Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Social Housing Sandtlaan – Urban Restructuring in Katwijk, The Netherlands by HVE architecten

 
May 28th, 2011 by Sumit Singhal

HVE Architecten has designed a bright, sand-coloured housing project with a diverse program, that blends in and complements its surroundings with a certain ease and lightness. Filtered by the old trees next to the avenue Sandtlaan the light finds its way to the austere brick, glass and metal façades. Through façade composition and choice of materials the project has both a strong sense of solidity and lightness and playfulness.

Exterior view to the apartment building

  • Architect: HVE architecten
  • Name of Project: Social Housing Sandtlaan – Urban Restructuring
  • Location: Katwijk, The Netherlands
  • Project Team: Gerrit van Es, Dali Lourens, Lia Tuijt
  • Photographs: HVE architecten

Exterior view from the Sandtlaan to the apartment building

  • Client: Dunavie
  • Project area: 4500 sqm
  • Project Year: 2011
  • Key Materials: Brick
  • Software: Autocad, Sketchup

Exterior view from the avenue Sandtlaan

The quality of the craftsmanship and the experience value for the residents played a key role throughout the design process. This is reflected in the richness of materials used in the design of the façade and public interior spaces. A special element, for example, is the entrance hall and main stairwell of the apartment building, where colour and spatial diversity transform a purely functional space into an exceptional experience.

Exterior view of the single-family dwellings

The previous apartment buildings along the Sandtlaan did no longer meet the standards of modern living. Therefore HVE architects along with Dunavie housing developed a new plan in which a more differentiated housing program could be realized, with more houses for starters and young families. The planned program is comprised of apartments for returning (senior) residents of the demolished buildings on the site, an accommodation for a sheltered living project for young people, and several single-family dwellings with and without incorporated working space for starters on the housing market.

Interior view of the main stairwell of the apartment building

The single-family dwellings are grouped in two clusters. Each cluster consists of four dwellings of two floors and four dwellings of three floors with room for office space. These clusters are situated on the footprint of the former apartment buildings in order to maintain the existing views from the adjacent houses. The apartment block can be seen as the backing of the lower clusters and functions as an point of entrance to the neighbourhood. The ground and fifth floor have apartments for senior citizens. The living units for the sheltered living project are grouped together on the second and third floor, with a collective living area on the third floor.

The old trees of the Sandtlaan create a constantly changing play of light andshadow

The supporting structure and installation of the building has been organized in such away that the units of sheltered living can be converted into standard residential apartments and vice versa. Consequently the building can be internally transformed to accommodate different programs depending on future developments in Katwijk. The architectural quality of the project Sandtlaan emphasizes the objective of Dunavie to create a positive impulse in this area and introduce new types of housing in Katwijk.

Exterior detail of the large glass façade opening of the main stairwell

Light, trees and building as one dynamic composition

Exterior view of the single-family dwellings with private outdoor space

Interior view of the main stairwell of the apartment building

Exterior façade detail

Exterior view of the single-family dwellings with private outdoor space

Interior view of the entrance hall, connected to the main stairwell

Interior view of the top floor of the main stairwell of the apartment building

Semi-public space personalized by the residents

Site plan

Related posts:

Contact HVE architecten

Tags: ,

Categories: Housing Development, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy