Open side-bar Menu

Archive for April, 2011

‘Proscenium’ Trondheim in Trondheim, Norway by Point Supreme Architects, Alexandros Gerousis and Beth Hughes

Thursday, April 28th, 2011

In 2010 Point Supreme Architects,  Alexandros Gerousis and Beth Hughes  won the Europan 10 Competition for Trondheim Norway.  The second phase of the concept design has just been completed and preparations for the next phases have already started.  This will be the second Europan project to be realised in Trondheim.

Front View

  • Architect: Point Supreme Architects, Alexandros Gerousis and  Beth Hughes
  • Name of Project: ‘Proscenium’ Trondheim
  • Location: Trondheim, Norway
  • Status: commission by Trondheim municipality
  • Program: housing
  • Area: 2817 m2
  • Year: 2011


San Agustin Media Center in Tenerife, Spain by SIC Arquitectura

Thursday, April 28th, 2011

Be a building or be a open square- garden. Be in an open outdoor space or be a enclosed space. Internalize the outside or reveal the inside. constant or discontinuous, domestic spaces or urban ones. A place where these contradictions and public-sphere concepts are incorporated. The proposal states the restoration of a XV century church, which is recorded as BIC, in order to create a mediatheque that dynamizes and stimulates San Cristóbal de La Laguna´s central core. The intervention establishes a programmatic floor and a luminous roof.

San Agustin Media Center

  • Architects: SIC Arquitectura – Esaú Acosta, Mauro Gil-Fournier, Miguel Jaenicke
  • Project: San Agustin Media Center. 1º price
  • Location: San Cristobal de La Laguna, Tenerife
  • Typology: Rehabilitación
  • Client: Ayto. de La Laguna
  • Year: 2005- en progreso
  • Coauthor: Pedro Colón, Raquel Buj
  • Team: Fhecor, PGI Ingenieros, Carlos Alonso


A8ernA in Zaanstad, The Netherlands by NL Architects

Thursday, April 28th, 2011

Koog aan de Zaan is a sweet little village near Amsterdam. It is located at the river Zaan. In the early seventies a new Freeway was constructed. In order to cross the river Highway A8 was build on columns. The new road crosses town in a fascinating way. It produced a brutal cut in the urban tissue. Ironically, progress has resulted here in a radical separation between the Church and the State: on one side of the elevated highway is a Chapel and on the other the former City Hall. The columns are about seven meters high. The space under the deck is strangely monumental: a stretched cathedral.

Aerial View

  • Architect: NL Architects, Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
  • Name of Project: A8ernA
  • Location: Koog aan de Zaan, Zaanstad, The Netherlands
  • Client: Gemeente Zaanstad
  • Project leader: Sören Grünert
  • Team: Erik Moederscheim, Sarah Möller, Annarita Papeschi, Michael Schoner, Wim Sjerps, Crystal Tang


Hybrid House in Joshua Tree, California by Ecotech Design

Thursday, April 28th, 2011

The stairway is curved and sheathed in recycled, corrugated metal with a vertical slit window facing east to distribute morning light evenly across the walls of the 18’ high stairwell that also doubles as a display gallery for the photography studio.

Hybrid House

  • Architects: Ecotech Design
  • Project: Hybrid House
  • Location: Joshua Tree, California
  • Photography: Jack Parsons


JEONGOK PREHISTORY MUSEUM in Jeongok, South korea by X-Tu architects

Thursday, April 28th, 2011

On the river side, in a winding landscape, a bridge
stretched between two cliffs, a threshold, a bridge

spanning a precipice …

We wished to honour the riverside landscape which saw the birth of the first inhabitants of Korea, and acknowledge the beauty of the two hill curves echoing the river meanders.

Exterior View

  • Architect: X-Tu architects
  • Location: Jeongok, South korea
  • Architects + Museography: Nicola DESMAZIERE + Anouk LEGENDRE
  • Team: Gaelle Leborgne, Olivier Busson, Mathias Lukacs, Keeyong Lee, Amelie Busin, Alix Pellen, Seung-Eun Lee, Mélanie Bury, Nenad Basic
  • Client: Gyeonggi government


House DE in Clearwater Bay, Hong Kong by Davidclovers Architects

Thursday, April 28th, 2011

House DE is an “infill” townhouse, spectacularly sited on a hillside above Clearwater Bay, Hong Kong. Combining two existing units into one, the design uses the volumes of three staircases to blend, burrow and interlock spaces vertically across four floors. Each “interaction” is materially monolithic, using stone, wood and a series of delicate aluminum fins.  Defined by these fins, the texture and form of the lantern-volume subtly changes shape and depth, casting shadow and emitting light in different ways throughout the day.

House DE

  • Architects: David Clovers Architects
  • Project: House DE
  • Location: Clearwater Bay, Hong Kong
  • Type: 4300 sf townhouse renovation/combining of two units
  • Photography: davidclovers & Almond Chu
  • Design Team: David Erdman, Clover Lee, Mui Fuk Man, Jason Dembski, Yvette Herrera, Rathi Subramanian, Lam Pui Wing, Spencer Mak
  • Software used: Maya, Rhino, formed lantern profiles CNC milled from digital profiles.


Herlev Hospital in Denmark by Henning Larsen Architects

Wednesday, April 27th, 2011

Article source: Henning Larsen Architects
More projects by Henning Larsen Architects

The 52,000 m2 extension of Herlev Hospital will comprise a new emergency department and maternity services centre, including a pediatrics unit and maternity ward, among others.

The winning project consists of three circular buildings placed on rectangular bases – which are displaced from each other creating a number of inviting outdoor spaces. The new extension thus constitutes a down-scaled and compressed contrast to the 120 metre high rectangular geometry of the existing hospital.

The new hospital in Herlev, Denmark, will open in 2017

  • Location: Herlev Ringvej 75 2730 Herlev, Denmark
  • Client: The Capital Region of Denmark
  • Architects: Henning Larsen Architects, Friis & Moltke and Brunsgaard & Laursen
  • Landscape architect: SLA
  • Engineers: Orbicon | Leif Hansen, Norconsult and NNE Pharmaplan
  • Gross floor area: 52,000 m2 (Phase 1)
  • Type of assignment: First prize in international competition


Retirement Home La Bordeta in La Bordeta, Spain by BmesR29 Arquitectes

Wednesday, April 27th, 2011

Extension of existing local on ground floor under a residential building block. In its northern part, the site is poured into St. James Street, generating close to the access to upper floors (dwelling building), a building depth that requires the interior to flow to the rear facade. Thus, all airy spaces are structured on both sides of the façade. The expansion, is felt in the posterior lateral of the current locale, creating a new higher volume, related with the original volume, and adding a large polyvalent room at its principal use unfragmented, which allows have an equipment capable of absorbing larger occupations and uses.

Retirement Home La Bordeta

  • Architects: BmesR29 Arquitectes
  • Project: Retirement Home La Bordeta
  • Location: Sant Jaume, 5, La Bordeta, Lleida, Spain
  • Collaborating Architects: Arnau Ricart Real, Ramón Rosinach Garriga
  • Technical Architect: Josep Justo Parellada
  • Engineering: Garriga Enginyers, S.L.


Barker Residence in The Peak, Hong Kong by davidclovers

Wednesday, April 27th, 2011

At eye-level with the top of IFC, the tallest building in Hong Kong, the Barker Residence holds stunning views of Victoria Harbor. The project is the first of a series of projects designed by davidclovers for a developer of residential properties in Hong Kong. The basic approach is to hone in on the most potent areas of the existing layout, and enhance them. At Barker Residence, davidclovers reworks the unit horizontally and vertically using a series of subtly inflected walls and artificially-lit ceilings to bend space around corners and through floors.

Photograph looking down the staircase from the Family Room (right)

  • Architect: davidclovers
  • Name of Project: Barker Residence
  • Location: The Peak, Hong Kong
  • Client: Ample Source Holdings Ltd.
  • Type: 4000 sf townhouse renovation
  • Design: davidclovers
  • Photography: Almond Chu
  • Design Team: David Erdman, Clover Lee, Mui Fuk Man, Jason Dembski, Damien Hannigan, Spencer Mak
  • Software used: Designed using Maya, Rhino and Grasshopper.
    • CNC Milling – Ceilings
    • Formed GFRC using digitally fabricated molds – stairs
    • Formed cabinetry from full scale digital templates and digital CNC profiles.


Lycee Louis Bleriot Extention in Marignane, France by Christophe Gulizzi

Wednesday, April 27th, 2011

Returning to the site of my first crime, (Gymnase Louis Blériot, Nominated first work 2004), whilst never having understood why nominee and not winner, is like going on a date with your first unrequited love, or at least her sister who was prettier anyway.

Side View (Images Courtesy Vincent Fillon)

  • Architect: Christophe Gulizzi
  • Name of Project: Lycee Louis Bleriot Extention
  • Location: Marignane, France
  • Contractor : PACA Region, Michel Vauzelle.
  • Delegate contractor: AREA PACA, Louis Pesanti.
  • Credits photo : Philippe Ruault, Vincent Fillon


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy