Open side-bar Menu

Archive for July 5th, 2011

Pavilion 21 MINI Opera Space in Munich, Germany by Coop Himmelb(l)au

Tuesday, July 5th, 2011

Article source: Coop Himmelb(l)au


The task which we had to solve with our design was to create a space with 300 seats (or 700 standing spectators) for experimental performances of the Bavarian State Opera. The Pavilion should be dismountable, transportable and re-mountable and make the respective urban space distinctive through its shape.

Night View (Images Courtesy Duccio Malgamba)

  • Architect: Coop Himmelb(l)au
  • Name of Project: Pavilion 21 MINI Opera Space
  • Location: Munich, Germany
  • Images: © Duccio Malgamba
  • Client: The Free State of Bavaria represented by The Bavarian State Opera Munich, Germany
  • General contractor: Frener & Reifer Metallbau GmbH, Augsburg, Germany
  • Acoustics: ARUP, London, UK


Paul Valery High School in Menton, France by N + B architects

Tuesday, July 5th, 2011

Article source: N + B architects

Paul Valery Highschool buildings in MENTON, France was recently restructured and extended by N+B architects. the project took into account the notions of flexibility, environmental use functionality and to enable the programmatic entities to be linked together around exterior spaces. The ambition of this project is to offer a coherence set in a specific environment.

Evening View (Images Courtesy Paul Kozlowski)

  • Architect: Elodie Nourrigat & Jacques Brion – N + B architects
  • Name of Project: Paul Valery Highschool
  • Location: Menton, France
  • Client: Région Provence Alpes Côtes d’Azur
  • Program: restructuration and extension of the high school Paul Valéry – sustainable project
  • Photograph: Paul Kozlowski



Tuesday, July 5th, 2011


“Architecture is a mixture of NOSTALGIA and ANTICIPATION, the co-existence of history and vanguard”. (JEAN BAUDRILLARD)

The new Drawing and Illustration Centre of ABC appears with the will to become an artistic reference at an international level and also a symbol of the cultural offer in Madrid. Its installation in the building of the old factory in Calle Amaniel, must respond to an intervention that is appropriate for a historical building, without renouncing to express its contemporanean centre nature with a wide cultural and artistic offer linked to the most avant-garde institutions within our context.

Images Courtesy JESÚS GRANADA

  • BUILD COST: 3.681.606,84
  • Software used: Autocad, Photoshop, and Sketchup


Lichtstrasse 9 in Basel, Switzerland by HHF architects

Tuesday, July 5th, 2011

Article source: HHF architects

One of the qualities of the residential and industrial area of St. Johann in Basel is the close coexistence of old and new buildings. This coexistance is kept and emphasized in the proj­ect. For this reason, only one of the four existing houses on the corner parcel will be replaced by a new one: Lichtstrasse 9; while Lichtstrasse 11 and Kraftstrasse 1 will be renovated and profit from the new built infra­structure.

Exterior View

  • Architect: HHF architects
  • Name of Project: Lichtstrasse 9
  • Location: Basel, Switzerland
  • Function: Apartment building
  • Planning and Construction: 2007-2009
  • Client: private
  • Team: HERLACH HARTMANN FROMMENWILER with Cella Hubel, Walter Gloor, Yujin Hirase, Daichi Takano, Christian Weyell


Rotterdam Market Hall in The Netherlands by MVRDV

Tuesday, July 5th, 2011

Article source: MVRDV

At the place where Rotterdam was founded, near the historic Laurens church, the Market Hall will be realized as a new urban typology. The Market Hall is a sustainable combination of food, leisure, living and parking. Fully integrated to enhance and use the synergetic possibilities of the different functions, a public building emerging from housing.

Bird Eye View (Images Courtesy Provast)

  • Architect: MVRDV
  • Name of Project: Rotterdam Market Hall
  • Location: Rotterdam, The Netherlands
  • Competition: 1st prize, 2004
  • Start construction: last quarter of 2009
  • Images: © Provast
  • Section: © MVRDV


Owari Orthodontic Office in Aichi, Japan by Akinari Tanaka

Tuesday, July 5th, 2011

Article source: Akinari Tanaka

This dental Clinic is in suburb of Nagoya, Japan. The demand of the client is the room which can be relaxed and the noticeable outside.

Night View 01 (Images Courtesy Yuko Tada)

  • Architect: Akinari Tanaka
  • Name of Project: Owari Orthodontic Office
  • Location: Aichi, Japan
  • Project area: 154.86sqm
  • Site area: 483.20sqm
  • Project year: 2007
  • Photographs: Yuko Tada


Bay Ship and Yacht Company in Alameda, California by estudioOCA / Omg

Tuesday, July 5th, 2011

Article source: estudioOCA / Omg

This project serves as an extension of the Bay Trail, part of what will be a 500-mile network of bicycle and walking trails connecting 47 cities throughout the San Francisco Bay Area. This section begins at the Alameda Ferry station and continues through an industrial corridor, along the property of the Bay Ship and Yacht Company.

Bayship 01 (Images Courtesy Bryan Cantwell)

  • Architect:estudioOCA/ Omg
  • Project Name: Bay Ship and Yacht Company
  • Location: Alameda, California
  • Completion Date: 2008
  • Photographer: Bryan Cantwell
  • Software used: AutoCAD
  • Designers: Bryan Cantwell and Matthew Gaber
  • Design Firms: estudioOCA / Omg
  • Client: Bay Ship and Yacht Company
  • Project Size: 2,500 Sq. Meters
  • Services Provided: Conceptual Design, Design Development, Construction Documentation


18.36.54 residence in Connecticut by SDL

Tuesday, July 5th, 2011

Article source: SDL

The living space of this Connecticut residence is formed by a spiraling ribbon of 18 planes, defined by 36 points connected by 54 lines. This pure and dynamic architectural form generates distinctive interior spaces while dramatically framing both near and distant landscape scenes.  Large glass planes virtually disappear within the ribbon, allowing unimpeded picturesque views of 18th century hay meadows and giant oaks. Circulation through kitchen, living, dining, and sleeping areas is seamless and free-flowing, as is the distinction between interior and exterior space.  Challenging both traditional and modern notions of “the house in the landscape,” this design gives nothing of itself up to its natural setting, but selectively incorporates the elements therein for the enhancement of both house and landscape.


Exterior View (Images Courtesy SDL)

  • Architect: SDL – Studio Daniel Libeskind
  • Name of Project: Connecticut residence
  • Location: Connecticut, New York, USA
  • Commission: January 2007
  • Completion: 2010
  • Photo Credits: ©SDL


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy