Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Lecor Steel Factory in Kungälv, Sweden by KKA

 
January 24th, 2011 by Sanjay Gangal

KKA designed a new office building of 1100 sq m, adjacent to a new industrial hall, in Kungälv for the steel manufacturer Lecor. The building, which houses the Lecor headquarters includes offices, dining area/kitchenette, meeting rooms, a library and changing rooms.

Perspective view

Lecor steel factory perspective view

  • Architects: Kjellgren Kaminsky Architecture (KKA)
  • Project completed: 2011
  • Project area: 1100 sq m
  • Project location: Kungälv, Sweden
  • Photographs: KKA

Another perspective view

Another perspective view

KKA have worked with materials, colors and textures in various ways that can be associated with the steel industry and its traditions. The colors remain mostly in a soft pastel scale and white shades as we have followed the principle to “drape” the whole room in one and the same color.

OUTSIDE
The building is clad in dark gray steel plates in a repetitive pattern. To emphasize the factory function of steel production, we have allowed some parts/rooms to shoot out of the facade in the form of glass cubes sealed in a steel frame.

On the first floor, slides the main entrance as a windbreak with a steelframe colored in the pastel colors.

On the second floor, adjacent to staff kitchen/dining area slides the “matkuben”(dining cube) in a clear yellow color.

On top, across the building, we further highlight and advertise the factory’s steel operations by placing a conference room and an outdoor terrace enclosed in a long bridge of the truss plant-steel construction. The lattice frame is metallic silver and the contained conference bridge is pastel green with large glass partitions along three walls. Up here you get a 270 degree view out towards the deep woods of Sweden.

INSIDE
Inside, the first floor of the building is divided into four main parts: the dining room at one end with forest view, then changing rooms for ladies and gentlemen, the main entrance with a spectacular staircase design of steel and an office area with a stairwell in glass and steel, with a yellow polished spiral staircase that is a “shortcut” up to the offices on the second floor.

Interior view

Interior view

The entrance hall is similar to a white sea with a large staircase in the spotlight. It has a core of sturdy, tall, painted steel walls with a specially designed pattern recembling the white glow from welding, in the form of perforated holes of various sizes that will be lighted both by artificial and by natural light from the skylight. The walls of various heights extended up to the second floor combined with their powerful visual expression become the design elements of a worthy entrance for visitors and employees.

In order to contrast and highlight the steps and everything that is white, the floor in the entrance hall is lined with black ceramic tiles in three sizes,presented in a specially designed pattern. This pattern continues even outside the entrance to catch the entrance hall outside, and to invite guests.

Plan 1

Plan 1

KKA selected certain places in order to mark them by “draping” them into a selected color. For example, the library on the second floor has a muted pink shade both on the carpet and the walls. Changing rooms, showers, toilets, and some pantries and kitchens are covered with tiles and ceramic tiles in pastel blue, dull army green, pastel green, light gray, pale yellow and crisp white shades, following once more the principle that the whole room has a single color on the floor and walls.

Plan 2

Plan 2

Second level has hardwood flooring in the box which is placed in different directions depending on the room features and to highlight the directions in the plan. Parquet floor varied even by the break in some parts, such as the cloakroom/toilet with a snow-white tiled floors and at the library with the pink carpet that stretches out into the corridor.

Plan 3

Plan 3

The walls of the office rooms are made of glass, the facing walls and doors have a soft gray tone.
‘Matkuben’ has both inside and outside accent colors in a bright yellow tone and blue radiators. This is to get a bright and alert appearance of the building’s heart. Even the spiral staircase has the same bright yellow hue.

North Facade

North Facade

East, South, and West Facades

East, South, and West Facades

Related posts:

Tags: ,

Category: Commercial Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy