Open side-bar Menu
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

PL 44 House in Greenwich, CT by Joeb Moore + Partners Architects designed using ArchiCAD

May 22nd, 2011 by Sanjay Gangal

This project is conceived as a series of concrete retaining walls and escarpments that traverse and cascade down a steeply sloped site approximately 700 feet deep and 300 feet wide.  In response to the steep + diagonal slope of the existing topography, the site / building strategy is to deploy a series of straight walls that act as “jetties” into the landscape and respond as a counter-force to.  As these walls begin to interact with the landscape they modulate and redistribute the sloping terrain into a series of terraces and gardens that spill and slide past one another.

PL 44 House - (c) David Sundberg / Esto Photographics

PL 44 House - (c) David Sundberg / Esto Photographics

  • MATERIALS USED: Yellow cedar siding + lattice, concrete, glass, stucco, standing seam zinc coat copper
  • STRUCTURAL ENGINEER: Ed Stanley and Associates
  • GENERAL CONTRACTOR: Prutting & Co. Custom Builders
  • LANDSCAPE ARCHITECT: Reed Dillion & Associates
  • INTERIOR DESIGNER: Sally Markham Interior Design

Window - (c) David Sundberg / Esto Photographics


  • Software program anylsis of solar impact to building and pool area
  • Careful consideration given to site wall and exterior room constraints.
  • Grey water retention and distribution system for entire property
  • High efficiency gas boiler system
  • Double insulated low-E argon filled glass
  • Exterior sunshading – operable horizontal louver system
  • NAHB certified materials
  • Energy Star appliances
  • Spray foam insulation
  • Radiant heat throughout
  • Lighting control and automated shade system

Exterior View - (c) David Sundberg / Esto Photographics

Hovering above and anchored to these concrete site walls is the “House” proper. A simple, geometric house “primitive” that is conceived and constructed as a series of smooth extruded volumes or trapezoidal “boxes” of differing lengths.  Symbolically and strategically, the first of these “boxes” presents a gable-front facade to the street and helps conceal the scale of the overall house beyond. Formally, it operates against the grain of the site and site walls.  Its perceptual effect on the streetscape is strongly iconic, if not nostalgic (but hopefully not sentimental). The second container-box rotates 90 degrees and runs parallel to the street and site walls. It functions with the grain of the site walls as a kind of backdrop or screen to both the front and back yard activities and views of the property.  It has little symbolic connotations; instead it operates as an abstraction, as a backdrop.  The perpendicular orientation between the two “boxes” produces a powerful contrast and juxtaposition between representation and abstraction within the project.

Image Courtesy David Sundberg / Esto Photographics

The two (2) cedar “House” boxes are next sliced by a set of three sectional cuts or negative spaces that contrast with these horizontal program containers and movements. Each cut operates against and in opposition to the programmed/inhabited spaces of the house by producing different environmental and atmospheric effects that allow the natural environment to cut through the house and produce spaces of repose and magic.  The main sectional void is a water canal and waterfall that flows between two concrete site walls and then drops 12 feet to the basement space allowing reflective light, water, and sound to occupy the “center” of the house.  This is the hearth, the most static and monumental space, but curiously, it is also the most dynamic and complex spatial-temporal knot (experience) in the house. It contains many reflective and transparent surfaces and sounds, but also the main stair that runs from the basement to the second floor and connects all the activities of the family.  The second sectional void is the “gable-front” façade itself.

Image Courtesy David Sundberg / Esto Photographics

It is pulled away form the building proper to produce a light lantern.  Highly-charged symbolically, the basic, iconic gable image of house is rendered playful and witty by moray effects from southern light during the day and artificial ambient light emanating out at night.  Functionally, this interstitial space contains a covered exterior stairwell with access from the entry courtyard to the pool garden and lower-level play areas of various types. The third sectional void is a vertical slot that serves as the back stair that again runs from the basement to the second floor and separates the garage and guest suite from the children’s bedroom wing.  The stair treads float between the walls of this four-foot slot and the horizontal wood lattice siding passes over the full floor to ceiling windows at each end producing an interstitial space with dynamic perceptual and light effects > as if you are moving vertically inside the walls themselves. These three different sectional voids with their perceptual shifts and disorientations promote an entirely different spatial experience and aesthetic register to the more conventional and typical living spaces in the main wood boxes of the house.  The registration of changing light, sound, and views literally cut through the “house” producing spaces of repose and changeability.

Interior View - (c) David Sundberg / Esto Photographics

The “house-containers” themselves are skinned in a continuous 1”x1” alternating, horizontal cedar lattice that is intentionally pulled tight and taut over the “house-container” surfaces and contrast with the concrete + white stucco wall planes below.  This second skin, like a membrane, passes right over windows and joints, with only the slightest registration of planar shifts from the surface changes behind.  The resultant optical effect is one of precision and ambiguity from both the interior and exterior.

Image Courtesy David Sundberg / Esto Photographics

Image Courtesy David Sundberg / Esto Photographics

Stairs - (c) David Sundberg / Esto Photographics

Image Courtesy David Sundberg / Esto Photographics

Interior View - (c) David Sundberg / Esto Photographics

Living Room - (c) David Sundberg / Esto Photographics

Entrance - (c) David Sundberg / Esto Photographics

Image Courtesy David Sundberg / Esto Photographics

Night View - (c) David Sundberg / Esto Photographics

Outer View - (c) David Sundberg / Esto Photographics

Living Room - (c) David Sundberg / Esto Photographics

Related posts:

Contact Joeb Moore + Partners Architects

Tags: ,

Categories: ArchiCAD, House

One Response to “PL 44 House in Greenwich, CT by Joeb Moore + Partners Architects designed using ArchiCAD”

  1. Pool Service Greenwich CT says:

    Wonderful post. Indeed I do explore the blogging world to find the latest on Pool Service Weston , Pool Maintenance Stamford industry, I came across your blog post and found it is indeed noteworthy. I am now your regular subscriber and do wish you will be posting more good posts on swimming pools over the coming days. Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy