Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

MENJAROSA in Alicante, SPAIN by dooa arquitecturas

May 18th, 2011 by Sumit Singhal

Do you remember those unforgettable moments playing with your friends at school in the courtyard? It is exactly there, in the funniest place of the school, where it is necessary to build the new canteen. The project tries to minimize the loss of playground surface, becoming an extension of the children area, able to interact with them.

Exterior View

  • Architect: dooa arquitecturas - Asunción Díaz García, Vicente Pascual Fuentes, Miguel Pérez de Sarrió Fraile
  • Name of Project: MENJAROSA (Virgen del Carmen school’s canteen)
  • Location: Calle Tabarca s/n, 03183,  Torrevieja (Alicante, SPAIN)
  • Project Year: July 2009
  • Client: Consellería de Educació de la Generalitat Valenciana
  • Photography: Pepe Pascual Fuentes

interior View

  • Constructor: JOST S.A.
  • Building area: 344,24 m2
  • Specific Materials: Aluminium expanded mesh lacquered RAL 4010, ITALFIM, Blackboard paint BRUGUER


  • AV Ingenieros: María Amorós Gonzálvez, José María Vidal Coves (engineers)
  • no-2 Ingeniería Estructural: Santiago Lloret Fuentes, Joaquín Doménech Carbonell, Guillermo Almerge Angulo, Marc Ruiz Buyolo (structure)

Back View

A big wall that encloses the canteen and separates it from the classrooms becomes a huge blackboard where the children can draw. The existing trees have been preserved and they seem to penetrate into the building with the only impediment of a glass wall that allows children to have lunch almost in contact with the vegetation.

Side View

A garden of autochthonous fragrant plants in which both trees were transplanted as they interfered with the new construction it sifts encounter between the court of service and the access to the school. The “telemagenta” skin of Aluminium expanded mesh turns into the fence of the ancient school, being canteen, court, kitchen and fence at the same time, turning it into the integration element of both the old and the new buildings where they fuse together.

Exterior View

His strong personality provides to the set of identity, making it possible that with the passing of the years, when the children have grown up and will left the school, this school canteen will remain in their memory as a pleasing recollection of their infancy.

And why that color? Maybe the color is a reminiscence of the famous pink salt lakes in Torrevieja, the city where the school is, or maybe just because we “felt” it that way.


Road View

interior View

Back View

Back View

Exterior View

Exterior View

Exterior View

Exterior View

Plan 01

Plan 02

Related posts:

Contact dooa arquitecturas

Tags: ,

Category: School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy