Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Tellus Nursery School in Stockholm, Sweden by Tham & Videgård Arkitekter

September 2nd, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Tham & Videgård Arkitekter

On the border between a former urban/industrial development and a small forest where new housing is being developed, this nursery school mediates between different contexts and scales. A semi enclosed entrance courtyard constitutes a first exterior space for parents and children meeting and leaving. The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes. Windows are freely placed at different heights and allow for light and views to be adapted also to the scale of children, which further the relation between the interior and the exterior play ground and the wooded hill.

Exterior View (Images Courtesy Åke E:son Lindman)

  • Architect: Tham & Videgård Arkitekter
  • Name of the project: Tellus Nursery School
  • Location: Telefonplan, Stockholm, Sweden
  • Chief architects: Bolle Tham and Martin Videgård
  • Project architect: Eric Engström
  • Photographer: Åke E:son Lindman

Classroom (Images Courtesy Åke E:son Lindman)

  • Collaborators: Mårten Nettelbladt, Johan Björkholm, Karolina Nyström, Marcus Andrén, Julia Schönbrunn, Andreas Helgesson
  • Client: Vasakronan AB
  • User: Citycouncil of Hägersten-Liljeholmen


  • Project design: 2007-2008
  • Construction: 2009-10

Classroom (Images Courtesy Åke E:son Lindman)

Together with the client and the pedagogues’ inspiration from the Reggio Emilia school, a new way to organize the interior was developed. The result is a rather unorthodox plan, where instead of a complete ’flat’ for each group of children, there will be a large common interior plaza where the six groups can interact around different activities, playing and learning projects. This main space is complemented with separate atelier spaces for water projects and art, as well as small secluded group rooms for rest and quiet activities.

Classroom (Images Courtesy Åke E:son Lindman)

The facade panel, made of 50x50mm sawn wood, filters direct sunlight into the nursery school and create hidden windows that underscores the curved interior and exterior spaces. The building complies with the highest standards for environmentally friendly and long term sound construction.

Exterior View (Images Courtesy Åke E:son Lindman)


Images Courtesy Åke E:son Lindman

Exterior View (Images Courtesy Åke E:son Lindman)

Exterior View (Images Courtesy Åke E:son Lindman)

Exterior View (Images Courtesy Åke E:son Lindman)

Exterior View (Images Courtesy Åke E:son Lindman)

Exterior View (Images Courtesy Åke E:son Lindman)

Facade study

Plan 01

Plan 02

Site plan

Related posts:

Tags: ,

Category: School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy