Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Gapyong Space Invader in Northeast of Seoul, South Korea by NL Architects

 
June 12th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: NL Architects

Our good friend Young Joon Kim asked us to join forces in a competition for a residential development in the area of Gapyong, not too far from Seoul. Yo2 has been developing the masterplan and invited MSA (Marina Stankovic and Tobias Jortzick), CAT (Kazuhiro Kojima), Unsangdong (Joon Gyo Jang), FOA (Alejandro Zaera-Polo) and NL to participate.

Gapyong Space Invader

  • Architects: NL Architects
  • Project: Gapyong Space Invader
  • Location: Northeast of Seoul, South Korea

Side View

The ambition of yo2 and Kolon EC, the client for this project, is to create an environment that can serve as an alternative for the typical tower block. This typology has dominated the cityscape of urban Korea in the last 30 or so years. Would it be possible to offer a more suburban lifestyle with a similar density?

Gapyong Space Invader

The masterplan consists of an array of housing types on the slope of a hill overlooking a valley and the North Han River. Each ‘height line’ has been developed by different architects. We were allocated a stretched plot surrounded by forest on the steepest part of the development.

Exterior View

The Gapyong Space Invader consists of a stacked unit: one single story bungalow below and a two story apartment on top. The units are grouped into clusters of four; a narrow patio or alley separates the units. Four of these ‘mats’ are arranged in a sequence, a frozen 3D cascade.

Exterior View

The lower house is about eighteen meters long and seven and a half meters wide. It features windows on three sides that overlook the 3 connected gardens. A technical zone in the dark area of the house serves as a backbone. The three sleeping rooms face the surrounding forest and the living room opens up to the court.

Street View

The house on top in principle is the same size, but is cut on two thirds of the length. The short section is placed on top: a friendly ziggurat comes into being. The second level has large ‘balconies’ on both ends that actually can be considered gardens; a fairly thick layer of soil will allow plants, trees and even vegetables to grow on the balcony. The new ground level that is thus introduced will hopefully evoke the impression of a real ground related dwelling, which in some conditions can function as a psychological advantage. Apartment becomes House.

Street View

The top dwelling has four outdoor spaces of about 18m2: plenty of space to place for gardening, relaxing, playing and for storing your Kimchi.

Street View

Gapyong Space Invader

Gapyong Space Invader

Related posts:

Contact NL Architects

Tags: ,

Category: Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy