ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Red Office Building in Marseille, France by François Leclercq and Zakarian-Navelet

 
May 29th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: François Leclercq and Zakarian-Navelet

The red office building is part of the global town planning project EUROMED in Marseille.  In an ill-asserted and growing-up environment our project chooses continuity and simplicity. Continuity is based on a permanent architectural dialogue with the renovated neighbourhood. Simplicity is achieved by restricted use of materials and creation of elementary volumes.

The Red Office Building

  • Architects: François Leclercq & Zakarian-Navelet
  • Project: Red Office Building
  • Location: Marseille, France
  • Project team: Romain Dufour, Olivier Navelet, François Leclercq, Stanislas Zakarian

Exterior View

  • Engineer: Sotec ingénierie
  • Project surface: 5,000 sqm
  • Project year: 2008
  • Materials: concrete, steel, glass
  • Photographer: Céline Michelon

Image Courtesy Céline Michelon

The building is a classic construction: a basement, a main part and a setback attic.  The ground floor covers fully the rectangular plot and is laid out for the reception hall and the computer rooms. It is surrounded by a matrix raw concrete façade in glazed anthracite grey colour.

Image Courtesy Céline Michelon

The main part with the office rooms has a u-form around a planted courtyard. The structural concrete façade is processed in a binary rhythm “full and empty” of 2,70 lm breadth elements. The concrete slaps jut out around the building and are equipped with red aluminium sliding frames. The system composing the shutter-window-concrete wall is designed to support thermal stress and the heat of the sun in the South of France. Each user is therefore able to adjust the room temperature and sunny atmosphere according to his own wish and without using air conditioning. The attic is set back from the front and shows a linear volume at the top level. It is processed in the same material as the neighbouring buildings: sheeting on a metal structure with strip shutters opening on to a wooden terrace.

Image Courtesy Céline Michelon

To sum up, we intended a construction in accordance  with the Mediterranean context with energy savings and banishing glass structures.  Answering with simplicity and interacting dialogue with the historical harbour site, our project is calling to be the roots of the development of the new EUROMED area.

Image Courtesy Céline Michelon

Interior View

Interior View

Interior View

Wall

Interior View

Related posts:

Contact François Leclercq and Zakarian-Navelet

Tags: ,

Categories: Building, Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Canon: Productive All in one Large format printing
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy