Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Jewell in Melbourne, Australia by Kavellaris Urban Design

 
June 23rd, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Kavellaris Urban Design

The subject site fronts a main street (Union Street) to the south and a private car park that abuts and wraps around the northern and eastern interfaces of the site.  The car park service’s RMIT University and is wedged between the subject site and a railway corridor. And although the car park is a private space it is utilized as a public thoroughfare from the Jewell train station opposite the University and from Dawson Street to the North.  As a result, these site conditions provided for a building that is highly visible without any obstruction.  This was a site condition that we capitalised on and exploited!

Exterior View

The Jewell project draws on classical design principles which we consider to be not only relevant to contemporary urbanism and architecture, but are design strategies that are essential for good design.  The areas of our investigations were, the entry into the building, constructing key and strategic views and the manner in which the building addresses the prominent corners within its context.  We incorporated these design strategies to construct a dialogue with the various interfaces which informed our master plan and design process.

Front View

Our scheme employs passive and active environmentally sustainable technologies and design strategies that were the foundation to the planning of the building. We incorporated landscaped streets and laneways within the subject site to provide spatial separation between dwellings an enable every habitable space to receive natural light and ventilation. In addition, these separations allow the spaces to be naturally cross ventilated thereby minimising the need for air-conditioning.  Low emission lighting complimented with solar panels further reduced the carbon footprint of the complex. We also incorporated a 40,000 litre underground storm water collection tank that is used for toilet flushing.

Night View

The rhythmic boxed formed geometries are referential variations of the same architectural language resulting in a sculptured building that evokes a sense of movement.  As the building is experienced from the various vantage points, the building form takes on different readings to people in trains, cars, on bicycles or walking pedestrians. This movement is reinforced by the reflective nature of the facades metallic cladding that changes the textural qualities and colour of the building with the varying light and shadows of the day.

Night View

The asymmetrical composition of slipping corners that wrap around the northern and southern edges of the building blur the boundaries from the converging facades into a continuous architectural expression.  We studied the column motifs of Robert Venturi’s design for the Sainsbury Wing at the Nation Gallery in London and incorporated the manner in which the columns negotiated the corner intersections into our design.

Exterior View

The southern elevation has been specifically design with a constructed view of the building typical of the classical order when viewed from Watson Street. Vertical strip windows capture the opposing perspective providing a visual connection and a conclusion to the journey for occupants that have entered the building from Watson Street. The accented double height entry void that interrupts the rhythmic articulation of the composition emphasises and clearly announces the entry into the building as seen from Watson Street.

Exterior View

We used three species of timber to accent elements of the composition in order to establish an immediate dialogue with the juxtaposed buildings that share the same materiality and also to provide a striking contrast between urban and organic materials. These synergies add to the drama and accentuate the sculptured qualities of the building.

Side View

Exterior View

Side View

Aerial View

Wash Basin

Interior View

Hall

Road View

Side View

Exterior View

Side View

Related posts:

Contact Kavellaris Urban Design and Kavellaris Urban Design

Tags: ,

Categories: Housing Development, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy