Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Chapel of St.Lawrence in Finland by Avanto Architects Ltd

 
May 6th, 2011 by Sumit Singhal

The Vantaa Parish Union held an open architectural competition in the spring of 2003 for the design of a new chapel in the vicinity of the historic Church of St. Lawrence. The area has been classified as a nationally important cultural environment. The winning entry, out of 194 proposals, was “Polku” (“Path”) by Avanto Architects.

Chapel of St.Lawrence

  • Architects: Avanto Architects Ltd
  • Project: Chapel of St.Lawrence
  • Location: Pappilankuja 3, Vantaa, Finland
  • Building type: Chapel
  • Competition: open architecture competition, 1st prize, 2003
  • Year of completion: 2010
  • Gross Area: 1879 sqm
  • Total cost: 10 m€
  • Client: Vantaa Parish Union
  • User: Vantaa Parish Union
  • Developer: Vantaa Parish Union
  • Software used: AutoCAD Architecture 2010 to draw the project. The rendering was done in 3dStudio MAX.

Chapel of St.Lawrence

Designers:

  • Architects Team: Avanto Architects Ltd / Ville Hara and Anu Puustinen (principal designer), Architects SAFA
  • Assistants: Felix Laitinen, student of Architecture, Tommi Tuokkola, Architect SAFA, Jonna Käppi, Architect ARB, SAFA, Piotr Gniewek, student of Architecture, Asami Naito, student of Architecture
  • Interior Designer: Avanto Architects Ltd / Kai Korhonen, Architect SAFA
  • Landscape Architect: Landscape Architects Byman Ruokonen Ltd / Eva Byman, Niina Strengell
  • Structural Design: R J Heiskanen Engineers Ltd / Kari Toitturi, Helena Lomperi
  • HVAC Design: Leo Maaskola Engineers Ltd / Jukka Sainio, Esa Leino
  • Electric Design: Veikko Vahvaselkä Engineers Ltd / Rauno Nyblom, Lassi Jalava
  • Lighting Design: Tülay Schakir
  • Acoustic Design: Akukon Ltd / Olli Salmensaari
  • Textile Design: Avanto Architects Ltd

Interior View

Contractors

  • Prime contractor: Rakennuspartio Ltd
  • Electric contractor: Lassila & Tikanoja Ltd / Building Services / Electric Services
  • HVAC contractor: Sähköpeko Etelä-Suomi Ltd
  • Timber furniture contractor: Wooden Ltd
  • Metal furniture contractor: Selki-Asema Ltd
  • Metal mesh contractor: Inlook Ltd
  • Artists: Pertti Kukkonen, Pekka Jylhä
  • Organ constructor: Urkurakentamo Veikko Virtanen Ltd
  • Landcape contractor: Lemminkäinen Ltd and Suomen Graniittikeskus Ltd

Exterior View

Context, Massing

The old stone church with its bell tower remain the dominant features in the landscape. The new chapel ties together different aspects of the area without emphasizing itself. The chapel connects with the graveyard, leaving the old buildings with their own boundaries and territories untouched. It delineates the northern boundary of the graveyard and hides the service yard behind its back. The chapel has been divided in smaller parts to adapt with the scale of the surroundings. The stacked stone walls of the cemetery are echoed in the design – a series of three chapels of different sizes are nested within orthogonal masonry walls. A new bell tower in a corner of the chapel completes the composition and leads the eye skyward.

Interior View

Structure, Materials, Lifespan

The building uses similar materials as the old structures in the area. The massiveness of the load bearing solid masonry walls balances changes in temperature and moisture. The lightly plastered and whitewashed walls are a bright, tranquil background for the events taking place in the chapel spaces. Apart from the walls, the building has a steel structure. The partition walls are in-situ cast white concrete and the roof is of patinated copper, like the roof of the church. The patina in all copper surfaces in the chapel has been added by hand. The ceilings and the glazed walls toward the graveyard in the chapels are covered with a patinated copper mesh; it functions as a screen between the outside and the spaces of the chapel. The mesh also decreases heat loads from sunshine. The low stone walls flanking the small gardens and courtyards use stone extracted from the site. The floors of public spaces are of slate.

Exterior View

The lifespan target for the chapel is two hundred years. The main structure will certifiably last that long and the natural materials used will age with dignity. A lifespan simulation was used as an aide for the design. An important factor in choosing the materials was locality in addition to longevity; and on-site building and an emphasis on craft were distinct features of the whole project. These ways of working ground the building in its surroundings and display the traces of handcraft.

Exterior View

Functionality

The experience of the mourner was the basis for the design process. The funeral is a unique and taxing event, and for it to go well and without disturbance is of the utmost importance. The architecture of the chapel is designed to assist the mourner, giving space for grief. The people attending the funeral follow a route through a series of sacral spaces, punctuated by intermediate rooms – along the route there is a continuous skylight. The intermediate spaces prepare the visitors for the next phase of the funeral. It is very silent in the chapel; the acoustics and ventilation have been designed especially with this in mind.

Exterior View

The spaces are situated on two levels, the sacral spaces, two chapels and a space for urn burials, and their entrance and lobby spaces, are on the ground floor. In the lobby there is an entry to the space for giving farewell to the deceased, which is located in the basement. The staff rooms are in-between the public areas, on the ground floor and in the basement. During the proceedings, the passage through the spaces is unidirectional. The routes used by different groups of visitors never cross.

Exterior View

The developer was committed to achieving a building of lasting quality. There was ample time given for planning and realization – there was an active dialogue between the designers and the client. The staff commented on the plans by taking part in a work group focusing on functional aspects. The designers accompanied the staff members in their daily duties so as to understand the work processes better. A uniform whole was achieved by having the interiors, furniture, artifacts and textiles, as well as the cladding for the organs designed in the same office as the architecture. The design process was aided by several models and prototypes that were commissioned during the planning stage.

Chapel of St.Lawrence

Path

The chapel’s architecture is a depiction of the passage of a Christian soul from here to the hereafter. The route passes through the chapel, into the silent graveyard. The whitewashed masonry walls and a continuous skylight next to it lead from one space to the next, from the low and dark to the lofty and light.

Wall

We approach alongside the outer wall. The wall and the bell tower at its end speak of the earthbound journey and its ending. We turn the corner and, sheltered by an overhang, follow the wall, to a small courtyard – a small pond, with natural stones at its bottom.

Interior View

We enter a dimly lit lobby with a low ceiling, we can glimpse the entrance court and the old garden of the vicarage behind us. Here it is possible to stop for a moment and reflect on the experiences and life shared with the deceased.

Stairs

We follow the skylight to the chapel. The chapel opens up, a high space terminating in the brightly lit junction of the masonry wall, where the deceased will be met by the mourners. The wall towards the graveyard is semi transparent, glazed with a patinated copper mesh on either side, a screen between this life and the hereafter. From the chapel we exit, under the cover of an overhang, through a small garden, to the graveyard. The path turns – but continues.

Chapel of St.Lawrence

Art

An open competition was held in the fall of 2007 for art to be commissioned for the chapel. The competition was scheduled before the final construction documents were drafted, so that the art could be integrated as a seamless part of the architecture. Pertti kukkonen was awarded the first prize with his work “the Way of the cross”. Kukkonen was able to utilize the solid masonry walls with his work. In addition to the main pieces, the walls have been inlaid with “spirits” that shine through the light plaster surface. Pertti Kukkonen was responsible also for the demanding work of adding patina to the copper surfaces of the chapel.

Chapel of St.Lawrence

Pekka Jylhä was awarded the second prize with his work “Sacred” – his sculptures of glass reflect light around them. The shared mission for both art and architecture is comforting the mourner.

Interior View

Related posts:

Contact Avanto Architects Ltd

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Autocad, Church

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy