Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Résidence Jules Mousseron in Noyelles Godault, France by OFIS arhitekti

 
May 22nd, 2011 by Sumit Singhal

This project is part of a competition for a low cost mixed type housing development in the North East of France. It is a social development aimed towards the elderly and young families. The provision of individual housing and group housing meets the requirements of the urban project and aims to maximize the potential of the site. It is inspired by the traditional brick architecture in the surrounding area. Just like the traditional houses the proposal has tried to visually break down the scale of the development through the use of varying roofs and heights, to offer a more humane and people friendly rhythm. The heights of the buildings and their distribution on the site also follow a logical environment to maximize natural lighting, ventilation and views. This difference in height creates a dynamic urban pace on the street. The roofs are taken from the surrounding area and have been reworked sustainably, their design visually creates a real impression from the street, and captures solar energy fulfilling its functions and creating a contemporary environment.

Exterior View

  • Architect: OFIS arhitekti
  • Name of Project: Résidence Jules Mousseron
  • Location: Noyelles Godault, France
  • Architectural team: Rok Oman, Špela Videčnik, Janez Martincic, Robert Janez, Katja Aljaz, Janja del Linz, Andrej Gregoric, Cristian Gheorge
  • Site area: 33.305.0 m²
  • Client: Noyelles Godault community
  • Software used: AutoCAD and 3ds MAX

There has been a big emphasis on the use of solar energy and both the glazing and the facades have been very well insulated to help preserve this energy. There is also a pool located in the communal space which collects rainwater. The buildings appears to be very diverse and varied, this is done by using a combination of repetitive habitation modules. The size of dwelling respects the program and rules of construction and design, optimizing guidance and accessibility of buildings. An elevator and escalators may be added to provide greater comfort and greater accessibility. However, this provision may be deleted without affecting the architecture to reduce maintenance costs of vertical circulation. A module is made up of 3 to 4 levels.  Cafes and various other communal areas have been propsed on the ground floor to enhance the sense of community and create a great space for  socialising.

Exterior View

The project is the competition for low cost mixed type housing development on the North east of France. The provision of individual housing and group housing meets requirements of the urban project and aims to maximize the potential of the site.

Exterior View

Collective Contemporary / traditional inspiration

Inspired by the surrounding buildings, new construction dialogues with streets and landscaped areas. Urban Studies promotes a dense band along the public space created. A reinterpretation of the urban gangs in terms of material use and dealing with differences of heights, offer more humane buildings and rhythm on the street. The heights of buildings and their distribution on the site are following a logicenvironment to maximize natural lighting, ventilation and views of homes designed crossing. The roofs are taken from the surrounding models and rework them sustainably. This set of roof creates a real impetus from the street, and captures the energy solar fulfi lling its functi ons and contemporary environment.

Exterior View

Modularity

Although the buildings speak so diverse and varied, this is done a combination of repetitive habitation module. The size of dwelling respects the program and rules of construction and design, optimizing guidance and accessibility of buildings. Access to family housing is via external corridors are illuminating naturally circulation, reduces at the same time maintenance costs. Access to the apartments which is the next park access point at home by garden.

Exterior View

In each module, there are 4 units per level, which all have a provision crossbar. They have windows and side street side park including halls bath, allowing homes to be lit and naturally ventilated. Add escalators and an elevator to provide greater comfort and greater accessibility. This provision may be deleted without affecting architecture to reduce maintenance costs of verticalcirculation. A module is made of 3 to 4 levels. This difference in height creates a dynamic urban pace the street.

Side View

Side View

Interior View

Plan 01

Plan 02

Plan 03

Plan 04

Plan 05

Related posts:

Contact OFIS arhitekti and OFIS arhitekti

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Autocad, House, Housing Development, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy