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH

The P-K House is oriented north-south and located in a setting in southern Burgenland that has an agricultural character which it was wished to preserve.

The approach driveway from the road comes from the north-west and is incised into the terrain. It starts with an embankment on both sides and is then flanked by a retaining wall that, as a building element, rises continuously out of the ground and reaches storey height towards the entrance.

Night View (Images Courtesy Lisa Rastl / Copyright by Pichler & Traupmann Architekten)

  • Architect: Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH
  • Project Name: P-K House
  • Location: Punitz, Austria
  • Year: 2008
  • Client: private
  • Function: Dwelling house
  • Potography: Lisa Rastl / Copyright by Pichler & Traupmann Architekten

(more…)

New Taipei City Museum of Art in Taiwan by DCPP Arquitectos

Saturday, September 24th, 2011

Article source: DCPP Arquitectos

Our proposal for the New Taipei City Museum of Art is an open and welcoming design that erases the barrier of exclusivity normally surrounding the world of art, patrons, and experts.  As such, the architecture of the New Taipei City Museum of Art is one that embodies this idea of erasure through eliminating the traditional borders between exhibition space and circulation, as well as exterior and interior. Every part of the museum is represented by a space without limits that can hold any type of expression.

Render View

  • Architects: DCPP Arquitectos
  • Project: New Taipei City Museum of Art
  • Location: Taipei, Taiwan
  • Date: 2011
  • Built Surface: 59,740 m2
  • Software used: 3D max, Rhino, V-Ray, Photoshop and AutoCad

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy