Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Serlachius Museum Gösta Competition Entry in Mänttä, Finland by Eero Lunden Studio (Helsinki, Finland) + Eric Tan of PinkCloud.DK

September 8th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Eero Lunden Studio (Helsinki, Finland)  + Eric Tan of PinkCloud.DK

Can the experience of art be enhanced through architecture?

White walls + Isolated Rooms = Good museum? Our design of the Serlauchius Museum extension seeks to deviate from that mantra by developing an architecture that directly facilitates human interaction with art. It is our firm belief that the experience of art can be enhanced through innovative architecture and new spatial experiences.The design of the Maison Promino seeks to achieve two main goals: to create an inspiring piece of architecture that will enhance the image of Serlachius Art Musuem globally and to provide a truly unique museum experience by connecting visitors with the art like never before.

Exterior View

  • Architect: Eero Lunden Studio (Helsinki, Finland)  + Eric Tan of PinkCloud.DK
  • Name of Project: Serlachius Museum Gösta Competition Entry
  • Location: Mänttä, Finland
  • Software used: Maya, 3D Studio Max, Rhino


The design of the new extension is a 4,700 m2 extension composed of 4 floors and a basement. It is strategically positioned adjacent to the Serlachius Museum. This location allows for the architecture to emphasize the character of the existing institution while preserving much of the surrounding nature. A simple connecting entrance is formed in the space between the existing and the new building allowing for easy access between the two buildings. The new building will be the center of focus when arriving to the new Museum Courtyard while the old Mansion still maintains its position as a dominant in the landscape.



Retaining the concept of the art museum as a seamless space for visitors, the design contains as minimal obstructions as possible. This is achieved by connecting the various different functions of the museum through the use of an innovative structural system. Instead of utilizing a typical grid of columns, the structure is moved into the façade of the building in order to achieve an atmosphere of total continuity. All the main public functions form continuous uninterrupted spaces on each floor while the supportive functions (kitchen, toilets, storage, etc.) have been pushed between the slabs in order to offer an experience of architecture that is totally devoted to experiencing art and culture.



To experience art in a completely new way the exhibition spaces have been designed to create a new kind of dialogue between the art and the visitor. The sloped floor areas that surround the flat exhibition areas invite visitors to stop and lay down to experience the art with time and commitment. Instead of a rigid spatial sequence that forces visitors to rush from a gallery to another. The overall spatial concept encourages people to establish their own pace and choreography for their own unique museum experience.

Interior View


The Museum’s advanced façade-slab system is designed to make the building as energy efficient as possible.  The double-layered façade system creates a buffer zone around the building enabling us to react to the changes in external climatic conditions by controlling cool and warm airflows from the different spaces through the buffer zone and vice-versa.


The load bearing concrete façade systems is designed in a way that despite of its rich and varied outlook it can be produced out of pre-manufactured modular elements that lower the cost vis-à-vis en site cast concrete systems. The sizes and positioning of the openings of the building skin are optimized according to their relation to direct sunlight in order to take maximum advantage of natural heating and light. The slabs of the building are pre-tensioned concrete slabs that are connected to the façade creating a one coherent structural system. The façade elements are bent according to the tensions of the slabs in order to create one optimized structural system that is environmentally sound without compromising the architectural qualities of the building.





Plan 01

Plan 02

Plan 03

Plan 04

Plan 05

Plan 06

Plan 07

Aerial View

Related posts:

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Maya, Museum, Rhino

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy