Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Protected House in Zoetermeer, the Netherlands by Möhn + Bouman Architects

June 23rd, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Möhn + Bouman Architects

This two-storey housing block for 24 mentally disabled is built within an existing neighbourhood. Here, 12 people live in 2 groups, and 12 people in an autonomous unit, all supported by medical facilities and a small team of caregivers.

Main View (Image Courtesy Sarah Blee)

  • Architects: Möhn + Bouman Architects
  • Project: Protected House
  • Location: Zoetermeer, the Netherlands
  • Building Costs: € 2.550.000,-
  • Floor Space: 1750 m2 (excluding external storage space)

Exterior View (Image Courtesy Sarah Blee)

  • Volume: 5260 m23
  • Design: 2008
  • Completion: 2011
  • Photographs : Sarah Blee, mbarch.

Exterior View (Image Courtesy Sarah Blee)

It is the clients strong intention to integrate diabled people as much as possible within normal society. Much effort has been put into creating social acceptance of this group within their new neighbourhood, which succeeded thanks to close involvement of client, neighbours and a sensible building contractor. To keep and further enhance acceptance, interaction of the disabled towards the neighbourhood have to be controlled; on the other hand the vulnerable inhabitants need privacy and reduction of stimuli.

Protected House (Image Courtesy Sarah Blee)

As a key issue of the design, the interaction of the building and its inhabitants with the environment is regulated  by a white concrete platform, densely planted with a screen of birch trees.

Street View (Image Courtesy Sarah Blee)

It is surrounding the building and its backgarden. In summer the trees provide shade, in winter they loose their leaves, allowing more light to penetrate the building.

Exterior View (Image Courtesy Sarah Blee)

The building itself is clad with black concrete elements. With its vertical structure and integrated raw white stone blocks, this facade acts as a diapositive background for the screen of trees, loosely inspired on Ansel Adams’ Aspen photographs.

Interior View (Image Courtesy Sarah Blee)

At the corner of the building the white platform is lifted to introduce a large, completely open corner, interacting with the surrounding public space. Here a large social meeting- and dining room is dominant along with supporting facilities. The main entrance is positioned here, right at the fold of the concrete platform. To guide people inward, the fold is extented as a twisting wall, leading towards an organically shaped connection to an atrium on the first floor, which gives access to the autonomous dwellings and a roof terrace above the entrance.

Interior View (Image Courtesy Sarah Blee)

Staircase (Image Courtesy Sarah Blee)

Night View (Image Courtesy Sarah Blee)

Window (Image Courtesy mbarch)

Related posts:

Contact Möhn + Bouman Architects and Möhn + Bouman Architects

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy