Open side-bar Menu
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Triangular House in Ecuador by WE Architects

January 18th, 2011 by Sanjay Gangal

The generous climate and beautiful surroundings of Puerto Cayo represents a unique possibility of developing a future settlement which will attract residents from not only Ecuador but other countries as well. The Triangular House joins some of the characteristics from both colonial and original housing in Ecuador. One of the big qualities of the colonial style architecture of South America is the principle of organizing the houses around a patio. This becomes the heart of the building from where you orient yourself but as well a place which has significant importance for how you perceive the house.

Triangular House

Triangular House

On the other hand the traditional architecture in almost all countries with tropical climates is recognized through its pitched roofs, its use of wood and pillars raising the house for both natural ventilation and protection against animals and insects.

Triangular House

Triangular House

The house seeks to join these two building styles into a contemporary house. A house which is organized around a triangulated green patio always giving you the sense of being close to nature and at the same time allowing for natural ventilation for the indoor spaces and a constant air flow through the covered terrace.

Plan 5

Plan 5

Overall layout

The starting point of the project was to create a house around a patio as it is done in traditional colonial style housing. By triangulating the house architects minimized the distances from 1 function to another, creating 3 connected pitched roof blocks. Raising the west facing block to the second storey allowed for magnificent views over the pacific and created a large covered terrace with the patio on one side and the surroundings to the other, securing a constant airflow through the terrace.

Triangular House top view

Triangular House top view

The house is placed centrally on the site reusing parts of the existing banana plantation to help creating a natural green separation between the parcels.

Organization and flexibility

The house is organized so the dining room is placed in a double high space with possibility of having the kitchen opening up towards it. This makes it possible to have informal cooking session using the kitchen counter facing the dining room as a bar but as well closing of the kitchen space to allow for people working in the kitchen without being noticed. The main window of the dining area is south facing allowing it to be uncovered in order to give the feeling of being sitting dining in nature.

Placing the living room on the second floor, gives splendid views over the pacific, while overlooking the dining room. This makes both the living and the dining areas seem larger than they are.

Triangular House

Triangular House

While the master bedroom is placed on the second floor to give the best views, the two other bedrooms on the ground floor are organized as multipurpose rooms. By introducing large sliding doors between the ground floor bedrooms and the hallway, parts of the corridor are integrated as part the rooms. As an addition these rooms serve as an extra working space television room etc. This assures an optimal use of the spaces no matter how many residents the house is having.

Natural ventilation

The rooms facing the interior courtyard has the possibility of cross ventilating by opening the windows on both sides while ie. the bedrooms has the possibility of cross ventilating through a shaft in the ceiling. Louvres opens vertically unobstructed views without being bothered by the sun the louvre systems in front of the windows opens vertically creating shade for the glass avoiding overheating.

Triangular House - central triangular garden

Triangular House - central triangular garden

Materials and constructive principles

The house is a simple concrete frame structure placed on concrete decks. The frames are covered with local hardwood on the facade while having traditional plaster wall towards the interior. The materiality of the house softens up the hard geometry and makes the house blend softly into the surrounding nature

  • Architects: WE architecture
  • Assignment: Invited competition
  • Type: Summer Housing Project
  • Clients: Puerto Cayo, Orascom Development
  • Size: 300 m2
  • Project location: Puerto Cayo, Ecuador
  • Year: 2010
  • Status: Idea
  • Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Hermanus Neikamp, Nora Fossum, Søren Thiesen, Cassandra Nakashima, Katarzyna Nycz, Jorge Cortes De Castro, Lena Rasmussen

Related posts:

Contact WE Architects


Category: Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy