Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House in Nursery at Sawah Lama, Indonesia by Wahana Cipta Selaras Architecture

 
February 16th, 2011 by Sumit Singhal

It’s one of our work as accumulation of thinking, exploration and architectural concepts contained in the works this time in a house living area of 300m2 in Ciputat built on an area of approximately 4000m2. most of the land is contoured and relatively green. owner wants “a simple house with resorts atmosphere” that’s not too big which the main building as a dwelling unit. It’s consists of:

  • master bedroom, walk-in closet & main bathroom
  • Guest bedroom
  • living room, dinning & Pantry
  • study room
House in Nursery

House in Nursery

  • Architect: Wahana Cipta Selaras Architecture
  • Project: House in Nursery
  • Address: Ciputat, Sawah Lama,Indonesia
  • Building Area: 300 M2
  • Land Area: 4000 M2
  • Client: Andreas Oei
  • Principal: Rudi Kelana & Gerard Tambunan
  • Structure Consultant: Ricky Theo
  • Main Contractor: PT. Wahana Cipta Selaras
  • Interior: Fenny Angka
  • Lighting: David Liming
  • Site area: 300 sqm
    Building Area: 4000 sqm
  • Project year: 2007 – 2008
  • Photographs: Fernado Gomulyo

We have realized that the existing has irregular land boundaries, contoured land, green elements which used to nursery (nursery), and natural residents view, are potentials of this existing, ThenThe integration between inside and outside (include landscape and environment)” became the main consideration of architect. Especially space for communal as a living room, dining area and workspace as favorite spaces for owner.

Front View of House in Nursery

Front View of House in Nursery

There are a nursery building on the lowest level contour of existing and above, there are a car parking near the gazebo as a reception area. At the beginning, the architects wanted the building in the middle level is oriented to the lowest contour level, but the remaining land are not to be maximal.

House in Nursery

House in Nursery

The imagination based on concept of orientation toward the lowest contour, then, the architect had idea to unite all existing site conditions on each side. “remaining land” that are “offending” is one of the potential that can be used as one of the orientation of view of space inside, in this case “remaining land” is a rapid garden with two trees is used as garden of workspace. on this project, every big trees kept the way they were. the spatial scale of the working area created by vertical maximum, elevating levels of ceiling and window space, so it would create a sence of scale of this zone. Between park and working area there are water features and ponds, it makes the working room seem floating.

Living Room of House in Nursery

Living Room of House in Nursery

In this project, the trasparent communal space are placed on the floor above, so the beautiful environment view can be fully utilized from this zone. Upper was designed as light and simple as possible detail by using steel and glass structure transparent. And also designed buildings standing rested on the massive brick walls and plaster. The level of this communal space is same with entrance level.

Living Room Stair of House in Nursery

Living Room Stair of House in Nursery

In ground floor spaces are placed more private area such as master bedroom, guest bedroom, den and communal terrace. Directing the movement of circulation starting from entrance with a high level headed toward a low-level through the floating pavemet towards the main door of the building, it give sence different each corner.

Bedroom of House in Nursery

Bedroom of House in Nursery

In reception there is the main door and communal terrace which is only separated by areas of plaster. From the communal terrace space, there was made transparent the main stairs into the building area with wooden lattices as divider. creating no explicit boundary between outside and inside.

Study Room of House in Nursery

Study Room of House in Nursery

The material building adapted to environmental conditions and also bugdet. using natural materials such as outlines of red brick, stone Templek, bamboo (as a screen of upper floor), and the timber adapted to their environment. In form, this building displays the impression of building a simple balance with the environment and natural surroundings.

Upper Floor of House in Nursery

Upper Floor of House in Nursery

In the landscape of buildings, the area between main building and nursery open pavilion with a pool put in and stepping contoured. And the field was created as a barrier wall entrance area with the front garden area of the building. And between the hall and the main building is placed a pool as a soft element with a flying corridor over the water, so they created opening attraction before entering the main building. In this foyer area at the tip of land can see the natural environmental view around it. With the activity in the area of liaison (hall) and the activity on the communal terrace space will create continuity between the relationship of spaces within buildings and outside space (landscape).

Pond of House in Nursery

Pond of House in Nursery

If the flow of circulation throughout the building be traced from the entrance, main building, a corridor as connector, the sequence-sequence can be seen in every corner of the eyes continuously with each other. Impression of space within a reoriented out, the release of the wall so as to create different sequences, the scale space is narrowed and then became a relief demanded there in humans to move dynamically in space.

Pond of House in Nursery

Pond of House in Nursery

Related posts:

Contact Wahana Cipta Selaras Architecture

Tags: ,

Category: House

3 Responses to “House in Nursery at Sawah Lama, Indonesia by Wahana Cipta Selaras Architecture”

  1. Gerard Tambunan says:

    RT @TopsyRT: House in Nursery at Sawah Lama, Indonesia by Wahana Cipta Selaras Architecture http://bit.ly/fQQSOM

  2. Andreas Oei says:

    Please correct the size of the living area, not 800m2 but 300m2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy