Open side-bar Menu

Archive for July, 2011

Benthem House in Almere, The Netherlands

Friday, July 8th, 2011

Article source: Benthem Crouwel Architekten

The house is one of ten prize-winning designs in a competition, subscri­bed in 1982 in Almere. The brief for the competition was: design a house without bordering for building rules and -restrictions (that is: other than basic structural- and fire prevention-demands). The prize: free use of a building site for a period of 5 years (costs of building for competitors), leaving no traces on site after 5 years. This last restriction was starting-point for a quick design-exercise, starting at 5 am at the last day of entry, with a last minute entry at 4 pm.

Exterior View (Images Courtesy Mr. Jannes Linders)

  • Architect: Benthem Crouwel Architekten
  • Name of Project: Benthem House
  • Location: Almere, The Netherlands
  • Design: Benthem Crouwel Architekten bna, 1982
  • Structural engineering: Benthem Crouwel Architekten bna, Ingenieursburo Starmans, Utrecht
  • Heat and air-technology: Benthem Crouwel Architekten bna
  • Construction: Benthem Crouwel Architekten bna 1983/1984
  • Photographer: Mr. Jannes Linders


Princeton University, Frick Chemistry Laboratory in New Jersey by Hopkins Architects

Thursday, July 7th, 2011

Article source: Hopkins Architects

A chemistry research building aiming to become a new standard in energy efficient design. The project is for a low-energy use research laboratory and teaching facility that will meet the highest technical specifications, while providing an attractive working environment.

Night View

  • Architect: Hopkins Architects
  • Name of Project: Princeton University, Frick Chemistry Laboratory
  • Location: New Jersey, USA
  • Time: 2010
  • Details: Value £120m
  • Size: 22,296m2
  • Client: Princeton University


Tubo Hotel in Tepoztlan, Mexico by T3arc

Thursday, July 7th, 2011

Article source: T3arc

The idea came when we built Cafe Five where we saw the need to adapt an inexpensive room for users. In our search for solutions, find the work of the architect Andreas Strauss in 2006 recycled concrete pipes to bring in a hotel room. We managed to recycle the tube diameter by 2.44m long and 3.50m to make our bathroom our client decided to make a hotel with the same characteristics as Desparkhotel. On a ground that is located on the outskirts of Tepoztlan, with excellent panoramic views of the Sierra del Tepozteco and in a wooded setting of unusual features, has been generating a unique natural environment and for our purpose.

Image Courtesy Luis Gordoa

  • Architects: T3arc
  • Project: T3arc Workshop for Art and Architecture
  • Location: Tepoztlan, Morelos, Mexico
  • Construction: Robb Anderson
  • Structural analysis: Tubocretos of Morelos.
  • Photographs: Luis Gordoa
  • Date of construction: 2010


166 Perry Street in New York by Asymptote Architecture

Thursday, July 7th, 2011

Article source: Asymptote Architecture

On Manhattan’s West Side, a collection of newly designed buildings are redefining the western edge of the West Village on the Hudson River, a trend kick started by Richard Meier’s glass and steel towers sitting alongside the West Side Highway. Asymptote Architecture was commissioned to build a new entry into the mix of high-end condominium projects situated on low-key residential streets among mid-twentieth-century building stock. Asymptote’s project at 166 Perry Street adjoins the first of Meier’s three towers and is simultaneously an antidotal design and a formal and tectonic play off of Meier’s buildings.

Night View

  • ARCHITECT: Asymptote Architecture
  • NAME OF PROJECT: 166 Perry Street
  • LOCATION: New York, USA
  • SIZE: 50,000 sq. ft.
  • DATE: 2006 – 2010
  • CLIENT: Perry Street Development Corp.


  • STRUCTURAL ENGINEER: Robert Silman Associates, P.C.
  • FACADE CONSULTANT: Front, Inc., Heitmann & Associates
  • LIGHTING CONSULTANT: Tillotson Design Associates


Residence at Punkunnam in Kerala, India by Lijo Reny Architects

Thursday, July 7th, 2011

Article source: Lijo Reny Architects

The compound wall is a simple contemporary design, which breaks at two points, on either side of the site, to form horizontal openings that give a glimpse of the serene landscape within. The compound wall was designed in this fashion so that it compliments the building within it. It accommodates two entries to the site, a vehicular gate & a wicket gate. The wicket gate stands under a gateway that which is totally contemporary and a very good example of how traditional elements can be used in a modern context. The gateway connects the compound wall to the house visually, a point that is missed in most of the houses today.

Residence at Punkunnam (Image Courtesy LIJO RENY architects)

  • Architects: Lijo Reny Architects
  • Project: Residence at Punkunnam
  • Location: Thrissur, Kerala, India
  • Interior & Landscape Design: LIJO RENY architects
  • Project year: 2007
  • Constructed Area: 255,5 sqm
  • Client: Dr. Cijo Jos and Dr. Thushara Cijo
  • Photographs: LIJO RENY architects


Marina Da Gloria in Rio de Janeiro, Brazil by JDS Architects

Thursday, July 7th, 2011

Article source: JDS Architects

Designing a building as the extension of Burle Marx’s Flamengo park is a challenge that demands sensitivity towards the landscape, while at the same time the additional and complex programs of a conventional and commercial center require efficient solutions.

Marina Da Gloria

  • Architects: JDS Architects
  • Project: Marina Da Gloria
  • Location: Rio de Janeiro, Brazil
  • Project Type: offices, Conference Center, Convention, Retail
  • Size: 41.000 m2
  • JDS Partner in Charge: Julien De Smedt, Barbara Wolff


Dream Hub Yongsan IBD in Seoul, South Korea by Studio Daniel Libeskind

Thursday, July 7th, 2011

Article source: Studio Daniel Libeskind

The site for the Yongsan International Business District is strategically and symbolically located within the heart and soul of Seoul, Korea’s historic capital city and is bordered by the picturesque Nam Mountains to the northeast, the majestic Han River to the southwest, and the extensive Yongsan Park to the east. The Master Plan is designed to take advantage of the perfectly positioned and inspiring site which, according to Feng Shui, has the most desirable orientation with the river in front of the site and the mountains behind. Studio Daniel Libeskind is working with Yongsan Development, Co., Inc. on this project.

Night View (Images Courtesy Studio AMD)


Cafe Pavilion in Düren, Germany by architekten martenson und nagel theissen

Thursday, July 7th, 2011

Article source: Martenson and Nagel Theissen Architecture

Site and Commission

The town cemetery in the Eastern part of Düren has taken on the role of a public park. Before, there was nowhere for visitors to the cemetery to shelter nor for large or small funeral ceremonies to take place. The new cemetery and café pavilion is a space where people can encounter each other when things are out of the ordinary. They can grieve together, exchange memories and look for refuge, which they will find under a multifaceted ceiling landscape.

Cafe Pavilion A Moulded Space (Images Courtesy Brigida González)


RAKVERE Summer Theater in Tallinn, Estonia by Kadarik Tüür Arhitektid

Thursday, July 7th, 2011

Article source: Kadarik Tüür Arhitektid

The outdoor theatre stage is built especially for 12 plays during the summer.  Its main architectural goal is to create a closed, comfortable and intimate space that creates an immediate connection with the audience and the actors.

Image Courtesy Noor Eesti

  • Architects: Kadarik Tüür Arhitektid
  • Project: RAKVERE Summer Theater
  • Location: Tallinn, Estonia
  • Photography: Noor Eesti
  • Software used: 3dmax, photoshop, rhinoceros


Newmarket Operations Centre in Canada by RDH Architects

Thursday, July 7th, 2011

Article source: RDH Architects

Municipal operations centres rarely attract attention from architects or the public, but the maintenance of our physical environment and infrastructure is critical to the well-being of any community. The design of the Newmarket Operations Centre aims to celebrate these services through the creation of a new local landmark while meeting complex technical requirements in a robust and economical structure. The project embodies a pragmatic rethinking of the municipal operations centre and sets a new national standard for the design of this under-appreciated building type.

Newmarket Operations Centre (Image Courtesy Tom Arban)

  • Architects: RDH Architects
  • Project: Newmarket Operations Centre
  • Location: Newmarket, Ontario, Canada
  • Construction: 2007-2010
  • Building Area: 6,100 Sq.M.
  • Owner: Town of Newmarket
  • Architect & Prime Consultant: RDH Architects (Bob Goyeche, Tony Lopes, Scott Wilson, Geoff Miller, Carlos Tavares)
  • Sofwtare used: AutoCAD 2008. Modeling was done in Rhino and Google Sketchup.


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy