Open side-bar Menu
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Winterview Residence in Hendersonville, North Carolina

April 15th, 2011 by Sanjay Gangal

The clients’ property is situated along a steeply sloped, heavily wooded ravine in the mountains of North Carolina. They asked us for a modern house that embodied the tactile qualities of the mountains and allowed the beauty of the surrounding landscape to dominate. Requested spaces include an artist’s studio, living room, master and guest suites, a study/library, and a goat barn.

Winterview Residence

  • Location: Hendersonville, NC, USA
  • Est. completion date: to be determined
  • Project team: Frank Harmon, FAIA, Matthew Griffith, AIA

Winterview Residence

Taking our cues from the land, we designed “Winterview,” as the house has been named, as a clearing in the forest and a compound of spaces arranged around a south-facing, central courtyard. The approach is up a narrow mountain road, from which the house will reveal itself as a wood shingled shell covered in moss, barely distinguishable from the land. The entry to the L-shaped house will be a breezeway that separates guest quarters and the main living space — an immediate threshold between forest and clearing.

Winterview Residence Rendering

The wood-shingled roof will hover above a locally harvested stonewall, made from the same rock outcropping on which the house sits. The wall will wrap the L-shaped house and culminate in a great hearth. Large openings on the north wall will frame spectacular views of Mount Pisgah and allow light to filter into the kitchen, living room, and master bedroom. The stonewall will mediate between the built and natural environment and provide a sense of prospect and refuge from within.


The design of the roof and breezeway takes advantage of local wind patterns and passive ventilation to create a venturi effect. Cool summer breezes will accelerate through the courtyard, house, and breezeway, while the low-slung roof and stone wall will block cold northern winds. The artist studio will be sunken into the southwest corner of the courtyard, providing privacy and views from the house over its sod roof up o the mountainside beyond.

Sections 1

Natural light, contrasting natural materials, and carefully articulated views will all contribute to a design grounded in a primordial connection to the natural environment, giving our clients an invigorating sense of living within nature.

Sections 2

Related posts:

Contact Frank Harmon

Tags: ,

Category: House

2 Responses to “Winterview Residence in Hendersonville, North Carolina”

  1. Winterview Residence in Hendersonville, North Carolina #

  2. The first public showing of our Winterview House, currently on the boards in our office:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy