ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Loop House in Heiry Art Valley, South Korea by NL Architects + yo2

 
June 7th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: NL Architects + yo2

Loop House is the residence for a producer of film music and his parents. The ‘infinite’ plan is divided into 3 parts, a shared domain with kitchen, dining and living room and the private rooms for both parties.

Night View

  • Architect: NL Architects + yo2      
  • Project title: Loop House
  • Location: Heiry Art Valley, South Korea
  • Design year(s): from  2004.01 to 2005.03
  • Construction year(s): from 2005.04 to 2006.04
  • Principal(s) in charge: Pieter Bannenberg, Kamiel Klaasse, Walter van Dijk, Young Joon Kim

Back View

  • Project architect: Kirsten Huesig
  • Project team: Sybren Hoek
  • Project architect (local): Jong Lyul Park
  • Client(s): Young Wuk Cho
  • Structural engineer(s): Arup Amsterdam  + MR Structural Engineering
  • Mechanical engineer(s): Hankook Engineering
  • Electrical engineer(s): Woolim Electricity
  • Interior designer(s): NL Architects + yo2 + Joong Ang Design
  • Landscape architect(s): NL Architects + yo2
  • General contractor: Dongnyuk Construction
  • Program: house
  • Structural system: steel columns with concrete roof
  • Major materials: concrete, steel, glass, aluminium louvers
  • Site area: 544,50m2
  • Building area (including patio): 432,64m2
  • Total floor area: 308,00m2
  • Copyright: Kim Jong Oh

Side View

Since our client will spend a lot of time at home we hope the house will allow multiple interpretations. We suggest a bungalow. We think a one-layered house will be ultimately generous for its inhabitant and that it will offer maximum spaciousness.

Aerial View

The zoning law does not allow covering the entire site with built substance. But what if we push down a section of the house under ground? Spatially deforming the bungalow might meet the regulations…

Aerial View

Loop House is a bungalow, but a warped bungalow: a house in a single story that paradoxically develops over several levels. It is one continuous floor wrapped around a multiform courtyard: an ‘endless’ house enveloping the garden. By including the garden in the house, the house doubles in size. The span between the stepped floor and the angular roof is fully glazed.

Exterior View

The star-shaped courtyard can be understood when looking at the unfolded plan: the space appears to pulsate from narrow to wide. As such it becomes possible to create an open plan that still offers separations in a ‘natural’ way.

Exterior View

Tour

The entrance is located under a spacious canopy that is created through a setback of the facade. This outdoor space offers covered parking for two cars. Although the carport is not included in the house it is still part of it.

Exterior View

After taking off your shoes in the vestibule the first impression is a view to the court and the sky. From here it is possible to either go right into the dining room and kitchen (4 steps down) or left towards the main living room (8 steps up). This space overlooks the roof of the lower section of the house and the surrounding hills.

Exterior View

One flight of stairs down the space continues into the music room. Shelves along walls and stairs offer space for the ever-expanding CD-collection. The music room is on the same level as the patio. It is facing the kitchen and dining area.

Night View

Behind a sliding door is the master bedroom, still at the same level as the patio. Room high windows allow access and view into the patio. A spacious ‘walk-through closet stair’ leads a few steps down to the bathroom. A door separates the client’s private area from the parents’ lodgings.

Exterior View

From the entrance to the right are the kitchen and dining room. They are positioned at the same height as the patio. An oversized triangular window opens up towards the south and offers a view over the landscape.

Interior View

Around the corner, still at the same level, you’ll find the second living room. This space features views through the triangular window and to the court. From here it is 4 steps down to the parents’ bedroom and bathroom. The bedroom has a window to the south and a view to the garden in the patio. From the sunken bedroom the garden appears to be at ‘desk level’. The court serves as an internal ‘horizon’; the rooms revolve around it, both in plan and in section, and as such offer varying views and perspectives onto it.

Model 01

Model 02

Model 03

Model 04

Model 05

Model 06

Model 07

Related posts:

Contact NL Architects + yo2

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Canon: Productive All in one Large format printing
Graphisoft ARCHICAD 19 Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Get Connected
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy