Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Garoa Store in Sao Paulo, Brazil by Una Arquitetos

April 1st, 2011 by Sumit Singhal

The Garoa store is located in a small plot at one of the most sophisticated commercial streets of São Paulo, the Oscar Freire Street. We see the corner as the place where the building has its best exposure for it is there that it is two times linked to the street, to the sidewalk.  Right at this encounter of streets, a dent in the building was drawn as if a portion of its volume had been extracted, defining two transparent planes, which shows the store interior and expands its presence in the corner.  The indentation was thought to intensify the most immediate relationship with the public space.  Even though the plot is located at the beginning of the street, the traffic has its single direction opposite to the corner in which the building is. That condition led us to think that, the sight to the corner or even to the Oscar Freire Street, will be more pleasant if taken from the oblique sights. That has the effect that the transparencies of the store do not follow lines parallel to the street, and do not reproduce a façade but rather define a volume.

Ground Floor Hall View Toward the Small Courtyard

  • Architects: Una Arquitetos
  • Project: The Garoa Store
  • Location: Sao Paulo, Brazil
  • Architects Design: Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara e Fernando Viégas
  • Collaborators: Ana Paula de Castro, Carolina Klocker, Eduardo Martorelli, Gabriela Gurgel, Miguel Muralha e Roberto Galvão
  • Structure: Trianon Engenharia de Projetos
  • Installations: K2P Projetos
  • Construction: Souza Lima
  • Frames: Dinaflex
  • Lightning Project: Ricardo Heder
  • Visual Merchandising: Vimer Experience Merchadising
  • Interior Design: Mateus Ribeiro
  • Curators Artworks: Alberto Tassinari
  • Photography: Leonardo Finotti

Little Courtyard View from the Street

The construction made in small-scale uses exposed concrete which because of its peculiar texture gives the building a sense of unity. In addition, the black concrete adds drama to the building by giving it opacity and tactfulness. Just like a charred stone, cut in oblique angles, it reminds of a large piece of art cut in stone. The dark volume helps in emphasizing the white and bright interior, where the store merchandises can be seen. A narrow opening across the wall permits pedestrians to see what the colors of the season’s palette are. Women buy at ground level and men in the first floor. The stair, placed right beside the entrance door, is an invitation for knowing the first floor. Up there, the organization of a small area for showing the products, offers a space from where and through the same dent that has invited us to get in the store, one can see the movement in the street made by costumers of stores and small cafes.

Corner View Showing the Black Concrete Wall an the Double Height

Internally the store is organized from a longitudinal volume (about 1.2 meter wide) occupying all extension of the lateral border thus resolving all supporting activities: stairway, pantry, toilet, cloth provers and stock.  This concentration has permitted that the main space remained open. The latter is painted bright silver in automotive paint, reinforcing the contrast between inside and outside spaces.  The store interior defines itself in conjunction with its transparencies. At the backside of the patio, a volume in dark crystal gives depth to the dimension of the space. The floor made of recovered wood lends age to the space. Those same planks are used on the outside space, thus creating a feeling of a floor to the soil rather than to the building. In the side that faces Rua Oscar Freire a patio border the limits of the plot. This small open space suggests that, the sidewalk floor merges with the floor of the store creating a rest area that is also a way to access the store.  The “pau-ferro” tree that crowns the patio reinforces the feeling of peace that was sought in the first place.

Image Courtesy Leonardo Finotti

The art works inside the store, pieces by São Paulo artists, were curated by the art critic Alberto Tassinari.


Window Detail on the Black Concrete Wall

Double Height Glass Facade View

Staircase Leading to the Mezzanine

Staircase Leading to the Ground Floor

Black Chest Next to the Staircase Void

Mezzanine View

Clothes Hanger View

Site Plan

Double Height Glass Facade View

Related posts:

Contact Una Arquitetos and Una Arquitetos

Tags: ,

Category: Showroom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy