Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

Kona Residence in Hawaii by Belzberg Architects

 
September 8th, 2011 by Sanjay Gangal

Article source: Belzberg Architects

Nestled between cooled lava flows, the Kona residence situates its axis not with the linearity of the property, but rather with the axiality of predominant views available to the site.  Within the dichotomy of natural elements and a geometric hardscape, the residence integrates both the surrounding views of volcanic mountain ranges to the east and ocean horizons westward.

View of Entry Pavillion (Images Courtesy Belzberg Architects)

  • Architect: Belzberg Architects
  • Project Title: Kona Residence
  • Location: Kona, Hawaii
  • Year: 2010
  • Status: Completed
  • Photography: Benny Chan (Fotoworks), Belzberg Architects

Infinity edge pool as it extends into the hawaiian landscape (Images Courtesy Benny Chan)

  • Project Type: Residential
  • Construction Type: New
  • Size: 7,800 sft²
  • Principal: Hagy Belzberg
  • Project Manager: Barry Gartin
  • Project Team: David Cheung, Barry Gartin, Cory Taylor, Andrew Atwood, Chris Arntzen, Brock DeSmit, Dan Rentsch, Lauren Zuzack, Justin Brechtel, Phillip Lee, Aaron Leppanen
  • Structural Consultant: William Blakeney Inc.
  • Mechanical Consultant: Mark Morrison & Associates
  • Electrical Consultant: Lighting & Engineering Integrated, Inc.
  • Plumbing Consultant: Mark Morrison & Associates
  • General Contractor: Tinguely Development, Inc.
  • Landscape Architect: Belt Collins Hawaii
  • Landscaping: Joe Roderick Hawaiian Landscapes, Inc.
  • Interiors: MLK Studio
  • Special Fabrication: Spectrum Oak Products

Images Courtesy Belzberg Architects

The program is arranged as a series of pods distributed throughout the property, each having its own unique features and view opportunities.  The pods are programmatically assigned as two sleeping pods with common areas, media room, master suite and main living space.  An exterior gallery corridor becomes the organizational and focal feature for the entire house, connecting the two pods along a central axis.

Images Courtesy Belzberg Architects

To help maintain the environmental sensitivity of the house, two separate arrays of roof mounted photovoltaic panels offset the residence energy usage while the choice of darker lava stone help heat the pool water via solar radiation. Rain water collection and redirection to three drywells that replenish the aquifer are implemented throughout the property. Reclaimed teak timber from old barns and train tracks are recycled for the exterior of the home. Coupled with stacked and cut lava rock, the two materials form a historically driven medium embedded in Hawaiian tradition. Local basket weaving culture was the inspiration for the entry pavilion which reenacts the traditional gift upon arrival ceremony. Various digitally sculpted wood ceilings and screens, throughout the house, continue the abstract approach to traditional Hawaiian wood carving further infusing traditional elements into the contemporary arrangement.

Images Courtesy Belzberg Architects

Images Courtesy Belzberg Architects

Great Room window framed by basalt stone walls (Images Courtesy Belzberg Architects)

Carved ceiling at Great Room (Images Courtesy Belzberg Architects)

View from Great Room out to pool (Images Courtesy Belzberg Architects)

Living Room Lanai as it extends into the pool area (Images Courtesy Belzberg Architects)

View of guest bedroom (Images Courtesy Belzberg Architects)

Great Room with articulated wood ceiling stretching overhead (Images Courtesy Belzberg Architects)

One of the many orchids that line the exterior corridor (Images Courtesy Benny Chan)

The Great Room extends out to the Lanai blurring interior/exterior boundaries (Images Courtesy Benny Chan)

The Master Bedroom bleeds to the exterior and is accentuated by the basalt stonework (Images Courtesy Benny Chan)

The exterior corridor culminates with a pool highlighting the juxtapostion of cool basalt stone and warm teak siding (Images Courtesy Benny Chan)

A latticed Entry Pavillion marks the entry to the exterior courtyards (Images Courtesy Benny Chan)

A carved walnut desk in the Den (Images Courtesy Benny Chan)

Related posts:

Tags: ,

Category: Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy