ArchShowcase

Archive for February 13th, 2011

Carnegie Pavilion at Leeds by Alsop Sparch

Sunday, February 13th, 2011

Carnegie Pavilion is a semi-freestanding ‘dual-use’ pavilion on five floors, comprising a gross internal area (GIA) of 4,000m², and broken down into three sub-zones: exclusive Leeds Met spaces + exclusive YCCC spaces + ‘dual-use’ spaces (comprising 70% of total area). Leeds Met areas are primarily for teaching kitchen, hospitality and staff accommodation, and YCCC areas for player’s facilities and staff accommodation. ‘dual-use’ lecture rooms are used primarily by Leeds Met, during the academic year, and by YCCC, during the cricket season, as corporate hospitality suites. Similarly, ‘dual-use’ meeting rooms are used primarily by Leeds Met, during the academic year, and by YCCC, during the cricket season, as TV and radio commentary boxes.

Carnegie Pavilion Play Time

Carnegie Pavilion Play Time

  • Architects: Alsop Sparch
  • Project: Carnegie Pavilion
  • Location: Leeds, West Yorkshire, UK
  • Client: Leeds Metropolitan University
  • Stakeholder: Yorkshire County Cricket Club (YCCC),
  • Regional Development Agency: Yorkshire Forward
  • Project Manager: Gardiner & Theobald
  • Architect: Michael Crook
  • Structures; Building Services; Acoustics; Fire; Traffic; Sunlight: Arup
  • Planning: DTZ
  • Cost Management: Ryder Levitt Bucknall
  • Landscape Architect: Whitelaw & Turkington
  • BREEAM: White Young Green
  • CDM: Bowman Riley
  • Party Wall Surveyor: DK Brown
  • Ecology: Brooks Ecological:
  • Contractor: BAM
  • MEP: NG Bailey
  • Rainscreen Cladding: Locker Group Ltd
  • Curtain-Walling: Henshaw
  • Concrete Frame: Bell & Webster
  • Steel Frame: Elland Steel
  • Lifts: Thyssen
  • Auditorium Fit-Out: CPS
  • TIMELINE:
  • June 2007: Leeds Metropolitan University/ Yorkshire County Cricket Club issue revised brief
  • 18 April 2008: Detailed Planning Application submitted to Leeds City Council
  • September 2008: Leeds City Council award Detailed Planning Consent
  • 22 September 2008: BAM appointed Preferred Bidder
  • 23 February 2009: BAM submit Best and Final Offer for client approval
  • 09 March 2009: BAM commence work on site
  • 21 June 2010: BAM achieve Practical Completion
  • 21 July – 25 July 2010: Pakistan v Australia 2nd Test Match at Headingley

(more…)

“Green Wave” – Construction of a mobilization swimming-pool in the thermal centre of Royat

Sunday, February 13th, 2011

In the heart of the water city of Royat and its green mall in the confluence of the Tiretaine and Liaboux rivers, our extension project is a dynamic response to the ambition of Royat city to build a mobilization swimming pool represented by a very attractive and contemporary architecture researched by the patients of spas.

Axonometric view - Swimming Pools

Axonometric view - Swimming Pools

  • Architect: Vincent Callebaut Architectures
  • PROGRAM: “Construction Of A Mobilization Swimming-Pool In The Thermal Centre Of Royat”
  • COMPETITION: First Prize
  • IN ASSOCIATION WITH: Frederic Magnien Architect
  • CLIENT: Commune De Royat, Ophis, Puy-De-Dôme
  • LOCATION: Royat, France
  • SIZE: 550 M²
  • COST: 2.200.000,00 € HT
  • PERSPECTIVES: Marco Conti Sikic
  • STATUS: In Progress
  • WEBSITE: Http://www.thermes-de-royat.com/
  • Article Source: Vincent Callebaut Architectures

(more…)

Dental INN in Viernheim, Germany designed by architect Peter Stasek

Sunday, February 13th, 2011

The project “Dental INN” has been designed by the architect Peter Stasek as a dental facility in form of a therapy-lounge for dental beauty in Viernheim / Germany. The project represents a new concept of interior design for dental practices themed “healing effects of organic shapes and natural structures” and was mainly developed for Dr Bergmann, an international accredited implant dentist. In addition to dental treatments such as veneers and bleaching, Dr Bergmann and his team provide, amongst other things, symposia on implantology for numerous young dental surgeons from Europe, Asia and Africa.

Dental Inn Entrance

Dental Inn Entrance

(more…)

School Center Paredes – Alenquer in Portugal by André Espinho Architect

Sunday, February 13th, 2011

This School Center Paredes includes original artwork and interplay with outside space. It was designed by André Espinho Architect.

Outside South elevation

Outside South elevation

  • Architect: André Espinho Architect
  • Project name: School Center Paredes – Alenquer
  • Function: School – 1st cycle, kindergarten and ATL (Leisure Activities)
  • Chief architect/office name: André Espinho / André Espinho – Arquitectura
  • Project team: André Espinho,Bruno Mendes,Miguel Henriques, Marco Correia
  • Authors of the Interior Wall Paintings: Mariana Fernandes Virginio Moutinho, André Lemos, Teresa Magalhães e Conceição Espinho; António Moutinho; Francisco Espinho.
  • Client: Alenquer City hall – Portugal
  • Design date: 2004
  • Completion date: 2006/09 (time of construction)
  • area: 6,700 m2
  • Photos : Fernando Guerra

(more…)

Brufe Social Center in Brufe, Vila Nova de Famalicão, Portugal by Imago

Sunday, February 13th, 2011

Inaugurated 2010, Based on a block form some openings are carved to illuminate the interior space or in most cases tearing and piercing the building to its inner courtyard. The building is turned inside out: the exterior façades look opaque, dense, with just a few carves in the main points of the building like the stairs and the main entrance. The interior façades appear as a translucid and continuous glass curtain wall that embrace the internal patio shaded by proposed trees. In the top portion of the mass each carving provokes an event with its surroundings, covered parking spaces, main entrance, and a covered seating area for open air events.

Brufe Social Center

Brufe Social Center

  • Architect: Imago
  • Location: Brufe, Vila Nova de Famalicão, Portugal.
  • Photography – José Campos – arqf, consultores de fotografia
  • Construction area: 1876,95 m2.
  • Authors: Architect André de Moura Leitão Cerejeira Fontes
  • Architect António Jorge de Moura Leitão Cerejeira Fontes.
  • Co‐Authors: Architect Nuno Cruz, Architect António Dias and Architect Bruno Marques.
  • Collaborators: Architect José Forte, Architect Sónia Gonçalves, Architect José Pedro Fernandes, Architect José Miguel Bahia, Architect Pedro Negrões Soares, Engineer Eugénia Fontes, Dr. Tiago Fontes
  • Technical Projects:
    Structure –Engineer António Ramos – “R3R Gabinete de projectos Lda”
    Electrical Instalation – Engineer Joaquim Filipe Leite de Abreu – “Apótema Gabinete de
    Projectos Eléctricos, Rita e Gás Lda”
    HVAC project – Engineer António João Gomes da Costa Palmeira – “Gaprel”

(more…)

GRAPHISOFT
Bentley:
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Click here for Internet Business Systems © 2014 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and ResumesEDACafe - Electronic Design AutomationGISCafe - Geographical Information Services	MCADCafe - Mechanical Design and EngineeringShareCG  - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy