Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for April 28th, 2011

Science Building Addition at Eastern Michigan University designed using Bentley MicroStation and Google SketchUp

Thursday, April 28th, 2011

$90 million science complex design focuses on sustainability and energy efficiency. Modernized facilities will aid EMU in training Michigan’s next generation of workers in the sciences.

YPSILANTI, Mich., Feb. 23, 2011 – A spherical planetarium/classroom at the top of the glass and brick exterior of a new five-story building with metal sunshades, a green roof, and a rain garden act together to provide a dressed up entry to the western edge of the Eastern Michigan University (EMU) campus. These features are all part of the $90 million, energy-efficient addition to and renovation of the Mark Jefferson Science Building, a green design and construction project pursuing LEED silver certification from the U.S. Green Building Council and designed by the Ann Arbor, Michigan, office of architecture firm Lord, Aeck & Sargent.

The new addition to the Mark Jefferson Science Building at Eastern Michigan University dresses up the western edge of EMU’s campus. (c) 2011 Curt Clayton

  • Architects: Lord, Aeck & Sargent (Ann Arbor, Mich. Office)
  • Location: Ypsilanti, Michigan, USA
  • Project area: Phase 1 – 80,000sf addition; Phase 2 – 180,000sf renovation
  • Project year: Phase 1 – 2010; Phase 2 – 2012
  • Client: Eastern Michigan University
  • Civil engineer and landscape architects: Beckett & Raeder (Ann Arbor, Mich. Office)
  • MEP/FP engineer: Peter Basso Associates (Troy, Mich. office)
  • Structural engineer: Robert Darvas Associates (Ann Arbor, Mich.)
  • Construction manager: Christman/Dumas (a joint venture of The Christman Company and Dumas Concepts in Building (EMU field office)
  • Program manager: AECOM (Detroit office) – program manager
  • Photographs: © 2011 Curt Clayton
  • Completion date: December 2010
  • Area: 80,000 square feet
  • Software used: MicroStation and SketchUp

(more…)

Mokotów Housing Estate Residences in Warsaw, Poland by DCK

Thursday, April 28th, 2011

DCK Sent us these images for this project. We are still waiting for a full project description but we decided to share these images with our audience now anyway.

Housing Estate Residences in Warsaw

  • Architects: DCK
  • Location: WARSAW, POLAND
  • Area: 22000 M2 (USABLE)
  • Architect: DAMIAN CYRYL KOTWICKI
  • Project Team: DAMIAN CYRYL KOTWICKI, MARCIN BADARUK, NATALIA SOLIWODA
  • Phase: PROJECT COMPETITION

(more…)

Paper Cut Parlor in Stockholm by Visiondivision

Thursday, April 28th, 2011

Article source: Visiondivision

Visiondivision has made a waiting room for a private clinic in Stockholm that specializes in athletic injuries. The clinic has two functions; it consists of a rehab gym and an arthroscopic centre. The clinic is occupying a storey in a larger hospital with a staircase and elevator unit that goes through all the floors in the building. We wanted to separate the clinic from the rest of the rather bland hospital environment when creating the new waiting room, and make a clearly defined space that is fresh and diverse while still being comfortable and relaxed to hang around and work in.

Waiting room for a private clinic

  • Architecture firm: Visiondivision (Anders Berensson & Ulf Mejergren)
  • Management and service consultant: Wild Windows (Wille Winell)
  • Expected completion date: late summer 2011.
  • Location: Stockholm

(more…)

Santa Teresa Retirement Home in SEGRIÀ, Spain by B MÉS R 29 ARQUITECTES SLP

Thursday, April 28th, 2011

Reform and Expansion of an existing retirement home, located in one corner of an equipment zone between the streets Pica d’Estats, Bisbe Irurita, Magí  i Morera and Antonio Bergós Masso. The building is extended in their lateral contact, with ground floor and first floor, more an architectural sealing element that complements the communications center and  access.

Side View

  • Architects: B MÉS R 29 ARQUITECTES SLP
  • Project Team: Xavier F. Rodríguez i Padilla, Josep Mª Burgués i Solanes
  • Name of Project: Santa Teresa Retirement Home
  • Location: St PICA D’ESTATS, 4 – LLEIDA (25006). LLEIDA (SEGRIÀ), Spain
  • Collaborating Architects: Ramon Rosinach Garriga, Mariona Julià Fabrelles
  • Collaborators: Cristina Cruz Gómez

(more…)

Sinfonia Varsovia Concert Hall in Warsaw, Poland by Atelier Thomas Pucher

Thursday, April 28th, 2011

The Sinfonia Varsovia Garden – to become a cultural centre for music lovers – a place of meeting and experience exchange between professionals or public recipients. It holds multiple possibilities for musical activities and performances.

Sinfonia Varsovia Concert Hall

  • Architects: Atelier Thomas Pucher
  • Project: Sinfonia Varsovia Concert Hall
  • Location: Warsaw, Poland
  • Acoustical Engineering: BBM MÜLLER
  • Structural Engineering: PETER MANDL structural engineers
  • Mechanical Engineering: KCE mechanical Engineers
  • Green Building Certification: GOBLI BAUENGINEERING
  • Client: Sinfonia Varsovia Orchestra in Warsaw
  • Construction sum: € 110 million
  • Competition: 2010, 1st prize in open international competition
  • Status: Completion 2016

(more…)

‘Proscenium’ Trondheim in Trondheim, Norway by Point Supreme Architects, Alexandros Gerousis and Beth Hughes

Thursday, April 28th, 2011

In 2010 Point Supreme Architects,  Alexandros Gerousis and Beth Hughes  won the Europan 10 Competition for Trondheim Norway.  The second phase of the concept design has just been completed and preparations for the next phases have already started.  This will be the second Europan project to be realised in Trondheim.

Front View

  • Architect: Point Supreme Architects, Alexandros Gerousis and  Beth Hughes
  • Name of Project: ‘Proscenium’ Trondheim
  • Location: Trondheim, Norway
  • Status: commission by Trondheim municipality
  • Program: housing
  • Area: 2817 m2
  • Year: 2011

(more…)

San Agustin Media Center in Tenerife, Spain by SIC Arquitectura

Thursday, April 28th, 2011

Be a building or be a open square- garden. Be in an open outdoor space or be a enclosed space. Internalize the outside or reveal the inside. constant or discontinuous, domestic spaces or urban ones. A place where these contradictions and public-sphere concepts are incorporated. The proposal states the restoration of a XV century church, which is recorded as BIC, in order to create a mediatheque that dynamizes and stimulates San Cristóbal de La Laguna´s central core. The intervention establishes a programmatic floor and a luminous roof.

San Agustin Media Center

  • Architects: SIC Arquitectura – Esaú Acosta, Mauro Gil-Fournier, Miguel Jaenicke
  • Project: San Agustin Media Center. 1º price
  • Location: San Cristobal de La Laguna, Tenerife
  • Typology: Rehabilitación
  • Client: Ayto. de La Laguna
  • Year: 2005- en progreso
  • Coauthor: Pedro Colón, Raquel Buj
  • Team: Fhecor, PGI Ingenieros, Carlos Alonso

(more…)

A8ernA in Zaanstad, The Netherlands by NL Architects

Thursday, April 28th, 2011

Koog aan de Zaan is a sweet little village near Amsterdam. It is located at the river Zaan. In the early seventies a new Freeway was constructed. In order to cross the river Highway A8 was build on columns. The new road crosses town in a fascinating way. It produced a brutal cut in the urban tissue. Ironically, progress has resulted here in a radical separation between the Church and the State: on one side of the elevated highway is a Chapel and on the other the former City Hall. The columns are about seven meters high. The space under the deck is strangely monumental: a stretched cathedral.

Aerial View

  • Architect: NL Architects, Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
  • Name of Project: A8ernA
  • Location: Koog aan de Zaan, Zaanstad, The Netherlands
  • Client: Gemeente Zaanstad
  • Project leader: Sören Grünert
  • Team: Erik Moederscheim, Sarah Möller, Annarita Papeschi, Michael Schoner, Wim Sjerps, Crystal Tang

(more…)

Hybrid House in Joshua Tree, California by Ecotech Design

Thursday, April 28th, 2011

The stairway is curved and sheathed in recycled, corrugated metal with a vertical slit window facing east to distribute morning light evenly across the walls of the 18’ high stairwell that also doubles as a display gallery for the photography studio.

Hybrid House

  • Architects: Ecotech Design
  • Project: Hybrid House
  • Location: Joshua Tree, California
  • Photography: Jack Parsons

(more…)

JEONGOK PREHISTORY MUSEUM in Jeongok, South korea by X-Tu architects

Thursday, April 28th, 2011

On the river side, in a winding landscape, a bridge
stretched between two cliffs, a threshold, a bridge

spanning a precipice …

We wished to honour the riverside landscape which saw the birth of the first inhabitants of Korea, and acknowledge the beauty of the two hill curves echoing the river meanders.

Exterior View

  • Architect: X-Tu architects
  • Name of Project: JEONGOK PREHISTORY MUSEUM
  • Location: Jeongok, South korea
  • Architects + Museography: Nicola DESMAZIERE + Anouk LEGENDRE
  • Team: Gaelle Leborgne, Olivier Busson, Mathias Lukacs, Keeyong Lee, Amelie Busin, Alix Pellen, Seung-Eun Lee, Mélanie Bury, Nenad Basic
  • Client: Gyeonggi government

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy