Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Alemanys 5 in Girona, Spain by Anna Noguera Architect

 
March 29th, 2011 by Sumit Singhal

The reform has been approached as a search for the most intrinsic characteristics of the actual construction, while the building is freed of additions, surface elements and recent reforms, interpreting the old elements not so much through an historical optic as through their architectural qualities.

Alemanys 5 - Third Floor. The kitchen from the veranda

Third Floor. Veranda.

The Alemanys 5 house is situated in the oldest part of Girona’s Barri Vell (Old District) inside the area of the first ramparts. Its location on Alemanys street is special as it stands in front of one of the old fates of the wall, which provides views from the house to the convent of Sant Domènec and from there to the house, with the vision of the Cathedral as a backdrop. Although it is difficult to determine the antiquity of the built bodies, the most important reform dates from the sixteenth century and was promoted by the Prior Esteve Arrufat. It later underwent many other reforms and additions that disfigured the original volumetry.

Stairs

The site consists of a built body and a lateral garden with the façade giving on to the street. Two centrelines structure the building, one giving on to the street and another one to the interior part of the plot, with crossed facades giving on to the courtyard and garden. A large covered porch, or “badiu”, crowns the street façade and is one of the most characteristic elements of the house. In the courtyard, an old cistern collects rainwater from the roof.

Second floor. Main bathroom.

The new layout respects the logic of the structure to adapt it to the new functional requirements. On the ground floor, from the main door, the vestibule and small premises are accessed, on the first floor are a dwelling with an exit to courtyard and garden, and the second and third floors accommodate a duplex dwelling, with the night zone in the lower floor and the living room and kitchen in the upper floor to provide vistas and a roofed terrace.

Swimming Pool

The project is organised around the two centrelines that structure the floor plan. The staircase has been shifted to place it next to the lift, in the interstitial space between the two directional lines of the centrelines. This space is configured as the hinge that generates the entire layout.

Interior View

The refurbishment has been undertaken with very few materials: iron, concrete and oak wood. The forgings are exposed. They are in concrete with wooden shuttering, or wooden beams and beam fillings for the roof. Lintels and crowning of the stone walls are executed in steel sheeting one centimetre thick. The staircase and lift space is lined in Corten steel panels to differentiate it as a hinge space. The floors of the staircase and front centreline are covered in wooden floorboards and those of the back centreline in polished concrete. The stone walls are exposed both in the exterior and in the interior, with special attention paid to the texture, colour and execution of the joins. The facing stones of the demolished constructions are recovered for cladding the cistern courtyard. It was sought to preserve the natural colour and texture of the materials in order to better integrate them with the colour and texture of the stones.

Interior View

The garden, framed by tall stone walls, is formalised into three consecutive planes that go from hardest to softest: concrete, turf and water. The paved zone contiguous to the house is in planed concrete and is covered by a set of cables on to which the wisteria can climb. The plane of turf, finished off with a steel profile, floats above the water of the pool. It is like a dark, long reservoir that overflows and disappears, reflecting the neighbouring wall.

View from the patio

Ground floor. Ancient arc and stairs.

kitchen View

Kitchen. Third floor.

Second floor. Main bedroom.

Third floor. Lounge.

Third floor. View of the veranda from the lounge.

Interior View

First floor. The dinning room through the door in the stone wall.

View from the garden.

Front View

View before the restoration

Stairs

View from the square

Detail of the windows.

Related posts:

Contact Anna Noguera Architect

Tags: ,

Category: Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy