Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

LandyM in Lörrach, Germany by andOFFICE Architecure designed using ArchiCAD and Rhino

 
April 19th, 2011 by Sumit Singhal

Main concept of the cost effective single family home consists of an innovative spatial organisation, interesting and sophisticated outside areas and high flexibilty during lifecycle to enable the inhabitants open future plans.

LandyM

  • Architects: andOFFICE Architecure
  • Project: LandyM
  • Location: Lörrach, Germany near Basel
  • Completion: März march 2011
  • Plot: 651 m2
  • Software used: ArchiCAD, Rhino and the full Adobe package

LandyM Exterior View

  • Total Living Area: 199 m2
  • Addtitional Area: 34 m2
  • Living Area : 56 m2
  • Felt Living Area: 106 m2
  • Felt Area: Living area x andOFFICE

Exterior Wall View

Key Materials

  • Construction: Prefabricated solid wood construction 85mm
  • Insulation: wood fibre insulation 26 cm Gutex

LandyM

Carpenters

  • Carpentry: Zimmerei Hansmann
  • Windows: triple glazed, bronze anodised aluminium/ wood frames
  • Basement: Prefabricated Concrete, waterproof, Climateq
  • Furniture: Solid Oak/ Egger HPL-surfaces, various colors

Garage View

Additional materials:
Outside

  • pregreyed irregular boards of  larch wood
  • Rheinzink metal sheet ‚vorbewittert schiefergrau’

Inside

  • Floor: visible, waxed floor screed and oak boards
  • Tiles masterbathroom: Royal Mosa Terra Maastricht
  • Visible concrete surfaces/ stairways
  • Slick white plastered walls/ ceilings
  • Visible wood walls with rough industrial surfaces

Front View

Software:

  • CAD ArchiCad
  • Visualisation Adobe Creative Suite 4

Front View

The building combines compact, efficiently organised serving area with a spatious and open living area. Soft zoning instead of sharp space borders maximise the felt living area as well as a strong integration of the terraces: a wooden deck partly enclosed by wall and ceiling enlarges the living zone on two whole building sides into the garden. It generates an open morning terrace faced to Southeast while the main terrace towards Southwest is covered by the cantilevering upper floor. The facade loop, a horizontal extension of the greige-colored plaster surfaces made of gravel, surrounds the terraces in order to connect it with the interior and to link it to the roof garden with its fantastic view towards Black Forrest and Vogese.

Window

The 1st floors flexible plan enables the inhabitants open future plans. Up to 4 bedrooms and 2 bathrooms can be arranged individually and guarantee by minimised supporting structures a suitable configuration for every section of life. The fully insulated basement serves two additional bedrooms with comfortable lightwells.

Exterior View

The sustainable organisation corresponds with construction and services. The high quality cladding is built in solid wood construction and excellent wood fibre insulation and therefore consists of renewable resources. The combination with triple glazed windows in wood-aluminium construction leads to a low demand of thermal heat. An excellent interior climate is generate by the airtight but permeable wall construction that enables an easy interior completion with services on the clients own account. Thermal energy is mainly served by a wood stove with vision panel and storage unit. It is the traditional family centre in the living zone. Heat-recovery ventilation, solar collector and usage of rain water complete the simple and ecological aware concept.

Night View

Simplicity is continued in terms of surfaces: Supporting elements are used as visible interior surfaces: The groundfloor is covered with waxed floor screed, prefabricated stairways in concrete contrast to uncovered wooden walls with a simple industrial finishing. Significant oak boards and furnitures as well as slick white plastered walls generate an exciting interplay of traditional and innovative materials. Outside the greige-colored plaster facade corresponds with bronze anodised aluminium and pregreyed irregular boards of  larch wood. It coveres terrace floors and adjoined facades and creates a haptic and visual experience of outside living.

Building Process

Interior View

Living Room

Interior View

Stairs View

LandyM Site Plan 1

Site Plan 2

Site Plan 3

Site Plan 4

Related posts:

Contact andOFFICE Architecure

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, House, Rhino

One Response to “LandyM in Lörrach, Germany by andOFFICE Architecure designed using ArchiCAD and Rhino”

  1. Pete Pampras says:

    What a great bungalow! German architecture seems to be at the top. For us in India windows would be too exponate but the style, the material and the design is so exciting. I love it and would be happy to live in this bungalow!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy