Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Sharma House in Bangalore, India by Kamat and Rozario Architecture

May 3rd, 2011 by Sumit Singhal

“Achieve a contemporary house with vastu compliance” was the brief for this renovation project.

The existing structure was a 30 year old typical Bangalore house with thick load bearing walls. Most of the outer walls were very close to the plot boundary cutting out a large amount of light. The neighbor’s house too was hugging the boundary wall in certain areas which cut off even more light.

Front View

  • Architect: Kamat and Rozario Architecture
  • Name of Project: Sharma House
  • Location: Bangalore, India
  • Design Team: Lester Rozario & Smruti Kamat
  • Project Area: 2550sq ft
  • Project Year: 2010
  • Photography: Lester Rozario

Side View

The requirement was to de-clutter the existing house and add more spaces, to meet the needs of the family. Our challenge was to rid the house of its dark, dingy corners and simultaneously make it ‘vastu compliant’. We decided that instead competing with the vastu prerequisite, it would be more productive to convert it to an asset.

Living room

The new skin comprised of two parts

The staircase block- The main vastu changes involved moving the staircase to the north. Instead of demolishing and remaking the entire stair, we decided only to demolish the first flight of the stair and subtract the built form above it. Moving the first flight of the stair created an interesting opportunity. The freed-up space could have been added to the existing living room. Instead, it was added to the setback outside to create a little “pocket of sunshine” for the house.

Interior View

This completely changed the nature of the entire ground floor bringing in plenty of natural light. It also gave the family a small outdoor space, which acted like an extension of the living room and was cut off from the busy street. The new flight of stair is perpendicular to the existing stair and is attached to the front of the house like an appendage.


The hanging wall- Just like most houses built here in the 80’s, this house had a huge projection above the car park, the top of which was not accessible. We decided to convert this space into a study. However the slab could not take the load of a wall so we hung the outer skin from the roof.

Exterior View

The new areas are distinctly distinguished from the old in terms of material, viz. concrete and brick. The additional volumes in brick and concrete latch on to the existing structure which is conceived as a white monolith. All existing doors and windows were reused and the new windows, although different in language attempt to echo certain aspects of the old windows.


Side View

Interior View

Exterior View

Exterior View

Exterior View

Side View

Back View



Related posts:

Contact Kamat and Rozario Architecture and Kamat and Rozario Architecture

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: The Year in Infrastructure 2015 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy