Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House for Two Artists in Sonoma County, California by Marcy Wong Donn Logan Architects

 
February 20th, 2011 by Sumit Singhal

The clients, a composer and a photographer, wanted a small house to replace a dilapidated shack on their secluded property. Due to the pace of their careers and travel schedules, they wanted the house to be a refuge that drew from and was connected to the land. The clients view of their role as custodians of this beautiful site bolstered their motivation to design and build as sustainability as possible – an objective shared by the architects as well. The surrounding vistas consist of rolling hills with dense covers of various species of native California trees. This context in concert with the owners’ and designers’ principles of environmental stewardship, were the guiding inspirations for the placement, form, and materials of the house.

View from NW Corner

View from NW Corner

 

  • Architect: Marcy Wong Donn Logan Architects
  • Size: 1,660 square feet
  • Estimated Cost: N/A
  • Dates: 2004-2007
  • Services Provided: Concept Design, SD, DD, CD, CA
  • Software Used: AutoCAD
  • Architects: Marcy Wong – Partner, Donn Logan – Partner, Tai-Ran Tseng – Project Manager (FIRM/COMPANYMarcy Wong Donn Logan Architects).
  • General Contractor: Ken Sawyer – Principal), Micah Sawyer - Project Manager (FIRM/COMPANY – Sawyer Construction).
  • Interior Millwork and Table: Ross Craig – Owner(FIRM/COMPANY – Ross Craig Design).
  • · Structural: Greg Luth – Principal(FIRM/COMPANYGreg P. Luth & Associates, Inc.)
  • Lighting: Marcy Wong – Principal(FIRM/COMPANY -Marcy Wong Donn Logan Architects)
  • Model Construction: JustinTang – Model Maker(FIRM/COMPANYMarcy Wong Donn Logan Architects)
  • Photography: Mark Citret – Principal(FIRM/COMPANYMark Citret Photography)
West-Elevation View

West-Elevation View


Much of the old shack was carefully de-constructed to allow salvaging of the wood, some of which were substantial redwood members. Even more significantly, wood was harvested from the 40-acre property with the intention of providing for much of the Douglas Fir structure, framing, Redwood board + batten siding and ceilings, Oak flooring, and Chinquapin millwork. This use of trees from the land went beyond the romantic notion of living off the land; it underscored the house’s aesthetic character and achieved numerous positive environmental objectives. The owner’s careful selection of trees to be harvested left the most handsome trees intact, enhanced the beauty and health of the woods, thinning the forest enough to mitigate fire hazard – a severe concern in the region. The net result of the carbon laden wood being stored in the fire-sprinklered house reduced the odds of fires that beyond their overall destruction, would add to air pollution.

Guest Bedroom

Guest Bedroom

The result is a 1,660 square foot, wood, glass and galvanized aluminum barnlike loft of elongated (18′ x 72′) proportions, located for optimal solar orientation and to maximize the amenities of the site. Fortuitously, the long north side of the building has minimal windows both for providing privacy from the driveway approach to the house and enhancing the building envelope energy efficiency. This allowed an architectural composition on the north elevation, highlighting the interior stair whose cantilevered mass contrasts with the wood siding like a silvery corrugated saddlebag.

 

Dining Room

Dining Room

The south side, blessed with a spectacular view and southern sun, is bordered by a continuous arcade that shades the expansive view window walls in the summer but allows wintertime warmth and light to flood the interior. The main level consists of the living, dining, kitchen and study areas, plus a guest suite. The only upstairs room is the master bedroom which overlooks the tall (21′ peak) living space and adjoins a sleeping porch. Accentuating the extended geometry of the house is a long shallow storage element with blind wood doors which together with the main house flanks the entry gate. Happily, the result reconciles the clients’ desire for a tranquil retreat with the designer’s quest for innovative and forward-looking architectural expression.

Dining Table View into Living Room

Dining Table View into Living Room

Living Room

Living Room

South Elevation Night View

South Elevation Night View

West Elevation Night View

West Elevation Night View

Sleeping Porch View

Sleeping Porch View

North Elevation View

North Elevation View

South View through Entry Gate

South View through Entry Gate

Kitchen

Kitchen

Kitchen

Kitchen

Bedroom

Bedroom

Bathroom

Bathroom

 

Related posts:

Contact Marcy Wong Donn Logan Architects

Tags: ,

Categories: Autocad, House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy