Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Sant Joan de Reus Hospital in Catalonia, Spain by Mario Corea Arquitectura

 
August 5th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Mario Corea Arquitectura

This project is presented according to the urban requirements of the plot and the guidelines established by the functional program. It must be taken into account that the building, due to its public use and seize, is a very important benchmark for the new technological park and the city of Reus. At the same time, we consider that the facilities are going to give an emblematic and modern image so as to achieve a high architectural quality and efficiency as new hospital.

Aerial View

  • Architects: Mario Corea Arquitectura
  • Project: Sant Joan de Reus Hospital
  • Location:Reus, Barcelona, España
  • Authors: MARIO COREA, LLUIS MORAN, FELIPE PICH-AGUILERA
  • Project Manager: Eugenio TIONI, Agustin ARBALLO
  • Collaborators: Consuelo KOCH, ANDRE MOTA, Nicolás BECCHIS
  • Structure: BIS ARQUITECTES
  • Facilities: ENGYNIA / PGI GROUP

External View

  • YEAR OF THE PROJECT:2006 – 2007
  • YEAR OF BUILDING WORK: 2007 – 2010
  • PROMOTER: Ajuntament de Reus, Servei Catala de Salut, Innova
  • AWARDS: 2010 – NAN Award: Best Energy Integration in Architecture. First Price.
  • AREA: 104.910 m² (991,065 ft²)
  • ESTIMATE: PEM  116.788.321 Euros, PEC  160.000.000 Euros

External View

LEVEL OF INTERVENTION:

  • Restricted competition – FIRST PRIZE
  • Basic and Executive Project,
  • Technical Building Management

Inpatient Room

The objective of the new hospital building project is to take the most of the site features by improving the functional program and its link between the different areas and their surroundings, and also optimizing the vehicular traffic and flow of people. All this is accomplished in the final project organization. After evaluating different alternatives, the project is presented as a major horizontal unit with light wells on which six two-storey hospitalization volumes rest as if they were floating.

Laboratory

These volumes are linked to a large public circulation area (rambla); the slanting facade and the project of some smaller annex buildings give the hospital a more pleasant appearance along with the city, the technological park and the new university campus. The project is organized into two circulation axis or streets. The medical circulation axis, the part that is more in contact with the dual carriageway of Bellisens, is in the north part of the site where the entrances and exits of the parking lot and the technical logistics sector will be built.

Main Entrance

The public circulation axis, located in the south of the site, opens onto a new pedestrian walk. In this large circulation area, that we are going to call rambla, all public entrances to the hospital emerge from a square. The idea of this hospital design is to control its size and make it similar to the urban dimensions, controlling and balancing the landscape impact of such a building in the city.

Main Entrance

The project consists in building a low height hospital, with changes in the existing topography, a big well-lit unit where the general public and the physicians can communicate, with green spaces, evoking nature in the building area. In the facade, where pedestrian accesses are located, the large scale building is softened with two project strategies.

Hall View

On the one hand, the facade plane that covers the whole building is bent over, optically reducing the physical presence of the building and increasing its perspective effect. On the other hand, on the ground floor there are rounded pavilions at a lower scale that receive people, helping to organize the different entrances. In the big area of the public rambla, the personnel, patients and visitors encounter a public square which enters into the building as if it were part of it.

Hall View

Hall View

Patio

Physical Therapy Area

Post Surgery Area

Surgical Room

Waiting Room

Related posts:

Tags: ,

Category: Hospital

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy