Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Busan Eco-Center in Nakdong River Estuary, Korea by Atelier Tekuto

September 21st, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Atelier Tekuto

Won first prize at the UIA certified international competition “The Eco-center at the Nakdong River, Busan, Korea” sponsored by Busan City in July 2004 with the basic planning starting in December 2004.  This was the first international competition sponsored by the Korean government, which held difficulties in many aspects regarding different standard and acknowledgement for architecture starting from receipt of the prize up till the completion of the building.  Large issues were the low design fees (which covered design fee for both Japan and Korean teams based on standard level cost which were on three level rates set up in Korea according to content of work, as well as business trips and translation costs), architectural regulations, contract conformation of architectural design (we could not become the legal contractor), and not being able to get involved in the actual field management.

Busan Eco-Center

  • Architects: Atelier Tekuto
  • Project: Busan Eco-Center
  • Location: Nakdong River Estuary, Busan, Korea

Busan Eco-Center

All issues were based on different systems of each country, and since it was the government, changes in budget or operation framework was difficult.  Although considerable time and energy was spent, it resulted in having us accept all conditions in the end.  I voluntarily got involved in field management a few times, but am very disappointed that the architecture became largely different from the original competition plan.  Even though it was the first attempt for the Korean government, as long as an international competition is executed and a plan is to be selected, they should have prepared adopting systems with an international view over their independent country system.


Busan Eco-Center

The most disappointing point was being compelled to change the wooden pre-stressed structure for the main volume which was the solution to the ecology architecture theme of the competition.  This structure is made by placing tension to the thinned forest lumber to form a large space, but had to be changed to a steel structure due to the Korean architectural regulation (and consideration to execute a verification or inspection was not approved for cost and time).  Because of this, the meaning of the main hall’ existence had to be reconsidered.  Since the implement plan of all design, structure, and equipment was as a rule done by the Korean eligible legal contractor, re-planning was done in a manner following the plan to implement the framework of the building and the equipment system.


Interior View

The Nakdong River estuary, the famous stopover site for water birds was the planning site, where a vast marshland spreads to the sea.  The center was planned as an observatory and research center for water birds as well as a conservation and exhibition facility for marshland materials.  The building consists of a flattened black volume main exhibition hall on top of the first floor management office and research laboratories, floating on the marshland.  The black outer bark of the main volume uses burnt cedar, a traditional Japanese technique that is resistant to brine damage.


Interior View

Although wood could not be used for structure, the same thick wooden board was used on all four surfaces of the interior of the flattened volume, the 2000 square meter main hall’s floor, walls and ceiling, where natural and artificial lighting pours in from the dotted slits of all four surfaces.  Wood has less environmental burden upon extraction and its soft and organic quality has a ready made pro-naturalistic image compared to other material, but here the objective was for a space consisting of strength and indescribable sensation transcending the serene image of wood.  On both the south and north sides, a vast swamp panorama spreads in the 33 meter wide full opening, and this space is a dynamic platform placed in the midst of the swamp holding the axis line from north to south stretching out to the sea beyond the swamp.  This architecture existing solitary in the beautiful nature stands out as the comparatively alien manmade object, and its figure does not have the strength to excel over natural landscape.  But in this situation inserting a strong impressive architectural space is not possible in the world of nature, the aim was for a site where one can experience at the same time the manmade architectural space and the grandeur natural landscape spread in front and rediscover values of both raw nature and our artificial world.

Exterior View

Floor Plan

Interior View

Section & Elevation

Site Plan

Related posts:

Tags: ,

Category: Eco-Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy