Open side-bar Menu

Archive for March, 2011

Mar do Oriente in Lisboa, Portugal by Aires Mateus

Friday, March 4th, 2011

Over a platform, eight volumes are built, in which the significance of each volume is reinforced by repetition, not equal, but identical. The buildings have the same distance between themselves, repeating their external image, their height and width. The variation happens in their length and thus footprint on the platform. As abstract objects the volumes are on the border of the platform, releasing a vast area in the center. In the core of the intervention, the platform slab is cut to illuminate the internal plaza, one level below, from where all the accesses to offices are located. The square promotes the connection of all four surrounding streets. The façades expose a constant module, defined not by a materiality (concrete or stone) but by an immateriality: light alignments that cross from the gallery wall to the ceiling.

Aerial View

  • Architect: Aires Mateus
  • Name of the project: Office and Commerce Building in Lisboa – Parque das Nações
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Date of construction: July 2008
  • Author: Manuel Aires Mateus
  • Project Leader: Valentino Capelo Sousa, Bruno Moura Anes
  • Collaborators: Patrícia Marques, Maria Rebelo Pinto, Tiago Mestre, Afonso Almeida Fernandes
  • Client: “Mar do Oriente” Cooperative
  • Structural Engineer: José Nascimento
  • Water Engineer: José Nascimento
  • Air treatment: João Soares
  • Electrical Engineer: Saraiva de Figueiredo
  • Comunications: Saraiva de Figueiredo
  • Thermal behaviour: José Nascimento
  • Acoustics: José Nascimento
  • Landscape design: Margarida Quelhas
  • Constructor: Empreiteiros Casais
  • Surface Area: 7200 m2
  • Built Area: 16700 m2
  • Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra


Mattia Preti Hotel in Valletta, Malta by Chris Briffa Architects

Friday, March 4th, 2011

Marsamxetto Harbour will site a new, sea-front hotel, integrating a contemporary building with a 16th century period house; believed to have been occupied by Valletta’s renowned artist Mattia Preti.

Model of Mattia Preti Hotel

  • ARCHITECT: Chris Briffa Architects
  • PROGRAM: 40 Room Boutique Hotel
  • CLIENT: Valletta Local Council
  • LOCATION: Marsamxett Road, Valletta
  • DESIGN: Chris Briffa, Sandro Valentino, Eleonora Zinghini
  • STATUS: Awaiting Development Permission


Valletta Toilets in Valletta, Malta by Chris Briffa Architects

Friday, March 4th, 2011

Valletta Toilets

ARCHITECT: Chris Briffa Architects

PROGRAM: Public Convenience / Art Space Refurbishment

CLIENT: Valletta Local Council

LOCATION: Various, Valletta

DESIGN: Chris Briffa, Sandro Valentino, Marcia Calleja Haber, Justin Schembri, Matthew Casha

STATUS: Awaiting Development Permission (more…)

HyperLocal Community for Global Applications in Brooklyn, New York, USA / Worldwide by HTDSTUDIO

Friday, March 4th, 2011

This community prototype calls for a targeted approach to true sustainability and a cost effective model as key residential, commercial, cultural and institutional components reside on the same one block site. It is a de-facto return to the true, urban planning model (at least from a practical standpoint) that came to prominence in the 19th and 20th Centuries. This model proved most sensible where most goods and services were locally provided to the neighborhood. The advantage is that residents would have essential elements of their neighborhood within walking distance of less than one city block; in this case the study is in the Gowanus – Red Hook section of Brooklyn. Post-Industrial land can be developed as an ‘all-in-one’ community where residents with growing families have educational, commercial and cultural outlets at their disposal; additionally, a working farm is there to not only provide fresh, local produce to the area residents, but also to sell on the open market to supplement operating costs for the entire development; this also helps to decrease the need for fossil fuels.

South Entry with Roofarm - Courtesy of HTDSTUDIO

  • Architect: HTDSTUDIO
  • Name of the project: Hyperlocal Community for Global Applications
  • Location: Brooklyn, New York, USA / Worldwide
  • Client: Mayor’s Office for Long Term Planning + Sustainability / EPA
  • Total Floor Area: 600,000 sq ft / 55,740 m2
  • Budget: Withheld
  • Year: 2007


Libeskind Villa by Studio Daniel Libeskind

Friday, March 4th, 2011

The Libeskind Villa is a dynamic 5,000-square-foot signature series home that can be constructed anywhere in the world. Like a crystal growing from rock, the Villa creates a new dialogue between contemporary living and a completely new experience of space. Built from premium wood and zinc, this German-made, sculptural living space meets the highest standards of design, craftsmanship and sustainability. In addition to the design standards, it meets compliance with some of the toughest energysaving standards worldwide.

Villa Libeskind prototype exterior during day - 1 -(c) Frank Marburger

  • Architect: Studio Daniel Libeskind
  • Building Area: 5,500 sq. ft.
  • Completed: 2009
  • Client: proportion GmbH
  • Consulting Architect: Achim Dannenberg
  • Structural Engineer: Martin Augenstein, Werner Zuber
  • Mechanical and Plumbing Engineer: Hans-Dieter Hammer, Roland Jockel
  • Contractor: Rheinzink GmbH & Co.
  • Building URL:


Sunset Chapel in Acapulco, Mexico by BNKR Arquitectura

Thursday, March 3rd, 2011

BNKR Arquitectura’s first religious commission was a wedding chapel conceived to celebrate the first day of a couple’s new life. Our second religious commission had a diametrically opposite purpose: to mourn the passing of loved ones. This premise was the main driving force behind the design, the two had to be complete opposites, they were natural antagonists. While the former praised life, the latter grieved death. Through this game of contrasts all the decisions were made: Glass vs. Concrete, Transparency vs. Solidity, Ethereal vs. Heavy, Classical Proportions vs. Apparent Chaos, Vulnerable vs. Indestructible, Ephemeral vs. Lasting…

Sunset Chapel - Photograph by Esteban Suárez

  • Design: BNKR Arquitectura
  • Partners: Esteban Suárez (Founding Partner) y Sebastián Suárez
  • Project Leaders: Mario Gottfried, Javier González & Roberto Ampudia
  • Project Team: Mario Gottfried, Rodrigo Gil, Roberto Ampudia, Javier González, Óscar Flores, David Sánchez, Diego Eumir, Guillermo Bastian & Adrian Aguilar
  • Collaborators: Jorge Arteaga & Zaida Montañana
  • Structural Engineers: Juan Felipe Heredia & José Ignacio Báez
  • MEP: SEI
  • Lighting: Noriega Iluminadores – Ricardo Noriega
  • Construction: Factor Eficiencia – Fermín Espinosa & Francisco Villeda
  • Area: 120 m2
  • Status: Completed February 2011
  • Photography: Esteban Suárez
  • Location: Acapulco, Guerrero, Mexico


Guangzhou Opera House in China by Zaha Hadid Architects

Thursday, March 3rd, 2011

Article source: Zaha Hadid
More projects by Zaha Hadid

Like pebbles in a stream smoothed by erosion, the Guangzhou Opera House sits in perfect harmony with its riverside location. The Opera House is at the heart of Guangzhou’s cultural development. Its unique twin-boulder design enhances the city by opening it to the Pearl River, unifying the adjacent cultural buildings with the towers of international finance in Guangzhou’s Zhujiang new town.

The 1,800-seat auditorium of the Opera House houses the very latest acoustic technology, and the smaller 400-seat multifunction hall is designed for performance art, opera and concerts in the round.

Guangzhou Opera House - Photograph by Iwan Baan

  • PROGRAM: 1,800 seat grand theatre, entrance lobby & lounge; 400-seat multifunction hall, rehearsal rooms and other auxiliary facilities
  • CLIENT: Guangzhou Municipal Government
  • ARCHITECT: Zaha Hadid Architects
  • Design: Zaha Hadid
  • Project Director: Woody K.T. Yao, Patrik Schumacher
  • Project Leader: Simon Yu
  • Project Team: Jason Guo, Yang Jingwen, Long Jiang, Ta-Kang Hsu, Yi- Ching Liu, Zhi Wang, Christine Chow, Cyril Shing, Filippo Innocenti, Lourdes Sanchez, Hinki Kwong, Junkai Jian
  • Competition Team: 1st Stage: Filippo Innocenti, Matias Musacchio, Jenny Huang, Hon Kong Chee, Markus Planteu,Paola Cattarin, Tamar Jacobs, Yael Brosilovski, Viggo Haremst, Christian Ludwig, Christina Beaumont, Lorenzo Grifantini, Flavio La Gioia, Nina Safainia, Fernando Vera, Martin Henn, Achim Gergen, Graham Modlen, Imran Mahmood
  • 2nd Stage: Cyril Shing, YanSong Ma, Yosuke Hayano, Adriano De Gioannis, Barbara Pfenningstorff
  • CONSULTANTS: Local design institute: Guangzhou Pearl River Foreign Investment Architectural Designing Institute (Guangzhou, China)
  • Structural engineers: SHTK (Shanghai, China); Guangzhou Pearl River Foreign Investment Architectural Designing Institute
  • Façade engineering: KGE Engineering (Zhuhai, China)
  • Acoustic consultants: Marshall Day Acoustics (Melbourne, Australia)
  • Theatre consultant: ENFI (Beijing, China)
  • Lighting design consultant: Beijing Light & View (Beijing, China)
  • Project management: Guangzhou Municipal Construction Group Co. Ltd. (Guangzhou, China)
  • Construction management: Guangzhou Construction Engineering Supervision Co. Ltd. (Guangzhou, China)
  • Cost consultant: Guangzhou Jiancheng Engineering Costing Consultant
  • Principal contractor: China Construction
  • SIZE/AREA : Project 70,000 m2
  • Site: 42,393 m2
  • Year: 2003-2010
  • Photographs: Iwan BaanChristian Richters, Virgile Simon Bertrand


Japanese Garden in Budapest, Hungary by Atelier Peter Kis Architect

Thursday, March 3rd, 2011

The hill of the Japanese Garden was created from the debris of the Zoo and its surroundings after World War II. Initially there was an open air stage here, which however was unutilised for major parts of the year occupying this otherwise rather narrow area. The Japanese Garden was developed in its place and a park library was also in the plans, although it only operated for a few years. The Zoo made the decision to create a Japanese Garden in 1958. During the almost ten years of the preparatory work the former stage hill was covered by grass, the topography of the area was established and the roads renovated.

Japanese Garden

Laposa winery in Badacsonytomaj, Hungary by Péter Kis and Bea Molnár

Thursday, March 3rd, 2011

The wines of the Laposa-Cellar following the millennium became well known amongst Hungarian wine drinkers under the brand name “Bazaltbor” or Basalt wine. Their growing regions are only on the basalt hills – in Badacsony, Somló, on Szentgyörgy-hill and Csobánc – which is the reason for the characteristic mineral aromas of the wines that mirror their terroir. The cellar today harvest from over 20 hectares local and international varieties, amongst others Szürkebarát, Juhfark, Olasz- and Rajnai Riesling or Kéknyelű. The market entry and dynamic growth of the cellar has also resulted in the expansion of the technological and tourism areas. During the development, besides increasing the scale, the aim on both an architectural and viticultural level was to modernise and maintain the making and presentation of the basalt wine.

Side View

  • Architects: Kis Péter Építészműterme –Péter Kis, Bea Molnár
  • Location: Badacsonytomaj, Hungary
  • Project: Laposa winery
  • Client: Bazaltbor-Badacsony Kft.
  • Planning: 2008.
  • Construction: 2009. january – 2010. April
  • Plot area: 6956 m2
  • Plot percentage: 1,69 % / 2,82%
  • Net basic area: 195,86 m2
  • Total square meter: 419,66 m2
  • Total number of parking places: 12 db
  • Main contractor: Bazaltbor Badacsony Kft.
  • Operator: Spányi és Jakab Mérnökiroda Kft.
  • Constructor: MarketÉpítő Zrt.
  • Partners: Zoltán Bun, Róbert Erdélyi,
  • Strucure: MtM Mérnökiroda – Péter Markovits
  • Garden design: Zsuzsa Bogner
  • Static: mTm Mérnökiroda – Péter Markovits
  • Mechanist: Art- tax Szolgáltató Szövetkezet – András Oltvai, Zsolt Lengyel
  • Electronics engineer: Hochplan Kft. – Dezső Sax, Karola Kárpáti
  • Public services: László Kádár
  • Lift: Schindler Kft. – Gábor Balogh
  • Transport: Balázs Kiss
  • Fire protection: György Báder
  • Key material: artificial stone – Ornamentika Kft.
  • Photographs: Zsolt Batar


Crystal Lake in Xiamen, China by OPPENHEIM Architect

Thursday, March 3rd, 2011

Crystal Lake was a competition to design the architecture of multi-phased mixed-use complex in Xiamen.  The project strives to create a modern interpretation of the Jiageng style, which is a fusion of western and Chinese architecture. To break down the scale of the buildings patterns are articulated on the façades.  These patterns help maintain a design consistency through the project to create the sense of village living across the development.

Entry of Crystal Lake

  • Architecture: OPPENHEIM
  • Scope: 2,872,436 SF
  • Type: mixed-use.
  • Location: Xiamen, China (more…)
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy