Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Neufeld an der Leitha Kindergarten in Burgenland by SOLID architecture ZT GmbH

 
September 15th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Solid Architecture

The design by SOLID architecture for the new kindergarten in Neufeld an der Leitha emerged as the winning project in an invited competition that sought designs for a new building to house a four-group kindergarten. One requirement of the competition was that it should be possible to add a further two groups without disrupting day-to-day activities at the kindergarten.

Image Courtesy Kurt Kuball

  • Architects: SOLID architecture ZT GmbH
  • Project: Neufeld an der Leitha Kindergarten
  • Location: Eisenstadt Umgebung, Burgenland
  • Purpose: kindergarten and nursery
  • Start of Planning: September 2009
  • Start of Construction: March 2010
  • Completion: September 2010

Image Courtesy Kurt Kuball

Other Participants:

  • Dipl. Ing. Peter Marosevic Ziviltechniker GmbH
  • Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH
  • Rudischer & Panzenböck, gewerbliche Architekten GmbH
  • Architekten DI Taschner – Kinger ZT GmbH
  • Klaus-Jürgen Bauer, Architekten
  • Arch. Mag. Johann Schandl ZT-GesmbH

Image Courtesy Kurt Kuball

Project Data

  • Site area: 4.680 m²
  • Gross Area: 950 m²
  • Built up Area: 1.240 m²
  • Useable Surface: 830 m²
  • Building Volume: 4.300 m²
  • Construction Costs: 1,5 Mio €
  • Construction:
    • baseplate – ferroconcrete
    • walls – ferroconcrete, brick and timber structure
    • roof – timber structure

 

Image Courtesy Kurt Kuball

  • Spatial Program: four-group kindergarten, two of these groupes used as a nursery
  • Project Management: Arch. DI Christine Horner
  • Collaborators: Arch. DI Christoph Hinterreitner, Arch. DI Tibor Tarcsay, DI Kristina Zaunschirm
  • Client: Stadtgemeinde Neufeld an der Leitha
  • Structural Engineering: RWT PLUS ZT GmbH
  • Building Physics: RWT PLUS ZT GmbH
  • Construction Supervision: BMG
  • Heat / Ventilation Engineering: HTB-PLAN Haustechnik Planungs GmbH
  • Electrical Engineering: HTB-PLAN Haustechnik Planungs GmbH

 

Image Courtesy Kurt Kuball

Placing the building volume in an east-west direction created clearly defined outdoor areas. Towards the north the building remains closed. The vehicular approach, the car-parking area and the entrance are on this side. As a result the outdoor spaces in the south and west, which are reserved exclusively for the children, are largely undisturbed by traffic.

 

Image Courtesy Kurt Kuball

The interplay of daylight and architecture is an essential element of the design. In the interior the service zones and ancillary rooms face north. An open communicative central area flows through the entire building. Towards the south the groups rooms detach themselves from the building with large areas of glazing that allow the best possible use of daylight. Incisions made in the roof together with the outdoor areas allotted to the groups form new spaces between inside and outside. Staggering the units in a north-south direction establishes visual connections between the group rooms. The open spaces ascribed to the groups can be integrated in educational activities. They are a manageable size and break down the boundaries between inside and the constantly changing outdoor area.

 

Image Courtesy Kurt Kuball

Together with its sanitary facilities and storage space each of the group rooms forms an independent unit. Glass walls, roof lights and the way the garden interlocks with the kindergarten create spaces flooded with daylight, lively lighting conditions and different moods of colour.

 

Image Courtesy Kurt Kuball

The group rooms are open in design. Clearly defined play areas, such as a building corner or dolls corner, were deliberately left out so as to allow the free combination of different play and work areas. Encounters in and withdrawal from the group are both possible. All areas are also accessible to children with physical disabilities. The dining room is positioned near the entrance and can also be used as a “parents’ café”.

 

Image Courtesy Kurt Kuball

Roof lights in the large roof extending over the entire building provide light for the central zone and the sanitary facilities. In the south the roof extends into a pergola with wooden slats. This helps protect the south-facing group rooms against overheating. Together with the wooden deck below it the pergola defines a sheltered transitional zone to the garden.

Image Courtesy Kurt Kuball

The building services concept focuses on an economic use of resources and protection of the environment. The entire building has a controlled ventilation system. The fresh air introduced via a subterranean tunnel is pre-warmed in winter and cooled in summer. Hot water is produced by means of a water-water heat pump. Rainwater seeps off into cisterns in the school grounds.

Image Courtesy Kurt Kuball

Image Courtesy Kurt Kuball

Image Courtesy Kurt Kuball

Image Courtesy Kurt Kuball

Image Courtesy Kurt Kuball

Image Courtesy Kurt Kuball

Related posts:

Tags: ,

Category: Kindergarten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy