Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Aatrial house in Opole, Poland by Robert Konieczny

June 30th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Robert Konieczny


The house is situated in Poland, close to Opole. Majority of low density settlement in the surroundings is formed of “cube – houses”, buildings typical for the 1970’s.

Exterior View

  • Architect: Robert Konieczny
  • Name of Project: Aatrial house
  • Location: Opole, Poland
  • Collaboration: Marlena Wolnik, Łukasz Prażuch
  • Site area: 10057 m2
  • Usable floor area: 659,57 m2
  • Volume: 2055 m3
  • Design: 2002-2003
  • Construction: 2003-2006


One hectare site near the forest, where the building is designed has only one weak point: south-western access. An obvious conflict develops between the driveway and the garden. The idea arose to lower the driveway in order to separate it from the garden. This prompted another idea – of a driveway leading inside to the ground floor level, from underneath the building, which became possible thanks to the creation of an inner atrium with the driveway in it.

Night View

New type of the house

As a result, the building opens up onto all sides with its terraces in an unrestricted manner, and the only way to get into the garden is through the atrium and the house.

This in turn has made it possible to obtain a new spatial model of the house, which is the reverse of an atrial building. The aatrial house is closed to the inside and opened to the surroundings.

Exterior View

Structure and materials

The gateway is situated in the highest point of the site sloping to the east side. The 10 metres wide driveway following slope’s declivity, was additionally lowered underneath the ground level, while the garden was partly raised above this level. As a result, the garden is separated from the driveway and the surroundings with a 2.5m high retaining wall. The building was situated on the garden level. For the sake of neighboring buildings, typical polish “cube – houses” arisen it 1970’s, the structure of the house results from various transformations of a cube.

Exterior View

As a result of stretching and bending particular surfaces of the cube, all the walls, floors and ceilings were defined, together with inner atriums and terraces. This principle of formation has not only created the structure of the house, but also defined interior and exterior architecture, including use of materials. The building is a reinforced concrete monolith, and concrete is at the same time the finishing material of the transformed cube, while all additional elements are finished with dark ebony. The driveway and retaining walls were made out of quarried granite blocks, the material characteristic for the surroundings.


Exterior View

Aatrial House

Exterior View





Site Plan

Ground Floor Plan

First Floor Plan


Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy