Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bakkegaard School in Skolebakken, Denmark by CEBRA Architects

June 23rd, 2011 by Sumit Singhal

Article source: CEBRA

Bakkegaard School
is a combination of development, conversion and extension and it is a part of the SKUBproject – a school development project involving all schools in the municipality of Gentofte.

Outer Space (Image Courtesy Adam Mørk)

  • Architects: CEBRA Architects
  • Project: Bakkegaard School
  • Location: Skolebakken, Gentofte, DK
  • Commission: Public
  • Type: Partnering
  • Category: Play and Learning
  • Client: The Minicipality of Gentofte

Bakkegaard School (Image Courtesy Adam Mørk)

  • Year: Completed 2006
  • Purpose: Primary school
  • Size: 6.200 m² + 1.800 m², new building & conversion
  • Budget: DKK. 90 mil. excl. VAT
  • Prizes: Nominated for the Mies van der Rohe award 2006
  • Service: Proces, deveopment and architectural services
  • Cooperation: SRL Architects, SKUB and Kragh & Berglund
  • Photography: Kragh & Berglund Landskabsarkitekter, Adam Mørk

Bakkegaard School (Image Courtesy Adam Mørk)

The project involves conversion of the existing 3-form school as well as an extension containing sports centre, lecture hall and canteen. The background for the project is a value based programme developed by the school in cooperation with SKUB. The programme combines a set of values, which are to form the basis of the everyday life in the new Bakkegaard Skole.

Exterior View (Image Courtesy Adam Mørk)

CEBRA had in cooperation with Søren Robert Lund Architects a constant dialogue with the school transforming the value based programme into an outline proposal for the new school.

Exterior View (Image Courtesy Adam Mørk)

The project is a combination of development, rebuilding and extension and it forms part of a school development project – including all schools in the municipality of Gentofte. The project involves rebuilding of the existing school with three-form entry as well as the building of an extension of approximately 1800 m2 containing sports centre, lecture hall and canteen.

Interior View (Image Courtesy Adam Mørk)

The new building acts as a landscape connecting the school on several levels, and new spaces are created for the common use of school and leisure. The new sports centre, the assembly hall in the main building, the educational service centre in the old gyms and the café and workshops in the pavilion used during the introductory period are woven together and act as one coherent room for common activities. The roof of the building is an elevated school yard, which opens for new possibilities for exploitation of the outdoor areas. From the roof there is connection down to the main access roads, the pavilion with workshops and the playground for the introductory period as well as up to the pupils’ home quarters and project rooms.

Sport Hall (Image Courtesy Adam Mørk)

The outdoor areas form an essential part of the educational spaces of the school. It is consequently of decisive importance that there is easy access from the school buildings to the open air. By opening up the school the indoor and outdoor areas will from an educational point of view interact naturally. The outdoor facilities should emanate a feeling of security and be challenging at the same time, with a possibility of defining them in many different ways and in many different connections.

Outer View (Image Courtesy Kragh & Berglund Landskabsarkitekter)

With the new sports centre Bakkegaard is no longer only a school but a forum where the school interacts with the local community. Due to the central position of the sports centre it will become the pulsating heart of the school. With the many possibilities and functions offered by the sports centre it will become the natural meeting point in the school for pupils and employees as well as others using it for leisure from early morning till late in the night.

Image Courtesy Kragh & Berglund Landskabsarkitekter

With this project we have paid much attention to the continuous development where the values of the school, sketches of physical frames and visions for new ways of working influence each other in a common, progressive process. It was essential to create an open process giving room for all participants to become wiser during the progress.

Image Courtesy Kragh & Berglund Landskabsarkitekter

CEBRA has made this project in collaboration with SRL Architects.

Image Courtesy Kragh & Berglund Landskabsarkitekter

Image Courtesy Kragh & Berglund Landskabsarkitekter

Image Courtesy Kragh & Berglund Landskabsarkitekter

Children (Image Courtesy Kragh & Berglund Landskabsarkitekter)


East and west Facade

Related posts:

Tags: ,

Category: School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy