Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The B Tower in Rotterdam, The Netherlands by Wiel Arets Architects

June 9th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Wiel Arets Architects

The B Tower is located in the centre of Rotterdam, immediately adjacent to the Bijenkorf department store designed by Marcel Breuer in the late 1950s. Because of its commercial context the site below the Bijenkorf’s roofline is to be fully occupied, while above it, just thirty per cent of the lot towards the sunken shopping mall Beurstraverse, has been released to build a high-rise tower. In order to avoid splitting the project into a basement and a tower, the design stacks three volumes of similar height. The ground-related volume contains a fashion store, The Sting, and a car park; the two upper volumes contain apartments.

B Tower

  • Architects: Wiel Arets Architects
  • Project: The B Tower
  • Location: Hennekijnstraat, Rotterdam, The Netherlands
  • Project team: Wiel Arets, Bettina Kraus, Carsten Hilgendorf, Joris van den Hoogen
  • Collaborators: Kam Bava, David Luque, Marie Morin, Deniza Radulova, Sash Reading, Jasper Stevens, Michal Switalski, Cindy Wouters, Aynav Ziv
  • Software used: Vectorworks

B Tower Ground

  • Furniture design: Wiel Arets Architects
  • Date of design: 2006
  • Date of completion: 2011
  • Client: MAB Bouwfonds
  • Program: Retail, housing and parking
  • Area: 12.500 m2
  • Consultants: Ingenieursbureau Zonneveld B.V., Valstar Simonis raadgevende ingenieurs, Cauberg Huygen raadgevende ingenieurs
  • Bibliography: Peter Kaufmann, ‘Ich glaube an Kräfte, die an einem bestimmten Ortwirken’, Architese, (03/04 2005) p 34-39

Accordingly, the entrance to the store faces the pedestrian precinct whereas the private and service parts of the building can be accessed from the side road. The minimized core of the high-rise can access up to six apartments per floor so as to keep up with changing market demands. The shifting of volumes in and out of alignment defines two areas of different depth in relation to the central circulation, resulting in two principal layouts for the apartments. In the less-deep ones, the bathroom gives a view of the city.

Analogous to Breuer’s building, the façade is not related to the separate levels but to the respective volumes. The skin, which consists out of alternating glazed and aluminum panels, is an extrusion of the bottom plan. A series of cantilevered balconies clustered in a few lines takes care of the larger scale.

Related posts:

Contact Wiel Arets Architects

Tags: ,

Categories: Tower, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy