Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for March, 2011

Dupli.Casa – House near Ludwigsburg, Germany by J. MAYER H. Architects designed using ArchiCad, MAYA and Rhino

Tuesday, March 22nd, 2011

The geometry of the building is based on the footprint of the house that previously was located on the site. Originally built in 1984 and with many extensions and modifications since then, the new building echoes the “family archaeology” by duplication and rotation. Lifted up, it creates a semi-public space on ground level between two layers of discretion.

Night View

  • Architect: J. MAYER H. Architects
  • Name of Project: Dupli.Casa – House
  • Location: Ludwigsburg, Germany
  • Team: Juergen Mayer H., Georg Schmidthals, Thorsten Blatter, Simon Takasaki, Andre Santer, Sebastian Finckh
  • Project: 2005-2007
  • Completion: 2008
  • Client: Private
  • Architect on Site: AB Wiesler, Stuttgart
  • Structural Engineer: Dieter Kubasch, Ditzingen und IB Rainer Klein, Sachsenheim
  • Service Engineers: IB Hans Wagner, Filderstadt
  • Building Physics: IB Dr. Schaecke und Bayer, Waiblingen-Hegnach
  • Function: Private House, near Ludwigsburg, Germany
  • Site area: 6900 m2
  • Building area: 569 m2
  • Total floor area: 1190 m2
  • Number of floors: 3
  • Height of the building: 12,20 m
  • Structure: Ferroconcrete, brick, roof: timber
  • Principal exterior material: Aerated concrete with plaster, glass
  • Principal interior material: Wood panelling, plaster, parquet flooring
  • Designing period: 02/05 – 06/08
  • Construction period: 02/06 – 08/08
  • Photographer: David Franck
  • Software used: ArchiCad, MAYA and Rhino

(more…)

China National Tennis Center in Beijing, China by Atelier 11

Tuesday, March 22nd, 2011

Specially designed for the country’s most prestigious tennis game – China Open, the new China National Tennis Center is located in the Beijing Olympic Zone. As a last addition to the group of national stadiums built before the 2008 Olympic Games, the Center will become Beijing’s largest stadium for tennis games with its state-of-art facilities after the completion in June 2011.

Rendered Night View

  • Name of Project: China National Tennis Center
  • Location: Beijing, China
  • Design Director: Xu Lei
  • Design Team: Ding Liqun, Gao Qinglei, Liu Heng, An Peng
  • Construction Drawing: Xu Lei, An Peng, Gao Qinglei, Ding Liqun, Li Lei, Liu Heng, Zhu Yin, Jin Ding
  • Construction Period: 2009-2011
  • Site Area:170,020 sqm
  • Construction Area: 51,199 sqm
  • Client: Beijing Shi Ao Co., Ltd.

 

(more…)

Museum of Contemporary Art in Zagreb, Croatia by Studio za arhitekturu d.o.o.

Tuesday, March 22nd, 2011

At a place that at the time of the competition had no urban characteristics, Franić took into consideration the strongly stressed orthogonal matrix of Novi Zagreb, from where he continued to develop the project. For Franić, the context is the entire Novi Zagreb, both in the sense of the heritage of modern city-planning culture and the area with specific ambience characteristics, which to a great extent marks the large, even gigantic scale of the architecture of open spaces.

Night View

  • Architect: Studio za arhitekturu d.o.o.
  • Project: Museum of Contemporary Art
  • Location: Zagreb
  • Client / Investor: City of Zagreb, Ministry of Culture of the Republic of Croatia
  • Project date: 1999.        competition       1st prize
  • Construction: 2003. –  2009.
  • Author: Igor Franić
  • Collaborators: Bernarda Silov, Morana Vlahović, Tajana Derenčinović Jelčić, Andreja Dodig,Petar Reić, Simona Sović Štos, Zorana Zdjelar
  • Contractor: Tehnika d.d.
  • Structure: Studio K d.o.o.
  • Mechanical Installations: Arhingtrade d.o.o.
  • Electrical Installations: Arhingtrade d.o.o.
  • Sewage and Water Supply: Arhingtrade d.o.o.
  • Fire protection: IB-inženjering Belobrajić d.o.o.
  • Acoustics: AVC d.o.o.
  • Total built area: 18 000 m2
  • Site area: 14 400 m2

(more…)

“Minimal Complexity” by Vlad Tenu

Monday, March 21st, 2011

‘Minimal Complexity is the product of an architectural research focused on both the form-finding and the fabrication of minimal surface structures. The process was defined by an alternative algorithmic method based on the computational simulation of virtual soap films. The question that emerged was how the translation from the computational space to the build artifact could be embodied into this dual process.

"Minimal Complexity" by Vlad Tenu

Architect: Vlad Tenu
DipArch. MArch. Msc.
Architectural Assistant,
Surface Architects, London, UK
Teaching Assistant,
Bartlett School of Architecture,
University College London, UK

(more…)

Masdar Plaza, Oasis of the Future, in UAE by LAVA

Monday, March 21st, 2011

The City of the Future

The future well being of cities around the globe depends on mankind’s ability to develop and integrate sustainable technology.
Masdar City is the city of the future; positioned at the forefront of integrating sustainable technology into modern architectural design. Rome, Athens, Florence; most great historical cities have had the plaza, forum, or square at their epicentre – where the life, values, ideals, and vision of the population evolved. Equally, the centre of Masdar must be an iconic beacon that attracts global attention to sustainable technology.

Perspective Plaza Day - (c) MIR

  • Architect: LAVA (Laboratory for Visionary Architecture) l-a-v-a.net
  • Location: Masdar, UAE
  • Client: Masdar Future Energy Company
  • Status: competition win. Construction 2009-2013

(more…)

The Cube Pavilion by Park Associati

Monday, March 21st, 2011

THE CUBE – dining with a view – is a pavilion designed by Park Associati to house an itinerant restaurant commissioned by Electrolux Home Products Corporation N.V.  Designed to be placed in unexpected and dramatic European locations, it will be launched in Brussels on April 1st, 2011 where it will sit atop of the Parc du Cinquantenaire, close to the headquarters of the European Community.

The Cube by Electrolux

  • Architecture and interior Design: Park Associati – Filippo Pagliani, Michele Rossi with / con : Alexia Caccavella, Alice Cuteri, Lorenzo Merloni
  • Logo and Texture Design: Studio FM Milano – Cristiano Bottino, Barbara Forni, Sergio Menichelli with / con : Libero Corti
  • Event concept and project management: Absolute Blue, Bruxelles – Patrick Nassogne
  • Client / Committente: Electrolux Home Products Corporation N.V.

(more…)

Crooked House in Switzerland by FOVEA architectes

Monday, March 21st, 2011

The project site is located in the swiss countryside just above a small lake side village. First construction of an individual houses devoted area, this project will deal later with other villas all around. This project will face other villas around in the future.

Crooked House - Photo by Thomas Jantscher

  • Design and construction: FOVEA architectes
  • First site visit: 31.01.2006
  • Construction start: 22.01.2007
  • Construction end: 13.07.2007
  • site surface : 970 m2
  • building footprint: 110 m2
  • net surface: 226 m2
  • built volume: 800 m3
  • costs CFC2 (sia 416) : 760 CHF/m3
  • Constructive data:
  • Structure: wood frame and plain wood slabs on a raft of reinforced concrete.
  • Façades: Painted pine planks and tiles
  • Heating system by an air/water heat pump
  • photos : thomas jantscher (www.jantscher.ch)
  • Civil engineer: ADEQUAT Georges Comte , Neuchâtel Masonry – concrete: Chételat et Cie SA, Cressier
  • Timber work, roofing : Baumann Charpente SA, Cudrefin
  • Windows : Baumann SA, Cudrefin
  • Heating: Ottet Fabrice, Grolley
  • Electrical work: Belec Sàrl, Constantine
  • Plastering – painting: Stoppa Fils & Cie, Hauterive
  • Tiling: Kurt Maçonnerie Carrelage, Neuchâtel
  • Metal works: Metaltech, Marin-Epagnier
  • Garden: Chopard-Dolder SA, Boudevillier

(more…)

Campus Roskilde in Denmark by Henning Larsen Architects

Sunday, March 20th, 2011

Article source: Henning Larsen Architects
More projects by Henning Larsen Architects

With the new Campus Roskilde, University College Sealand consolidates its professional bachelor’s programmes covering social education and social work, health and teaching.

Campus Roskilde Bird View

Campus Roskilde Bird View

  • Architect: Henning Larsen Architects
  • Location: Roskilde, Denmark
  • Client: University College Sealand
  • Gross floor area: 14,000 m2
  • Year of construction: 2010 – 2012
  • Type of assignment: First prize in international competition
  • Collaboration: Enemærke og Pedersen, Cowi and Thing & Wainø Landscape Architects. (more…)

Ystad Arena in Sweden by Henning Larsen Architects

Sunday, March 20th, 2011

Article source: Henning Larsen Architects
More projects by Henning Larsen Architects

In collaboration with the Swedish architectural company Sweco, Henning Larsen Architects has designed the framework for the new sports arena in Ystad. The new facility will be situated adjacent to the Österport hall, which will be modernised and become a new large sports arena in the centre of Ystad by means of the new facilities, public swimming pool and skating rink.

Ystad Arena 1

Ystad Arena 1

 

 

  • Architect: Henning Larsen Architects
  • Location: Ystad, Sweden
  • Client: Municipality of Ystad
  • Gross floor area: 7,200 m2
  • Year of construction: 2009 – 2012
  • Type of assignment: First prize in international competition, 2009
  • Local Partner: Sweco (more…)

Taipei Performing Arts Center in Taiwan by B+U

Sunday, March 20th, 2011

Urban Concept – The proposal for the Performing Arts Center in Taipei creates a world-class institution which is characterized by both its response to its urban and cultural environment, and by its formal and structural elegance. The project embraces the concept of a Grand Plaza as being a center hub between the Shilin night market and the TRTS Jiantan station. This is achieved by lifting the multiform theater off the ground and creating a covered outdoor linkage space between Cheng De Road and Wen Lin Road. This linkage space is the center access to the grand foyer and all three theaters. On the south side the Grand Plaza transitions into a garden that gently slopes up towards Jiantan road to allow for shops and restaurants to be placed underneath and accessible from street level. Both the garden and the Grand Plaza provide a large outdoor space for the thousands of pedestrians that visit this area. It is lined with shops and restaurants at the ground level and covered by a large roof of the theater above.

Taipei Performing Arts Center

  • Architect: B+U, llp ; Herwig Baumgartner, principal ; Scott Uriu, principal
  • Location: Taipei, Taiwan
  • Client: Taipei City Government, Department for cultural affairs
  • Program: Performing arts center- Opera house, Playhouse, Multiform Theater
  • Size: 40,000 sqm
  • Budget: 130 Million USD
  • Completion Date: Unbuilt- Competition 2008
  • Material: Steel, metal, glass
  • Interiors: Wood, concrete, glass
  • Team: Paul Macherey, Justin Oh; Phillip Ramirez, Art Zargaryan; Daniel Saltee, Yaohua Wang
  • Structural Engineer: ARUP
  • Mechanical engineer: ARUP
  • Associate architect: S.C.S & Associates
  • Theater Consultant: Theatre projects consultant
  • Acoustician: Nagata Acoustics

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy