Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

New Taipei City Museum of Art in Taiwan by Design Initiatives

 
September 14th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Design Initiatives

Our attempt in the New Taipei City Museum of Art competition is to find the essence of art and to materialize our notion of art; to redefine the meaning of art museum and to alter the way art museum functions; to organize a relationship between ourselves and the world around us. In addition to animate forms we have manipulated the movement in order to induce the production of new urban opportunities. Our proposal is a synthesis of the different programmatic functions: art museum, park, footbridge, services in a flexible, versatile space.

Perspective view

  • Architects: Design Initiatives
  • Project: New Taipei City Museum of Art
  • Location: New Taipei City, Taiwan
  • Type: Culture
  • Date: August, 2011
  • Status: Competition
  • Client: New Taipei City Government
  • Area: 51,000 sq. m.
  • Credits: Vlado Valkof – architect; Malgorzata Blasik, Anne Valkof, – designers; Rumen Yotov – rendering; Nick Tonchev – civil engineering

Perspective view

Because the site is in the middle of a park our design approach is to not disconnect the park and to allow the pedestrian move to flow unrestricted. We connect the park from both sides of the museum building by carrying out the existing park alleys and bike-paths through the semi-outdoor park pavilions of pop-art, children’s and services programmatic functions and through the covered outdoor plaza-courtyard with lapidarium [outdoor sculpture exhibition and rock garden underneath the museum storey] which serves as a continuation of the park. The glass pavilions are open and have a visual contact with the park and Da-han river. The new footbridge from Ying-ge train station is a pedestrian access on second level. When it gets inside the building, the footbridge is transformed into a distributing circulation spine. Practically we waste 0% square meters area for corridors.

 

Perspective view

Programmatically the art museum complex is organized around the idea of path of gradation and discoveries: a 3D spatial loop where first the users get interested in the covered outdoor plaza-courtyard-lapidarium, then they raise their expectations in the semi-outdoor pop-art pavilions and at the end the users enjoy the euphoria in the Contemporary Fine Arts Museum on second and third mezzanine levels. The maze/loop scheme of interconnected around freight elevators galleries facilitates the separation of the exhibition galleries for maintenance and updates.

Perspective view

Perspective view

Diagrams

Diagrams

Diagrams

Ground floor plan

Second floor plan

Third floor plan

Underground floor plan

Sections

Sections

Related posts:

Tags: ,

Categories: Art Gallery, Museum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy