Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Chapel of Rest in Lanzarote, Spain by MPC Architectos

 
July 6th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: MPC Architectos

This project provides for the extension and reform of the existing Chapel of Rest in the town of San Bartolome of Lanzarote Island (Spain) in order to resolve functional deficiencies:

  • Lack of shelter spaces along the main existing building to avoid the persistent winds of the Island.
  • Deficient current space layout.
  • Inaccessible design for Disabled people.
  • Non-existent cooling & heating infrastructure.
  • Need for closing gates in the site.

 

© Jin Taira

  • Architects: MPC Architectos
  • Project: Chapel of Rest
  • Location: San Bartolomé. Lanzarote Island (Spain)
  • Construction: 2009-2010
  • Architect Team: MPC/ Vicente Mirallave+ Flora Pescador+ Ángel Casas+ Jin Taira
  • Structure: Antonio Cárdenas
  • Construction Company: Guadayca
  • Client: Municipality of San Bartolomé of Lanzarote
  • Built Surface Area: 616M2
  • Budget: 161796,79 Euros
  • Photographer: Jin Taira
  • Software used: Designed in Autocad; final diagram renders used FormZ

 

© Jin Taira

The new intervention on the existing chapel of rest seeks to respect and dignify the usage of the space under a common architecture vocabulary: the white and prismatic volumes above the black volcanic grave characteristic of the Island of Lanzarote. A continuous lattice skin surrounding the project connects the extension to the existing building in order to answer to the shelter, climate and security requirements. The solution provides an integral and optimal space for the needs of the municipality of San Bartolomé based in three aspects.

© Jin Taira

THE BOX

An extension volume is projected in the west side of the existing building. The new addition building will provide a new entrance, a distribution space connecting with a ramp the both level of the interior garden space and a shelter environment opened to a surrounding garden to the south, and open to the views of Guatisea and Montaña Blanca Mountains. The building is a one room box of 9x9meters stepping down the mild slope of the site to resolve the height difference of 1.5 meters of the interior garden space.

THE INTERIOR GARDEN

A white aluminum lattice-skin connects the interior box space with the interior garden space creating a continuous sequence space that integrates the whole intervention.

THE EXISTING BUILDING

A new structure is proposed in order to provide a flexible space in the existing building giving the possibility to operate in the chapel with one or two separated spaces.

© Jin Taira

 

© Jin Taira

Diagram

© Jin Taira

Diagram


Diagram


Diagram


Diagram

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, FormZ, Mixed use

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy