Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for February 18th, 2011

Lilypad, a Floating Ecopolis for Climate Refugees, by Vincent Callebaut Architectures, Paris, France

Friday, February 18th, 2011

Vincent Callebaut Architectures of Paris, France has designed a Floating Ecopolis for Climate Refugees, predicting that by 2100, there will be a large crowd of ecological refugees to occupy the “Lilypad.” According to the principle of Archimedes, the melting of the arctic ice-floe will not change the rising of the water exactly as an ice cube melting in a glass of water does not make its level rise, said Callebaut. However, there are two huge ice reservoirs that are not on the water and whose melting will transfer their volume towards the oceans, leading to their rising. These are the ice caps of Antarctic and Greenland on the one hand, and the continental glaciers on the other. Another reason for the ocean rising, that does not have anything to do with the ice melting is the water dilatation under the effect of the temperature.

Aerial view of principality of Monaco

Aerial view of principality of Monaco

Vincent Callebaut Architect

Vincent Callebaut Architectures
119, rue Manin (Batiment D)
75019 Paris
France

PROGRAM : Floating Ecopolis for Climate Refugees / Mixing Uses
LOCATION : Oceans
SURFACE AREA : 500.000 m²
PERSPECTIVES : Philippe Steels / www.pixelab.be

(more…)

Greenland’s New National Gallery

Friday, February 18th, 2011

BIG + TNT Nuuk + Ramboll Nuuk + Arkitekti is the winning team to design the new National Gallery of Greenland in the country’s capital Nuuk, among invited proposals totaling 6 Nordic architects.

Greenland National Gallery - BIG

Greenland National Gallery - BIG

  • PROJECT: Greenland National Gallery
  • CLIENT: Nunatta Eqqumiitsulianik Saqqummersitsivia
  • SIZE: 3000 m2
  • LOCATION: Nuuk, Greenland
  • COLLABORATION: TNT Nuuk, Rambøll Nuuk, Arkitekti, MIR, Glessner Group
  • PARTNER IN CHARGE: Bjarke Ingels, Andreas Pedersen
  • PROJECT LEADER: Jakob Henke
  • TEAM: Daniel Selensky, Ji –young Yoon, Gul Ertekin, Aleksander Tokarz, Alessio Zenaro, Johan Cool, Nicklas Antoni Rasch

(more…)

Footbridge in La Roche Sur Yon, France by Bernard Tschumi and Hugh Dutton

Friday, February 18th, 2011

The arrival of the high-speed train in the city is considered an important event and an expression of an image of modernisation. The new bridge replaces an existing one that is a standard railway bridge design that can be found all over France. This bridge type was contemporary with and inspired by the work of Eiffel. It involves the using lateral beams composed of a diagonal mesh of small plate strips that are riveted together.

The design of the new bridge uses the same language of a diagonal mesh, but in a tubular from, to create a complete cylindrical volume through hich the users pass. Footbridges over railways require lateral protection for safety of both the users and the trains below. The complete volume provides a single structural solution that possesses the necessary inertia to span between the available support points as well as provide support for the required protective screens and a canopy cover.

Footbridge - photograph by Christian Richters

Footbridge - photograph by Christian Richters

  • ARCHITECTS: Bernard Tschumi and Hugh Dutton
  • Location: La Roche sur Yon, France
  • ARCHITECTURAL DESIGN: Bernard Tschumi Architects (BTA), joint representative, including general design and preliminary urban studies.
  • ARCHITECTURAL AND STRUCTURAL DESIGN: Hugh Dutton Associates (HDA)
  • BTA DESIGN TEAM: Schematic Design, Design Development: Francoise Akinosho, Ben Edelberg, Kim Starr.
  • Construction Documents / Site Supervision : Véronique Descharrières, Vincent Prunier, Rémy Cointet, Alice Dufourmontelle
  • HDA DESIGN TEAM : Pierluigi Bucci, Pierre Chassagne, Francesco Cingolani, Maria Angela Corsi, Pietro Demontis, Gaëtan Kolher, Cathy Shortle, Romain Stieltjes, Carla Zaccheddu
  • CLIENT: City of Roche sur Yon
  • PROJECT TEAM: SNCF – Engineering Departement, Jean-Marie Garnier
  • Cost: $6,000,000
  • CONTRACTOR: Renaudat Centre Constructions
  • Photograhs: Christian Richters
  • TECHNICAL DATA:
    • 67 meters (35+32 spans)
    • 201 square meters of concrete deck
    • 160 tons of total weight, of which 130 tons of steel ie 1,9 tons per linear meter
    • 76 circular diaphragms, 2100 compressive diagonals, 600 tensile rods
    • 4300 meters of profiles, about 10 km of welding, 1800 conical nodes

(more…)

The Perry and Marty Granoff Center for the Creative Arts at Brown University by Diller Scofidio + Renfro

Friday, February 18th, 2011

The Perry and Marty Granoff Center for the Creative Arts at Brown University is a 38,815 square-foot, three-story, interdisciplinary arts center at the heart of the College Hill campus, designed by Diller Scofidio + Renfro.

The Perry and Marty Granoff Center for the Creative Arts at Brown University

The Perry and Marty Granoff Center for the Creative Arts at Brown University

  • Architect – Diller Scofidio + Renfro
  • Location: Brown University, Providence, Rhode Island
  • Size – 38,815 GSF
  • Cost – $40M
  • Schedule – Occupancy / Completion of February 2011
  • Acoustician – Jaffe Holden
  • CM – Shawmut Design & Construction

(more…)

THE CROWD IN THE CLOUD in Greater Noida, Delhi, India by Vlado Valkof

Friday, February 18th, 2011

Our project responds to the context which is planned to be build by the time the project is completed, and to the dynamically twisted site. Our attempt is to increase density and pedestrian traffic. We strongly believe that high-rise typology is an oxymoron of sustainable development in its base and is in contradiction with promoter’s goal for a green complex. From the program we identify five major functions: Research Institute and Knowledge Centre, Offices and Incubation Centre, Hotel, Residential, and Retail-Food-Beverage. We clearly differentiate four of them in four wings grouped around two inner courts in two separate buildings (Research Institute and Offices in one building and Hotel and Residential in the other). At the area of conjunction of the two buildings we design outdoor distributing hub/plaza/promenade which connects to all functions and the underground parking garage.

The Crowd in the Cloud by Vlado Valkof

The Crowd in the Cloud by Vlado Valkof

  • Type : mixed use
  • Location : Greater Noida, Delhi, India
  • Date : January, 2011
  • Status : SpireTec competition
  • Client : Spire World
  • Area : 62,750 sq. m.
  • Credits : Vlado Valkof – project architect, Anne Valkof, Rumen Yotov – designers, Martin Nikolov – rendering
    (more…)
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy