Open side-bar Menu
Susan Smith
Susan Smith
Susan Smith has worked as an editor and writer in the technology industry for over 16 years. As an editor she has been responsible for the launch of a number of technology trade publications, both in print and online. Currently, Susan is the Editor of GISCafe and AECCafe, as well as those sites’ … More »

Enea Headquarters, Jona, Switzerland by Oppenheim Architecture+Design

February 11th, 2011 by Susan Smith

The Enea Headquarters project, designed by Oppenheim Architecture+Design, located at the shores of the Obersee in Switzerland, will house the headquarters of the internationally recognized landscape architecture firm Enea Garden Design. It emerges from the site as a wooden volume, discrete and elegant, and blends with the landscape as it responds to the natural environment, boundary lines and zoning conditions.

The Building is to be the Headquarters of Enea Garden Design

The Building is to be the Headquarters of Enea Garden Design

Project: Enea Headquarters

Architect: Oppenheim Architecture+Design

Scope: 30,000 SF corporate headquarters, competition entry (first place)

Location: Jona, Switzerland

The program includes greenhouses, warehouses, workshops, showrooms and administrative areas. The sequence of these components contributes to the volumetric arrangement of the building – all areas are connected by a service corridor that runs along the building and organizes not only the circulation between spaces, but the production line of the company itself.

Enea Gardens

Enea Gardens

The building derives its form from programmatical and site conditions – on one hand, the flow of the processes and program required in the program and their architectural resolution generate a long and low building broken where access points are needed, on the other hand, natural site conditions such as illumination and wind, the service access and the necessity of differentiating front and back – entrance and service areas – make the long mass the appropriate response. Its architectural simplicity is reinforced by the necessity of architectural sobriety and respect towards the elements and nature at the site.

Design in concert with natural setting

Design in concert with natural setting

The materials to be used look forward to merge with the natural environment externally – in aesthetical terms, as well as internally – in functional terms. Energy efficiency is decisive in the design process, so the project, consequently, is based entirely on the idea of taking advantage of natural resources such as natural light, natural insulating systems and natural energy conservation systems such as geothermal exchange, green roofs, etc. It is also planned that ‘green’ materials such as reclaimed wood and energy efficient fixtures will be used for a greater building performance.

Green materials employed

Green materials employed

Related posts:

One Response to “Enea Headquarters, Jona, Switzerland by Oppenheim Architecture+Design”

  1. Enea Headquarters, Jona, Switzerland by Oppenheim Architecture Design @ AECCafe.Com

Leave a Reply to Sanjay Gangal Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy