Open side-bar Menu

Archive for March, 2011

Solar Panel Factory in Kilkis, Thessaloniki, Greece by Henning Larsen Architects

Friday, March 25th, 2011

Article source: Henning Larsen Architects
More projects by Henning Larsen Architects

The Solar Panel Factory is located in Kilkis – an industrial area north of Thessaloniki in Greece. The building comprises two production lines, input and output warehouses, technical support areas as well as administration and staff areas.

Solar Panel

  • Architects: Henning Larsen Architects
  • Location: Kilkis, Thessaloniki, Greece
  • Client: Exel Solar
  • Gross Floor Area: 100,000 m2
  • Year of construction: 2008 – 2009
  • Type of assignment: Commission
  • Collaborators: RAcell Solar A/S


The Green Building in Louisville, Kentucky by (FER) Studio designed using 3ds MAX and AutoCAD

Friday, March 25th, 2011


Widely acknowledged as the coolest building in town, THE GREEN BUILDING of Louisville, Kentucky has hosted some of nation’s most exciting and influential organizations, individuals and events since its opening in the fall of 2008. The first commercial building in Louisville to pursue an anticipated LEED Platinum certification, THE GREEN BUILDING has become the destination for cultural, political and community gatherings, breathing life back into the city¹s long distressed and forgotten East Market district, a federally classified distressed area.

The renovated 110 year old masonry structure, a former dry goods store, houses a street facing café ; The Green Building Gallery, which features the work of local artists; event spaces, and an indoor-outdoor courtyard at the rear of the building complete with a vertical garden. The second and third floors house tenant office spaces, conference room, a vegetative roof and office spaces for SonaBLAST! Records, Holland Brown Books and The Group Entertainment. Images Courtesy Ted Wathen/Quadrant

  • Architect: (FER) Studio
  • Name of Project: The Green Building
  • Location: Louisville, Kentucky
  • Gross Project area: 15,200 square feet
  • Total conditioned square footage: 13,396 square feet
  • Total construction cost: $2.2 million
  • Program of spaces: Lobby, gallery, outdoor event area, office spaces, tenant office spaces, conference room, café, parking
  • Date completed: November 2008
  • Certification level: Platinum LEED certified
  • Owner: Augusta and Gill Holland
  • Photographer(s): Ted Wathen/Quadrant – 812.284.7085,,, Marty Pearl – 502.657.8763,, , (fer) studio LLP – 310.672.4749,,
  • Software used: Renderings  in 3DS max, the plans and sections in AutoCAD and Illsutrator


CAF Community Center in Cuiabá, Brazil by “about:Blank architecture”

Friday, March 25th, 2011

The family community centre of Cuiabá, is a project of social nature, to be built through the will and commitment of various entities to which about: blank architecture joined.

CAF - Community Centre

  • ARCHITECT: about:Blank architecture – André Lira, Érika Santiago
  • NAME OF PROJECT: CAF – Community Centre
  • LOCATION: Cuiabá, Brazil
  • CLIENT: Missão Atalaia de Jesus + Petrobras Social
  • BRIEF: Community Centre
  • DATE: 2010
  • CONSULTANTS: MB Engenharia
  • AUTHOR OF FAÇADE ART: Alessandra Ciarmela


The Park Hotel in Hyderabad designed by Skidmore, Owings & Merrill opens

Thursday, March 24th, 2011

New Building Combines High‐Performance Design with Local Culture

Skidmore, Owings and Merrill LLP (SOM), the New York‐based architectural firm, has recently completed The Park Hotel Hyderabad, the flagship hotel for The Park Hotel Group. This 531,550‐ square‐foot, 270‐room hotel infuses a modern, sustainable design with the local craft traditions, and is influenced by the region’s reputation as a center for the design and production of gemstones and textiles.

Exterior view / east elevation at dusk - © Pallon Daruwala / courtesy Skidmore, Owings & Merrill


Opening Ceremony of Metropol Parasol on March 27th designed using ArchiCAD + Rhino and Maya

Thursday, March 24th, 2011

Update to the Metrosol Parasol project originally published on February 11, 2011 on AECCafe

March 27th, 2011 marks the opening of “Metropol Parasol”, the Redevelopment of the Plaza de la Encarnacíon in Seville, while the final completion of the project is scheduled for April 2011. Designed by J. MAYER H. architects, this project becomes the new icon for Seville, – a place of identification and to articulate Seville’s role as one of the world´s most fascinating cultural destinations. “Metropol Parasol” explores the potential of the Plaza de la Encarnacion to become the new contemporary urban centre. Its role as a unique urban space within the dense fabric of the medieval inner city of Seville allows for a great variety of activities such as memory, leisure and commerce. A highly developed infrastructure helps to activate the square, making it an attractive destination for tourists and locals alike.


Houtsma Site Live/Work Factory in Kostverlorenvaart, Amsterdam by Marlies Rohmer

Thursday, March 24th, 2011

The Bellamy Neighbourhood and the Housma Site

The small scale charm and the varied buildings of the Bellamy Neighbourhood give it the atmosphere of a small village, embedded into the Amsterdam pericentral suburb of Oud-West. The urban structure of the neighbourhood follows old farming field boundaries from the 19th century. Living and working functions intermingle in the neighbourhood. The Houstma Site occupies a prominent location on a shipping canal, Kostverlorenvaart, and is named after the former Houtsma kitchen furniture factory.

Houtsma Site Live/Work Factory - (c) Luuk Kramer

  • Brief: Building with mixed programme on Kostverlorenvaart: 26 residential units, business units, studios and a grand café.
  • Location: Baarsjes borough, Amsterdam
  • Client: Stadgenoot, Amsterdam
  • Architect: Architectenbureau Marlies Rohmer
  • Design: Marlies Rohmer
  • Team: Floris Hund (deputy architect); Kirsten Gabriëls (assistant designer/coordinator) ; Gieneke Pieterse (project coordinator); Ido de Boer; Charles Hueber; Marie Louise Greger
  • Structural engineer: Constructiebureau Tentij BV, Heemskerk
  • Services engineer: Installatieadviseurs Wolf + Dikken, Wateringen
  • Contractor: Aannemingsbedrijf F.W. Onrust bv., Zaandam / Ballast Nedam Noord-West
  • Design: 2004
  • Completion: 2010
  • Floor area/ contract price: GFA: 6,260 m² / € 4,920,000 excl. VAT, including building services.


Stelmat Headquarters in Cuiabá, Brazil by “about: Blank architecture”

Thursday, March 24th, 2011

The project for the new headquarters of STELMAT seeks above all a great tune and identification with the company values. The concept rests on two main pillars. The application of the company’s maximum, “technology that generates economy” to the building, and exploration of the concept of free marketing inherent to the construction of a new building that stands out in its surroundings.

Stelmat Headquarters Front Facade

  • CLIENT: Stelmat Teleinformática
  • BRIEF : Company Headquarters
  • LOCATION : Cuiabá, Brazil
  • DATE : 2010 STATUS – WORK IN PROGRESS – Planning permissions
  • ARCHITECTURE: about: Blank architecture – André Lira, Érika Santiago
  • CONSULTANTS > MB Engenharia
  • 3D CREDITS/PHOTOGRAPH : Metrocúbico Digital


Hennepin County Library in Maple Grove, Minnesota by Meyer, Scherer & Rockcastle

Thursday, March 24th, 2011

In the past ten years, Maple Grove has grown to become one of Minnesota’s largest suburbs. The area has evolved from a natural oak savanna and agricultural fields to gravel mines serving the state highway system. This ever-changing landscape of human development resulted in barren land and artificial lakes (leftover from mining activity) as the future site for the library.

North View

  • Architects: Meyer, Scherer & Rockcastle, Ltd.
  • Project: Hennepin County Library Maple Grove
  • Location: Maple Grove, Minnesota, USA
  • Year: 2010
  • Collaborators: Karges-Faulconbridge, Inc., Mechanical/Electrical Engineers, BKBM Engineers, Structural/Civil Engineers Damon Farber Associates, Landscape Architect, Adolfson & Peterson Construction, General Contractor
  • Project Area: 40,000 square-feet
  • Credits: Meyer, Scherer & Rockcastle, Ltd., Architect & Interior Designer
  • Photographs: Lara Swimmer
  • Software used: Revit


Home of the Future in Beijing, China by Laboratory for Visionary Architecture

Thursday, March 24th, 2011

LAVA’s Home of the Future is a showcase for future living, with nature, technology and man in a new harmony. The Home of the Future will start construction in late 2011 on the rooftop of a new furniture mall in Beijing, China.

Future Home Lighting Systems

  • Architect: Laboratory for Visionary Architecture
  • Project: Home of the Future
  • Location: Beijing, China
  • Date: Construction due August 2011, finish 2012
  • Client: Redstar Maccalline
  • Status: Documentation
  • Architects: Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck
  • Size: 2000 sqm
  • Landscape: Aecom
  • Engineering support: Arup
  • ETFE: Vector Foiltec
  • Animation: mindbogglerfilms
  • Photo Credits: Doug and Wolf
  • PRACTICE CREDITS: LAVA – Tobias Wallisser, Chris Bosse, Alexander Rieck

Jarrod Lamshed, Erik Escalante, Anh Dao Trinh, Angelo Ungarelli, Chang Liu,Michael Mader, Verena Hoch, Esan Rahmani, Niklas Muehlich, Kim Ngyuen Ngoc, Jack Gillbanks, Catherine Zhuang, Matthew Austin, John Blanchard.


Résidence St-Hubert in Canada by Naturehumaine

Wednesday, March 23rd, 2011

Recipient of Marcel-Parizeau Award at the 2011 Awards of Excellence in Architecture presented by the Ordre des Architectes du Québec

The clients wished to enlarge their 800sq-ft bungalow by adding a second floor to the existing structure. However, the poor conditions of the foundations quickly proved this option impossible. In turn, the architects studied the possibility to build an extension into the backyard. Two major constraints were to be found: (1) the Municipality forbade to construct higher than the existing roof membrane, and (2) the presence of rock 4-0 ft into the ground which made the construction of a basement very costly. From those limitations, an unconventional and affordable solution was developed: compressing the spaces on numerous split-levels to yield the desired rooms, with a stunning double height dining room and a generous provision of natural light.

Résidence St-Hubert - Photo by Marc Andre Plasse

  • Architect: Naturehumaine
  • Location: St. Hubert, Quebec, Canada
  • Year: 2011


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy