Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Pabelllon en el Bosque in Mexico by Parque Humano

 
August 25th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Parque Humano

SITE: Altitude: 1,830 m above sea level. Temperate semi-humid climate. Rainfall during summer. Summer, circa 33°C. Winter, circa -2°C. Shallow soil with rocks, rich in pine and oak trees.

Images Courtesy Paul Rivera and ArchPhoto

  • Architect: Parque Humano
  • Name of Project: Pabelllon en el Bosque
  • Location: Valle de Bravo, Mexico
  • Type: Commission
  • Total Area: 80 m2
  • Client: Private
  • Photographs: Paul Rivera, ArchPhoto

Images Courtesy Paul Rivera and ArchPhoto

  • Program: Space of retreat and meditation.
  • Status: Completed
  • Design Phase: 2009-2011
  • Construction Phase: 2010- 2011
  • Project Team: Jorge Covarrubias + Benjamín González Henze
  • Company: Parque Humano

Collaborations:

  • Structure: Ing. Ricardo Camacho
  • Electrical: Islas Ingeniería
  • Mechanical: H20 Solutions
  • Interior Design: Parque Humano
  • Landscape Design: Jerónimo Hagerman
  • Lighting Design: Parque Humano
  • General Contractor: Constructora TUCA SA

.

Images Courtesy Paul Rivera and ArchPhoto

CONCEPT: Pabellon en Lamina is a space which combines the provision of temporary shelter with an inducement to participate in specific acts of memory, contemplation, and philosophical speculation; as well as a place for retreat and meditation. It is related to the process of creating philosophical works, which may take as their subjects the nature of the environment in which the pavilion is itself sited.

Images Courtesy Paul Rivera and ArchPhoto

The Pavilion is made in relation to architectural form as well as to the sculptural and visual senses. In its sitting, this pavilion is deliberately positioned in a large plot of land, following the path of an existing pine tree alley.

The viewer on the inside is in constant flux according to the conditions of changing light and the position of the sun, which affects the reflection and transparency of the glass. Perception has no time spam, there is no acknowledgment of temporality, the art experience is pure. The observing subject is conscious of being part of a present, palpable, located in a specific time and reality. For the concept of this project, we sought for a higher unity between architecture and nature.

Images Courtesy Paul Rivera and ArchPhoto

 

Plan 01

Plan 02

Plan 03

Plan 04

Related posts:

Tags: ,

Category: Meditation center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy