Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

University of Oregon John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes in Eugene by ZGF Architects LLP

 
May 31st, 2011 by Sumit Singhal

Article source: ZGF Architects LLP

The new 40,000 SF state-of-the-art John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes accommodates the NCAA-mandated academic services for the tutoring of 520 student athletes. It contributes to the retention and success of these athletes as well as the recruitment of new athletes.

University of Oregon John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes

  • Architect: ZGF Architects LLP
  • Project: University of Oregon John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes
  • Location: Eugene, Oregon

Interior View

The first floor of the building is open to the public with a café, auditorium, atrium for public events and heritage space that recognizes past, present and future student athletes at the University. The first floor also includes staff offices and shared tutor areas for student-athlete/general student body group sessions. The two floors above are for the exclusive use of Oregon’s student-athletes and staff and require secure access. The facility includes a 114-seat auditorium, 35 tutor rooms, 25 faculty/advising offices, conference room, flexible classroom, computer lab with 54 computer stations, graphics lab, 3D teaching labs, library, separate lounges for students, tutors and staff, and 40 study carrels configured to accommodate two student-athletes per carrel, enough for all freshmen. The site also includes 34 metered parking spots for building visitors, with LED lighting and white parking “stripes,” formatted like the yard lines on a football field.

Interior View

Concept
The John E. Jaqua Center for Student Athletes at the University of Oregon explores the limits of transparency and connectivity to provide the UO’s student-athletes a place to gather as a community focused on study and learning. The challenge of creating a tranquil environment where students feel connected to natural landscape elements and daylight was heightened by the chosen location: a busy intersection between campus and the city of Eugene, on the site of a former parking lot at one of the major campus entrances.

Interior View

The notion of a fertile, natural environment to invigorate and inspire learning was the premise on which the design concept was based. The glass structure rests on a “table of water” and a birch forest celebrates the region’s natural environment. A “double wall” facade addresses acoustic isolation, thermal insulation, and control of available daylight within the building. The walls consist of five elements that create a dynamic response to orientation while reinforcing the concepts of transparency and connectivity. A prismatic, vertical stainless steel screen within this facade provides shading, thermal comfort, and ability for heat harvesting (which reinforces the natural convection within the vessel) as well as visual privacy for the inhabitants. The glazed facade and interior spaces are composed on a rigorous module to achieve an uninterrupted visual connection between internal rooms and the larger garden beyond. The reflectivity of the glass and water obscure the boundary between the building and surrounding landscape.

Interior View

Authenticity to the University of Oregon student athlete experience was a key design driver, as was the celebration of the success of student-athletes in the pursuit of knowledge and athletic achievement. An atrium forms the “heart” of the building. The atrium walls are infused with graphic displays that relay the heritage of athletics at the University. It also includes a scoreboard-inspired wall listing upcoming tutorial appointments for student-athletes.

Through the seamless integration of art, environmental graphics and architecture, the facility serves as a pantheon of student athletic achievements. For example, the “A Few Who Just Did It” wall celebrates the post-graduate academic achievements of notable former student-athletes, including the faces of author Ken Kesey, Nike co-founder Phil Knight and Ann Bancroft (the first woman to cross both the North and South Poles), engraved in 8×8 square oak blocks.  On another atrium wall, a three-story mural is constructed of 10,000 small 3×3 photos of student-athletes acid-etched onto stainless steel and assembled in a large-scale pixilated pattern such that Albert Einstein’s face emerges when viewed from a distance. This mural depicts the life of student athletes at the University, dating the building as circa 2009 when the photos were captured.  Other elements include floor engravings of Academic All-American honorees, a color and sandblasted glass wall celebrating PAC-10 All Academic recipients and a stairwell that contains the names of more than 4,000 lettermen that graduated from the University between 1945 and 2009.

Related posts:

Contact ZGF Architects LLP

Tags: ,

Category: University Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy