Open side-bar Menu

Archive for June, 2011

Tower Skin in Sydney, Australia by Laboratory for Visionary Architecture

Tuesday, June 21st, 2011

Article source: LAVA

What initially began as a speculative proposal to reshape the UTS tower on Broadway has evolved into a broader architectural idea for re-purposing inefficient or outdated buildings as an alternative to demolishing and rebuilding ( which comes with a huge financial and environmental expense) LAVA has developed a simple, cost effective and easily constructed building skin that can potentially transform the identity, sustainability and interior comfort of an existing structure such as the UTS tower.

UTS Tower Night (Image Courtesy LAVA)

  • Architects: Laboratory for Visionary Architecture/LAVA
  • Project: Tower Skin
  • Location:Sydney, Australia
  • Team: Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck,  Jarrod Lamshed, Erik Escalante, Esan Rahmani, Niklas Muehlich, Kim Ngyuen Ngoc, Anh-Dao Trinh, Jonas Epper  Stefan Bassing, Simone Martin,


Flowing Gardens in Xi’an, China by Plasma Studio

Tuesday, June 21st, 2011

Article source: Plasma Studio

The International Horticultural Expo becomes instigator and core for the redevelopment of a large area between the airport and the ancient city center of Xi’an, known as the home of the Terracotta Army and business centre of the vast Chinese interior. Plasma Studio with collaborators GroundLab and LAUR Studio won this invited international competition with a radical self-sustainable vision for the future: Flowing Gardens creates a consonant functionality of water, planting, circulation and architecture into one seamless system.

Image Courtesy Plasma Studio

  • Architects: Plasma Studio
  • Project: Flowing Gardens- Xi’an International Horticultural Expo 2011
  • Location: Xi’an, China
  • Client: Chan Ba Ecological District
  • Use: Landscape / Cultural
  • Site area: 37 Hectares


Brownstone Bar in Shanghai, China by Kokaistudios

Tuesday, June 21st, 2011

Article source: Kokaistudios

The ‘Brownstone’ is a cocktail lounge located in the Surpass Court of Yonjia Lu 570, emerging epicenter of Shanghai night life. It was developed as a prototype for a venue of new concept in co-operation with ‘Blue Horizon Hospitality Group’ (Blue Frog).

Counter View (Image Courtesy Charlie Xia)

  • Architects: Kokaistudios
  • Project: Brownstone Bar
  • Location: Shanghai, China
  • Floor area: 130 sqm
  • Design period: June-August 2010


BMW Motor Munich in Barcelona, Spain by EQUIP Xavier Claramunt

Tuesday, June 21st, 2011

Article source: EQUIP Xavier Claramunt

It was proposed to intervene on existing industrial premises at the entrance to the city of Sabadell from the motorway in order to adapt it for use as headquarters of a high-end car dealer. The first stage of the work entailed the completion of the existing construction in order to occupy the entire available space; the second stage involved rearranging the resulting space, through the construction of an intermediate forging. The third one transforms the building into a true advertisement of itself through the iconic assimilation of the metallic protection barriers that extend along the edges of roads and motorways; in this way, the façade of the construction becomes a replica on a giant scale of this metallic profile of sinous section.

BMW Motor Munich (Image Courtesy Adrián Goula)

  • Architects: EQUIP Xavier Claramunt
  • Project: BMW Motor Munich
  • Location: C. Joan Costa i Deu 133-134, Sabadell (Barcelona)
  • Promoter/owner: Comercial Alari S.A.
  • Authors: EQUIP Xavier Claramunt, Martín Ezquerro, Miquel de Mas
  • Collaborators: Yago Haro, Marc Zaballa, Josep Piera, Pau Vidal, Ho-Sang, Anne-Sophie de Vargas


Baldry Gardens Health Centre in Streatham, South London by Henley Halebrown Rorrison

Tuesday, June 21st, 2011

Article source: Henley Halebrown Rorrison

Henley Halebrown Rorrison has completed a new GP surgery and community health centre in Streatham, South London. The building has been delivered under the LIFT Initiative on behalf of Building Better Health.

Exterior View (Image Courtesy Nick Kane)

  • Architects: Henley Halebrown Rorrison
  • Project: Baldry Gardens Health Centre
  • Location: 293 Streatham High Road, London SW16 3NP
  • Gross internal area: 1030 sq m
  • Value: £3 million
  • Developer: Building Better Health
  • Tenant: NHS Lambeth (and Dr James Hill and Dr Roma Cartwright)
  • Funding: Delivered under the Local Improvement Finance Trust (LIFT) initiative


Australian Pavilion in Shanghai, China by Wood Marsh Architecture

Sunday, June 19th, 2011
Article source: Wood Marsh Architecture 

The Australian pavilion has been designed to read in its surrounds as a bold sculptural form, both modern and organic. Set in a stark abstract landscape of the World Expo Site, the sensuous ribbon of the facade generates an undulating form which is designed to have no obvious front, rear or sides. The prominent entry is articulated by a large glazed tear and illuminated signage. The form varies dramatically as one moves through the surrounding streets.

Australian Pavilion World Expo 2010 Shanghai


Denver Central Platte Campus in Denver, Colorado by RNL

Sunday, June 19th, 2011

Article source: RNL

Denver Central Platte Campus (DCPC), in Denver, Colorado, was designed and constructed for the City and County of Denver’s Public Works Department. The project is 105,000 sf and is sited on an 18-acre campus. This one stop shop provides state-of-the-art facilities for Fleet Maintenance, Solid Waste Management, Street Maintenance, Traffic Engineering and Right-of-Way Enforcement, including office/warehouse, vehicle maintenance building, covered and heated vehicle storage, fuel and wash facilities and salt and magnesium chloride storage. Located along the South Platte River and adjacent to Interstate 25, the six-building campus is highly visible, making the overall design aesthetic and the project’s integration into the surrounding urban context a key consideration in addition to optimal operational functionality and sustainability.

© Ed LaCasse

  • Architect: RNL
  • Formal name of building: Denver Central Platte Campus
  • Location: Denver, Colorado, USA
  • Date completed: September 2010
  • Associate architects: NA
  • Interior designer: RNL
  • Landscape: RNL
  • Photographer(s) : © Ed LaCasse


Mosque Architecture by Iki Architecture

Saturday, June 18th, 2011

Article source: Iki Architecture


Transparency and simplicity which are the basic principles of Islam, are the most basic fundamentals that shape our proposals.

The habit for arranging the worshipping area with Qibla direction was continued to be organized in a square form. The surrounding for this square form should be a transparent “Glass Lantern”. So that an idea emerged to create a “glass prism” where the carrying blocks and surfaces are formed by the same material in which  the worshipping area will have an visual quality of the highest degree between the exterior day light and the worshipping area. In order to capture strong mystical ambiance, all the verses of the Quran were stamped on the transparent walls and ceiling surfaces.

Exterior View

  • Architect: Iki Architecture
  • Name of Project: Competition of İdea regarding Mosque Architecture
  • Software used: Autocad , 3dsMax


Masterplan “Juzne Centrum” in Brno, Czech Republic by CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS

Saturday, June 18th, 2011


Ondrej Chybik and Michal Kristof, the ex-PPAG and ex-BIG architects living and working in Slovakia and Czech Republic, has shared with us the winning project recently awarded by the “Cena Juhomoravskeho kraja 2010”.  The alternative masterplan of “Juzne Centrum” in Brno, big brownfield in the 2nd biggest city of Czech Republic, is driven by local activists groups, academic institution of Faculty of Architecture at University of Technology in Brno. The project incorporates the principles of ecology and economy towards common good and creates a new ecolomic urban design.

Model (Images Courtesy CHYBIK + KRISTOF AA)

  • Name of Project: Masterplan “Juzne Centrum”
  • Location: Brno, Czech Republic
  • Partner in charge: Michal Kristof
  • Year: 2010
  • Author: Michal Krištof
  • Collaboration: Local planning/Karel Havlis, Ecology/Erik Rombaut, Activists/Matej Hollan
  • Size: 600 000 sqm
  • Images: Courtesy of CHYBIK + KRISTOF AA


Kloden in Hou, Denmark by Cebra Architect

Saturday, June 18th, 2011

Article source: Cebra Architect

Kloden is a 3.500 m2 extension of the Egmont High School in Odder Denmark – a school where mostly young adults live for a period of time in order to develop themselves and acquire new skills and knowledge. This particular school has a program for people with handicaps and some 50 % of the people attending the Egmont High School have some kind of handicap – they are either blind, mentally challenged or just missing a body part. This new extension is a sports facility for the students, but it is open for the general public as well. As such it must be a state of the art project when it comes to handicap friendly solutions as well as a new land mark for the school and the local town of Odder.


  • Architects: Cebra Architect
  • Project: Kloden
  • Location: Hou, Denmark
  • Client: Egmont Folk High School
  • Year: 2009
  • Purpose: Sports
  • Surface area: 59.200 sq.ft
  • Commission: Competition – shared first prize


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy