Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for February, 2011

Carnegie Pavilion at Leeds by Alsop Sparch

Sunday, February 13th, 2011

Carnegie Pavilion is a semi-freestanding ‘dual-use’ pavilion on five floors, comprising a gross internal area (GIA) of 4,000m², and broken down into three sub-zones: exclusive Leeds Met spaces + exclusive YCCC spaces + ‘dual-use’ spaces (comprising 70% of total area). Leeds Met areas are primarily for teaching kitchen, hospitality and staff accommodation, and YCCC areas for player’s facilities and staff accommodation. ‘dual-use’ lecture rooms are used primarily by Leeds Met, during the academic year, and by YCCC, during the cricket season, as corporate hospitality suites. Similarly, ‘dual-use’ meeting rooms are used primarily by Leeds Met, during the academic year, and by YCCC, during the cricket season, as TV and radio commentary boxes.

Carnegie Pavilion Play Time

Carnegie Pavilion Play Time

  • Architects: Alsop Sparch
  • Project: Carnegie Pavilion
  • Location: Leeds, West Yorkshire, UK
  • Client: Leeds Metropolitan University
  • Stakeholder: Yorkshire County Cricket Club (YCCC),
  • Regional Development Agency: Yorkshire Forward
  • Project Manager: Gardiner & Theobald
  • Architect: Michael Crook
  • Structures; Building Services; Acoustics; Fire; Traffic; Sunlight: Arup
  • Planning: DTZ
  • Cost Management: Ryder Levitt Bucknall
  • Landscape Architect: Whitelaw & Turkington
  • BREEAM: White Young Green
  • CDM: Bowman Riley
  • Party Wall Surveyor: DK Brown
  • Ecology: Brooks Ecological:
  • Contractor: BAM
  • MEP: NG Bailey
  • Rainscreen Cladding: Locker Group Ltd
  • Curtain-Walling: Henshaw
  • Concrete Frame: Bell & Webster
  • Steel Frame: Elland Steel
  • Lifts: Thyssen
  • Auditorium Fit-Out: CPS
  • TIMELINE:
  • June 2007: Leeds Metropolitan University/ Yorkshire County Cricket Club issue revised brief
  • 18 April 2008: Detailed Planning Application submitted to Leeds City Council
  • September 2008: Leeds City Council award Detailed Planning Consent
  • 22 September 2008: BAM appointed Preferred Bidder
  • 23 February 2009: BAM submit Best and Final Offer for client approval
  • 09 March 2009: BAM commence work on site
  • 21 June 2010: BAM achieve Practical Completion
  • 21 July – 25 July 2010: Pakistan v Australia 2nd Test Match at Headingley

(more…)

“Green Wave” – Construction of a mobilization swimming-pool in the thermal centre of Royat

Sunday, February 13th, 2011

In the heart of the water city of Royat and its green mall in the confluence of the Tiretaine and Liaboux rivers, our extension project is a dynamic response to the ambition of Royat city to build a mobilization swimming pool represented by a very attractive and contemporary architecture researched by the patients of spas.

Axonometric view - Swimming Pools

Axonometric view - Swimming Pools

  • Architect: Vincent Callebaut Architectures
  • PROGRAM: “Construction Of A Mobilization Swimming-Pool In The Thermal Centre Of Royat”
  • COMPETITION: First Prize
  • IN ASSOCIATION WITH: Frederic Magnien Architect
  • CLIENT: Commune De Royat, Ophis, Puy-De-Dôme
  • LOCATION: Royat, France
  • SIZE: 550 M²
  • COST: 2.200.000,00 € HT
  • PERSPECTIVES: Marco Conti Sikic
  • STATUS: In Progress
  • WEBSITE: Http://www.thermes-de-royat.com/
  • Article Source: Vincent Callebaut Architectures

(more…)

Dental INN in Viernheim, Germany designed by architect Peter Stasek

Sunday, February 13th, 2011

The project “Dental INN” has been designed by the architect Peter Stasek as a dental facility in form of a therapy-lounge for dental beauty in Viernheim / Germany. The project represents a new concept of interior design for dental practices themed “healing effects of organic shapes and natural structures” and was mainly developed for Dr Bergmann, an international accredited implant dentist. In addition to dental treatments such as veneers and bleaching, Dr Bergmann and his team provide, amongst other things, symposia on implantology for numerous young dental surgeons from Europe, Asia and Africa.

Dental Inn Entrance

Dental Inn Entrance

(more…)

School Center Paredes – Alenquer in Portugal by André Espinho Architect

Sunday, February 13th, 2011

This School Center Paredes includes original artwork and interplay with outside space. It was designed by André Espinho Architect.

Outside South elevation

Outside South elevation

  • Architect: André Espinho Architect
  • Project name: School Center Paredes – Alenquer
  • Function: School – 1st cycle, kindergarten and ATL (Leisure Activities)
  • Chief architect/office name: André Espinho / André Espinho – Arquitectura
  • Project team: André Espinho,Bruno Mendes,Miguel Henriques, Marco Correia
  • Authors of the Interior Wall Paintings: Mariana Fernandes Virginio Moutinho, André Lemos, Teresa Magalhães e Conceição Espinho; António Moutinho; Francisco Espinho.
  • Client: Alenquer City hall – Portugal
  • Design date: 2004
  • Completion date: 2006/09 (time of construction)
  • area: 6,700 m2
  • Photos : Fernando Guerra

(more…)

Brufe Social Center in Brufe, Vila Nova de Famalicão, Portugal by Imago

Sunday, February 13th, 2011

Inaugurated 2010, Based on a block form some openings are carved to illuminate the interior space or in most cases tearing and piercing the building to its inner courtyard. The building is turned inside out: the exterior façades look opaque, dense, with just a few carves in the main points of the building like the stairs and the main entrance. The interior façades appear as a translucid and continuous glass curtain wall that embrace the internal patio shaded by proposed trees. In the top portion of the mass each carving provokes an event with its surroundings, covered parking spaces, main entrance, and a covered seating area for open air events.

Brufe Social Center

Brufe Social Center

  • Architect: Imago
  • Location: Brufe, Vila Nova de Famalicão, Portugal.
  • Photography – José Campos – arqf, consultores de fotografia
  • Construction area: 1876,95 m2.
  • Authors: Architect André de Moura Leitão Cerejeira Fontes
  • Architect António Jorge de Moura Leitão Cerejeira Fontes.
  • Co‐Authors: Architect Nuno Cruz, Architect António Dias and Architect Bruno Marques.
  • Collaborators: Architect José Forte, Architect Sónia Gonçalves, Architect José Pedro Fernandes, Architect José Miguel Bahia, Architect Pedro Negrões Soares, Engineer Eugénia Fontes, Dr. Tiago Fontes
  • Technical Projects:
    Structure –Engineer António Ramos – “R3R Gabinete de projectos Lda”
    Electrical Instalation – Engineer Joaquim Filipe Leite de Abreu – “Apótema Gabinete de
    Projectos Eléctricos, Rita e Gás Lda”
    HVAC project – Engineer António João Gomes da Costa Palmeira – “Gaprel”

(more…)

Aachenmünchener Headquarters in Aachen, Germany

Saturday, February 12th, 2011

Company headquarters in the inner city usually form blind spots, unattractive to the public and desolate after office hours. Therefore, the design is not understood as an architectural but as an urban task with the aim of maximizing public space on the building lot. With a number of plazas, a direct footpath from the main train station and the inner city and the integration of external uses, the area becomes more attractive to the public. The demand for maximum public use and communication dictates the internal organization of the building.

Aachenmünchener Headquarters

Aachenmünchener Headquarters

Aachenmünchener Hq, Aachen | Germany The annex occupies two blocks of late 19th-century city fabric, and provides a new interpretation of the typical perimeter development with its semi-public and leafy courtyards. The urban sequence of expansions and squares is extended by a perron and a plaza evolving from it. Existing and new buildings are connected by the “boulevard” which consists of a transparent level hosting seminar areas, a restaurant, a cafeteria, meeting rooms, and other communication areas. The boulevard floats above the various garden spaces inside the building block, and connects the office spaces, eventually opening up at the main entrance and the pocketpark, offering a representative face to the street.

  • Architect: kadawittfeldarchitektur GmbH
  • Completion + Construction time: 11/2007 – 10/2010
  • Builder: Generali Deutschland Immobilien GmbH
  • Project Manager: Dipl.-Ing. Architekt Stefan Haass, Dipl.-Ing. Architekt Jascha Klusen
  • Type: office building
  • Construction volume: gfa 28.050 m² cubature 100.600 m³
  • Client: Generali Deutschland Immobilien GmbH
  • Awards: Competition 1st prize 2005 awards ‚BDA – Auszeichnung guter Bauten 2010‘, nominated for Mies-van-der-Rohe-Award 2011
  • Photographer: Jens Kirchner, Düsseldorf
  • Modellfotos S.5-6: Jörg Hempel, Aachen
  • Landscape Architecture: Club L94 – Landschaftsarchitekten, Cologne
  • Structural Engineering: Dr. Binnewies, Ingenieurgesellschaft mbH, Hamburg

(more…)

West 57th Residential Pyramid in Manhattan by BIG-Bjarke Ingels Group

Saturday, February 12th, 2011

BIG has taken a step back to survey the rules of the system in Manhattan and is introducing a European typology: the perimeter block. With an efficient layout and a sense of intimacy, the perimeter block meets demands for density and security. In this project, we have married it to the traditional Manhattan high-rise, creating a unique shape which combines the advantages of both: the compactness of a courtyard build¬ing with the airiness and the amazing views of a skyscraper. The form of the building shifts depending on the viewer’s vantage point. From the West Side Highway, it appears to be a pyramid; from West 58th, a dramatic glass spire.

West 57th

West 57th by BIG

  • PROJECT: West 57th
  • CLIENT: Durst Fetner Residential
  • ARCHITECT: BIG-Bjarke Ingels Group
  • SIZE: 870,000 ft² (80,000 m²)
  • LOCATION: Manhattan, New York, USA
  • STATUS: Direct Commission
  • COLLABORATORS: SLCE Architects (Architect of Record) , Starr Whitehouse Landscape Architects, Thornton Tomasetti (Sturctural), Dagher Engineering(MEP), Langan Engineering (Civil), Hunter Roberts (Construction Manager), Philip Habib & Assoc. (Transportation), Israel Berger & Assoc. (Building Envelope), Nancy Packes (Marketing), Van Deusen & Assoc. (Vertical Transportation), Cerami & Assoc. (Acoustical), CPP (Wind), AKRF (Environmental), German Glessner (Renderings & Animation)
  • Partner in Charge: Bjarke Ingels
  • Project Leader: Beat Schenk
  • Project Architect: Sören Grünert
  • Team: Thomas Christoffersen, Celine Jeanne, Daniel Sundlin, Alessandro Ronfini, Aleksander Tokarz, Alessio Valmori, Alvaro Garcia Mendive, Felicia Guldberg, Gabrielle Nadeau, Ho Kyung Lee, Julian Liang, Julianne Gola, Lucian Racovitan, Marcela Martinez, Dominyka Mineikyte, Eivor Davidsen Maria Nikolova, Minjae Kim, Mitesh Dixit, Nicklas Rasch, Riccardo Mariano, Stanley Lung, Steffan Heath, Thilani Rajarathna, Xu Li

(more…)

Yakiniku Sugaya Restaurant in Osaka, Japan by TOFU

Saturday, February 12th, 2011

This is a BBQ restaurant in Osaka designed by TOFU Architects. TOFU used a lot of bamboo material for the wall and blind, giving the impression of light and airy. Bare bulb Light hanging on each table is tiny light, but it reflects the light of a naked light bulb in a unique glossy texture of bamboo to produce a soft glow throughout the room. They used a glossy paint on the wall of cedar panels, giving the same effect as the bamboo.

Yakiniku Sugaya Restaurant

Yakiniku Sugaya Restaurant

  • Architects: TOFU
  • Location: Osaka, Japan
  • Project Architect: Fumiya Ogawa + Tomonobu Higashino
  • Project Area: 58.00 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Yohei Sasakura

(more…)

Y-HOUSE in Obama, Fukui by TOFU

Saturday, February 12th, 2011

This is small house for the young couple in Obama, Fukui, Japan. There is a vacant lot around the site. So, by creating a large window on the second floor, it is possible to see paddy fields, mountains, sky and feel to spread over a floor area. This plan has high ceilings and large living with cross sections of two small rooms. By the relationship between great room and small room, we created many different places in the small house. The house is wrapped with galvalume, the black masses standing quietly in vacant lot are familiar with the countryside.

Y-House

Y-House

  • Architects: TOFU
  • Location: Obama, Fukui, Japan
  • Project Architect: Fumiya Ogawa+Tomonobu Higashino
  • Site Area: 253.24 sqm
  • Project Area: 80.46 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Dan Imai

(more…)

Elektra Bakery, Edessa by Studioprototype Architects

Saturday, February 12th, 2011

This shop is part of a chain of family-run bakeries called ‘Elektra’ located in Edessa, Greece. Studioprototype had the opportunity to redefine the look of its shops with this pilot project. The shop is small, covering only thirty-five square metres and occupies a strategic corner on the main pedestrian high street.

Elektra Bakery 1

Elektra Bakery 1

  • Architect: Studioprototype Architects (Neal Shah & Sofia Limpari)
  • Location: Edessa, Greece
  • Client: Elektra Bakeries, Edessa
  • Area: 35 sqm
  • Photography: Spyros Paloukis www.spyrospaloukis.com
  • Materials: Western red-cedar cladding, Carrara Arabescato marble counters, bar and tables, brass signs and logos, Royal Mosa ceramic floor and wall tiles, European oak bread racks, black powder coated steel window box.
  • Furniture and fittings: General lighting by Bright.gr, Automated doors by GU Hellas, Folding sliding doors by Texpan, Tom Dixon ‘Beat’ pendant lights, Bolich outdoor wall lights, Xavier Pauchard chairs & stools, bespoke counter and trolley, all sanitary ware by Villeroy and Boch.
  • Date completed: November 2009

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy