Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Martinet Primary School in Barcelona, Spain by Mestura Architects

 
September 29th, 2011 by Sumit Singhal

Article source: Mestura Architects

The Project was to design a CEIP 2L primary school that would conform to the functionality outlines devised by the Catalonia Regional Government’s Department of Education.  The school has been built on a small plot and, as is standard for this kind of centre, arranged in a U shape around the infants’ playground, which frees up the rest of the plot for the primary playground.  The school is in the Alameda district of Cornellá de Llobregat and is bounded on the north by a football pitch, on the east by Silici Street, by a green area on the south and by the Ronda de Dalt de Barcelona on the west.

Exterior View (Images Courtesy Pedro Pegenaute)

  • Architect: Mestura Architects
  • Name of Project: Martinet Primary School
  • Location: Cornellà de Llobregat, Barcelona, Spain
  • Team of Architect: Humbert Costas, Manuel Gómez, Jaime Blanco, Carlos Durán, Josep M. Estapè
  • Scope of Services: Scheme Design, Detail Design and Site Supervision
  • Photographer: Pedro Pegenaute

Exterior View (Images Courtesy Pedro Pegenaute)

  • Client: Cornellà de Llobregat, City Council.
  • Scheme Date: 2007.
  • On Site: July 2009 – September 2010
  • Gross Area: 3.448,71 m2
  • Construction Cost: 6.101.437’23€
  • Construction Company: CONSTRUCTORA SAN JOSÉ
  • Others Collaborators:
    • Economic consultancy: Xavier Aumedes, technical architect
    • Structures consultancy: Luís Alfredo Rodríguez, engineer of roads, canals and ports
    • Installations consultancy: Manuel Comas, industrial engineer
  • Awards: Ceramic Awards of Architecture and Interior Design 2010, Distinction
  • Exhibitions: 7th Edition TRANS/HITOS 2011 Architecture and Interior Design Exhibition in Ceramics. Valencia, Spain CEVISAMA 2011.

 

Exterior View (Images Courtesy Pedro Pegenaute)

All of the school’s support facilities – dining hall, kitchen, gymnasium, changing rooms, teching rooms and staff room – are housed in a first block on the ground floor, following on from the primary playground. The classroom block has been designed as a three-storey volume where the infants’ classrooms, which are south facing, lead directly onto their own playground through a porch, while the primary classrooms, on the first and second floors, which are accessed via a south facing corridor, receive daylight from the north.  A small building that acts as a link between the two volumes described above houses the lobby, reception and facilities that could be independently accessed from outside: the library and the PTA.

 

Exterior View (Images Courtesy Pedro Pegenaute)

A screen has been created out of stoneware ceramic tiles to afford passive protection from the sun on the south side of the corridors that lead to the primary classrooms.  The tiles are 300mm x 200/100mm x 300mm and 22mm thick and are set at right angles to each other in a vertical plane (protruding outwards or inwards by 10cm).  The sides that are most exposed to the sun have been glazed in two ranges of 3 different colours.  The west-facing sides are in a range of 3 “spring” greens whilst the east-facing sides are in a combination of 3 earthy “autumn” colours.

 

Exterior View (Images Courtesy Pedro Pegenaute)

The criteria applied to the construction solution for the screen have assured the structural stability and durability of the materials that have been used.  The tiles have a groove all around their sides that means the vertical and horizontal joints were able to be strengthened by means of 6mm diameter stainless steel rings.  A total of 7 vertical expansion joints were created, with horizontal bracing in the middle framework, 3 vertical bracings through the full height of the screen and side bracings at the two ends.  The joints are 2cm thick and have been made in lime mortar with a plasticized aeration additive applied semi-dry.  The additive provides the enough plasticity to accommodate possible shrinkages.

 

Exterior View (Images Courtesy Pedro Pegenaute)

Images Courtesy Pedro Pegenaute

Images Courtesy Pedro Pegenaute

Images Courtesy Pedro Pegenaute

Images Courtesy Pedro Pegenaute

Images Courtesy Pedro Pegenaute

Images Courtesy Pedro Pegenaute

Images Courtesy Pedro Pegenaute

Site Map

Plan

Related posts:

Tags: ,

Category: School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy