Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Juvenile detention pavilion in Maasberg, Netherlands by UArchitects

 
April 5th, 2011 by Sanjay Gangal

Article source: UArchitects

TIME – OUT

Unit 6 of “JJI De Hunnerberg, De Maasberg” in Overloon is converted from a prison for adults into an autonomously functioning juvenile detention institution. This is the first prison in the Netherlands where youngsters are treated in small groups of ten instead of twelve. So each youngster gets more treatment and coaching. The buildings are renovated and two new living rooms have been added. A new pavilion for education, visitors and offices is the main part of the masterplan.

Juvenile detention building entrance

Juvenile detention building entrance

  • Client: Government Building Agency (Rijksgebouwendienst)
  • Architect: UArchitects / RGD
  • Photographer: Norbert van Onna – Eindhoven
  • Management of Construction: RU Bouwadvies – Den Bosch
  • Structural engineer: Sigma engineering
  • Advisor installations: Government Building Agency (Rijksgebouwendienst)
  • Company of construction: Bam Utiliteitsbouw – Eindhoven
  • Software used: AutoCAD, Photoshop

Entrance stairs

Entrance stairs

Concept
The resoluteness of the world which aims at the interior is partly removed. A new and more intensive interaction with the surrounding nature is aimed at for the youngsters. The open structure stimulates the daily shifts between living, learning and recreation.

Side Facade

Side Facade

The client asked for a building which should help the youngsters to return to society, because the youngsters only stay for a while. It’s a time-out. The design does not express permanency but the opposite: it is an expression of temporality, like the stay of the youngsters.

Detail - Wood

Detail - Wood

The concept aims at an open, transparent building between the closed prison and the outside world. Visitors can throw a glance at the prison life and the youngsters can look outside, the society in which they will return later on.

Juvenile pavilion side

Space and material
By means of the light appearance and the placement of the steel frame on metal feet in the woodland soil, the volume seems to float in the wood. Because of the façade in steel, aluminium and Bankirai the building will be merged in the surrounding woodland scenery, showing different shades of grey.

For the flexibility at future changes in the program and treatment, the construction is situated in the side façades, the service pipes have been integrated centrally and the side façades are composed of elements which can be changed modularly.

Juvenile LIVING detail-struct

The classrooms on the first floor and the visiting room and offices on the ground floor are functioning separately from each other by means of the two outside stairs. At the entrance of the visiting room there is a hall in which both functions are in contact with each other, dramatizing the moment of the meeting between the youngsters and the visitors.

Juvenile LIVING external-corner round

Relation youngster – environment
The building does not assume a relation of vandalism and destruction between youngsters and environment. It assumes a relation of respect. It is fragile and sensitive and tries to create a new relation between youngster and environment.

Juvenile LIVING external corner round detail

The appearance and the rhythmic of the carefully detailed elements of the façade assume a respectful dialogue between environment and the youngsters. Maybe the youngsters can find a new structure, which they need to proceed their way.

Conclusion
The building looks like a guest in the woodland. As it has not been here for long and was not planning too either.

Juvenile LIVING external corner round facade

Juvenile LIVING exterior from street

Juvenile LIVING exterior from street - fragment

Juvenile LIVING interior corridor

Juvenile LIVING interior living room / wood

Juvenile LIVING window big and small

Juvenile LIVING windows

juvenile LIVING Site

Related posts:

Contact UArchitects

Tags: ,

Categories: Autocad, Detention Center, Photoshop

One Response to “Juvenile detention pavilion in Maasberg, Netherlands by UArchitects”

  1. Juvenile detention pavilion in Maasberg, Netherlands by UArchitects # http://bit.ly/grCNOC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy